Kapıyı ’anayasa’yla açtılar Yumurtalık’a 2 milyar dolarlık Kuzey Irak petrolü akacak

Güncelleme Tarihi:

Kapıyı ’anayasa’yla açtılar Yumurtalık’a 2 milyar dolarlık Kuzey Irak petrolü akacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 00:00

Kuzey Irak’ın Havrami, Tavke ve Taq Taq bölgesinden çıkarılan petrolün Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’ndan akışı başladı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bu gelişmeyi "tarihi adım" diye niteledi. Kerkük’ten Yumurtalık’a ilk yıl günde 100 bin varil petrol akacak, bölgenin ilk yılki geliri 2 milyar dolar olacak.

KUZEY Irak’tan çıkarılan petrol, dün resmi olarak Kerkük-Yumurtalık boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandı. İlk etapta günlük 100 bin varil olarak başlayan ham petrol sevkiyatı, bir yıl içinde 250 bin varile, 2010 sonunda da 450 bin varile çıkacak. 4 yıl sonra ise ham petrol ihracatının 1 milyon varile ulaşması hedefleniyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin ’anayasaya uygundur’a dayanarak, Merkezi Bağdat hükümetiyle uzlaşma sağlaması üzerine, Türkiye için büyük öneme sahip olan Kerkük-Yumurtalık boru hatttından yeniden petrol akmaya başladı.

Tarihi hatta dev adım

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Erbil’deki ’Taq Taq’ petrol sahasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Biz herkese, Irak’ın birlik ve beraberliği için çalıştığımızı ispatladık. Bunun da en belirgin örneği, Kuzey Irak petrolünü Irak boru hattı üzerinden dünyaya göndermemizdir" dedi. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani de bu ihracatın çok önemli bir olay olduğunu belirterek, "Bu tarihi, hatta dev bir adım. Bu başarıdan dolayı gurur duyuyoruz. Bölgesel Kürt yönetiminin Irak halkına bir armağanıdır" diye konuştu.

4 yılda 1 milyon varil

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Aşti Havrami ise tarihte ilk kez Irak’ın kuzeyindeki halkın doğal kaynakları hakkında karar verebildiğine dikkat çekerek, "Bugün sağladığımız başarılarla petrolün lanetini arkamızda bırakacağız. Artık petrol bizim için bir refah ve denge unsurudur" dedi. Havrami, Dohuk’taki Tavke ve Erbilde’ki Taq Taq petrol sahalarından yapılacak ihracatın bir yıl içinde 250 bin varile, önümüzdeki yılın sonunda 450 bin varile, 4 yıl içindeyse günlük 1 milyon varile çıkmasının beklendiğini söyledi.

İlk yıl 2 milyar dolar

Günlük 1 milyon varile ulaşıldığında Irak’ın toplam petrol ihracatınının bugüne göre yüzde 50 artacağını belirten Havrami, şöyle konuştu: "Bugünün petrol ihracatı sadece Irak’ın tamamının yararına değil, herkesin yararına olacaktır. Günümüz petrol fiyatları ışığında kuzey Irak’tan yapılacak ihracatla bir yıl içinde 2 milyar dolarlık bir gelir sağlayacak. Bu rakam önümüzdeki yıl 5 milyar dolara çıkacak. Dolayısıyla sadece 4 yıl sonra 20 milyar dolar gibi neredeyse inanılmaz seviyeye ulaşacak."

Anayasaya göre ihracattan kim ne kadar pay alacak

Merkezi Bağdat Yönetimi: Yüzde 71

Kuzey Irak Bölgesel Yönetemi: Yüzde 17

Genel Enerji, Addax ve DNO: Yüzde 12

40 bin varil karayoluyla boru hattına taşınacak

KERKÜK-Yumurtamlık boru hattııyla kuzey Irak’tan gerçekyeştirilecek ham petrol ihracatının 40 bin varili Erbil’deki Taq Taq, 60 bin varili ise Dohuk’taki Takve sahasından gelecek. Genel Enerji ve Addaex’in Taq Taq’daki kuyulardan çıkardığı günlük 40 bin varil petrol, önce karayoluyla Kürkük’e taşınacak, buradan da boru hattıyla Ceyhan limanına ulaştırılacak.

115 milyar varille dünyanın üçüncü büyüğü

TOPLAM 115 milyar varil ham petrol rezervi bulunduğu belirtilen Irak, Suudi Arabistan ve İran’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü rezervine sahip ülke olarak öne çıkıyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin konrölündeki bölgede 40 ila 45 milyar varillik ham petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rakam da Irak’ın toplam petrol rezervlerinin üçte birini oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!