Kamyonet üretimi yüzde 851 arttı Ford, Türkiye’de kârını katladı

Güncelleme Tarihi:

Kamyonet üretimi yüzde 851 arttı Ford, Türkiye’de kârını katladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Ekonomideki canlanmanın önemli bir işareti de kamyon ve kamyonet üretiminden geldi. Global krizle birlikte dibe vuran kamyon, kamyonet üretimi, 2010’un ilk 6 ayında patlama yaşadı. Kamyonet üretimi yüzde 851, büyük kamyon üretimi ise yüzde 222 arttı. Bu iyileşme üreticilerin kârlarına da yansıdı.

2009 yılında küresel ekonomik krizle birlikte dibe vuran kamyon ve kamyonet üretiminin 2010’un ilk 6 ayında patlama yapması, üreticilerin kârlarını da beklentilerin üstüne taşıdı. Hem iç hem dış pazarda ağır ticari araç talebinin artmasıyla birlikte Türkiye’de 2010 yılı Ocak-Haziran döneminde, küçük kamyon üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 851 büyürken, büyük kamyon üretimindeki artış ise yüzde 222 oldu. Aynı dönemde kamyonette yüzde 59, midibüste ise yüzde 41’lik büyüme yaşanması, Ford Otosan’ın ikinci çeyrekte kârının yüzde 50’ye yakın artmasını sağladı.

6 ayda 3.3 milyar TL ciro

Ford Otosan’ın ikinci çeyrek sonuçlarına ilişkin yayınladığı rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde net kârı yüzde 47.3’lük artışla 125 milyon 23 bin TL’ye yükselirken, cirosu ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 1.88 milyar TL oldu. 6 aylık sonuçlara göre net kârı 196.3 milyon TL’ye ulaşan Ford Otosan’ın cirosu ise aynı dönemde 3.28 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kâr marjı yüzde 8’e çıktı

Şirketin faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, ilk yarıda ihracat cirosu 1.02 milyar Euro’ya çıkan şirketin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 olan faaliyet kâr marjı ise ilk yarıda yüzde 8’e yükseldi. Ford Otosan, Haziran sonu itibariyle 247 milyon TL faaliyet kârı, 242 milyon TL’de vergi öncesi kâr elde etti.

İhracat yüzde 81 arttı

Faaliyet raporunda Ford Otosan, kârdaki artışı şöyle açıkladı: “İç ve dış pazarlardaki satışların canlanmasıyla 2010 yılının ilk yarısındaki kapasite kullanım oranımız yüzde 70 seviyelerine kadar çıktı. Toplam üretim hacmi de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71 arttı ve toplam 112 bin 836 adetlik üretim gerçekleştirdik. 2010 yılı ilk altı aylık dönemde ihracat adetlerinde yüzde 81’lik artış yaşanırken, toplam 85 bin 678 adet araç ihraç edildi. Toplam satış adedimiz ise yüzde 57 artarak 131 bin 692 adet olarak gerçekleşti. Satış adedindeki artışa paralel olarak net satış hasılatı da geçen yıla oranla yüzde 46 arttı. Yeni ürünlerle ilgili olarak bu dönemde 17.6 milyon TL yatırım harcaması yapıldı. İlk yarıda Ar-Ge için 40 milyon TL harcandı.”

Satılan her 100 kamyondan 83’ü Türkiye’de üretildi

2009 yılında küresel ekonomik krizle birlikte dibe vuran kamyon üretiminin 2010’un ilk 6 ayında patmaya yapması ticari araç üreticilerinin yüzlerini güldürüyor. İç pazarda ağır ticari araç satışları ilk 6 ayda yüzde 22 artarken, büyük kamyon satışlarında ise yüzde 67’lük bir yükseliş yaşandı.

Yerli üretim arttı

İhracat ve ticaret hayatında yaşanan canlanma, ertelenen alım taleplerinin devreye girmesi, inşaat sektöründeki hareketlilik ve sınır komşularıyla ekonomik gelişmeler, çekici ve kamyondaki üretim ve satışları zirveye taşıdı. 16 ton ve üzeri kamyon pazarında bu yıl ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine oranla satışlar yüzde 67 artarak 8 bin 290 adete çıkarken yerli üretim ise 2 bin 138’den yüzde 222 artışla 6 bin 892 adete çıktı. Ford Otosan, Mercedes Benz Türk, Karsan, BMC, hedeflerini katlarken ithalatçı Scania, DAF ve Iveco gibi markalar da öngörülerinin üzerinde bir yıl bekliyor.

1477 treyler satıldı

Ağır ticari araç satışlarında en fazla büyüme yüzde 108 ile ağır inşaat kamyonlarında görülülürken yılın ilk yarısında treyler pazarı da artan çekici satışlarına paralel yüzde 60 büyüyerek 1.477 adede ulaştı. Yetkililer, kriz yılı olan 2009’da firmaların yatırımlarını durduğunu belirterek, ertelenmiş bu alımların 2010 yılında gerçekleşmesinin ticari araç pazarında canlanmanın daha hızlı olmasına neden olduğunu belirtiyor.

Audi, yeni küçüğünü ‘Kekilli’yle tanıttı

AUDI, küçük sınıftaki yeni modeli ‘A1’i Hamburg’un ünlü kulüplerinden Induschina’da tanıttı. Eylül sonunda Türkiye’de de satışa sunulacak aracın tanıtımında Audi yetkililerinin dışında, Türk kökenli Alman sinema sanatçısı Sibel Kekilli, WBA Kıtalararası Dünya Boks Şampiyonu Mahir Oral ve bir çok Alman sanatçı katıldı. Sibel Kekilli, A1’in tanıtımında yaptığı açıklamada, otomobil kullanmanın ayrı bir zevk olduğunu belirterek, “Önemli olan iyi otomobil kullanmak. Şu ana kadar hiç kaza yapmadım. Sadece geçtiğimiz kış arabam hafif kaydı. O da benden değil, karşı taraftan kaynaklanıyordu. Çok iyi park ederim. Favorim A8. Şu anda Fiat 500 model otomobil kullanıyorum. Hiç alkollü araç kullanmadım. Bu konuda zaten sorumluluk sahibi olunmalı” dedi.

Dünya otomotiv devlerinin kârı hızla artıyor

KÜRESEL krizin etkilerinin azalmaya başladığı otomotiv şirketlerinin ikinci çeyrek sonuçlarında net olarak ortaya çıkmaya başladı. Japon Honda, Nisan-Haziran döneminde 3.2 milyar dolar kâr elde ederken, Fransız Renault ise ikinci çeyrekte 823 milyon Euro kâra ulaştığını açıkladı. Aynı dönemde Güney Koreli Kia ise kârını yüzde 61 artırarak 471 milyon dolara yükseltti.

HONDA, Kuzey Amerika, Japonya ve Asya’da araç satışlarındaki yükselişten kaynaklı olarak Nisan-Haziran döneminde kârının geçen yılın aynı dönemine göre 36 kat artarak 3,2 milyar dolara çıktığını açıkladı. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 86,7 milyon dolar kâr etmişti. Honda’nın söz konusu çeyrekte satışları da yüzde 17.9’luk artışla 27.5 milyar doları buldu.

RENAULT, bu yıl ikinci çeyrekte yönünü kâra çevirdi. Avrupa’nın üçüncü büyük otomotiv üreticisi Renault, yüksek satış rakamları yakalaması nedeniyle ikinci çeyrekte 823 milyon Euro kâr ettiğini açıkladı. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 2.7 milyar Euro zarar etmişti. Aynı çeyrekte araç satışları yüzde 21.7 artarak 1.35 milyona ulaşan Renault’nun, otomobil ve hafif araçta küresel piyasadaki payı yüzde 3.8’i buluyor.

KIA, ikinci çeyrekte kârını yüzde 61 artırarak, 471 milyona yükseltti. Şirketin geçen yıl aynı çeyrekte kârı 293 milyon dolar olmuştu. Şirketin geçen yıl ikinci çeyrekte 3.95 milyar dolar olan gelirleri ise yüzde 23 yükselişle 4.87 milyar dolar oldu.

Mercedes, Türkiye’de tarihinin en büyük kamyon filosunu sattı

MERCEDES-Benz Türk, Eyüp Lojistik Uluslararasi Kara ve Deniz Nakliyatı firmasına 100 adet Axor 1840 LS tipi çekici araç satışı gerçekleştirdi. Bu satış Mercedes’in Türkiye’deki 43 yıllık tarihinin en büyük kamyon filo satışı olduğu belirtildi. Mercedes-Benz, bu tarihi satışla ilgili Ağustos ayında bir tören düzünleyecek. Törene Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış direktörü Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Teknik Direktörü Gerald Jank, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır ve Eyüp Lojistik’in sahibi Eyük Bartık katılacak. İstanbul’daki bu törende Eyüp Lojistik’e 100 araçlık filoyu temsilen 1 araç verilecek. Diğer 99 araç ise Aksaray Kamyon Fabrikası’nda teslim edilecek.

Volt 41 bin dolara ABD’de satışa çıktı

OTOMOTİV sektörünün uzun menzilli ilk elektrikli otomobili Chevrolet Volt ABD’de 41 bin dolara satışa sunuldu. İlk aşamada 6 ABD eyaletinde ve ülkenin başkenti Washington’da pazara sunulan Chevrolet Volt, 2011 yılının son çeyreğinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkeleri ve Çin’de de ABD’yi takiben pazara sunulacak. Araç hem elektrik, hem de benzinle gidebilen elektrikli yakıt sistemine sahip. Volt, 16 kWh lityum iyon aküsünde depoladığı elektrik enerjisini kullanarak 60 kilometreye kadar mesafe kat edebiliyor.

Yeni ‘martı kanat’ DHL’yle havalandı

MERCEDES’in 1950’li yılların efsanevi ‘martı kanat’ modeli 300 SL’in yeniden yorumlanması ile ortaya çıkan SLS AMG’nin dünya çapında dağıtımını DHL yapacak. 320 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla Temmuz ayında Türkiye’de de satışa sunulan araçtan bu yıl 10 adet satılması hedefleniyor. 571 beygir gücünde 6.3 litrelik V8 silindirli motorun yer aldığı aracı, dünya üzerinde 40 farklı bölgeye hava ve deniz yoluyla, DHL güvencesiyle taşınacak. DHL Global Forwarding Orta Avrupa ve Küresel Otomobil Sponsorluğu CEO’su Volker Oesau, “Otomotiv taşımacılığındaki başarımız bir kez daha kanıtlanmış oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!