Kamuda taşıt savurganlığına son

Güncelleme Tarihi:

Kamuda taşıt savurganlığına son
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla yayımlanan genelgeyle, kamudaki taşıt savurganlığına son verildi.

Resmi Taşıtlara ilişkin Genelge ile Taşıt Kanunu'nda sayılan makamlar dışındaki kamu görevlilerinin makam arabası kullanımı yasaklandı.

Böylece Müsteşar ve sayılan bazı makamlara makam aracı tahsisi öngörülürken, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları gibi kamu görevlilerinin artık makam araçlarından yararlanamayacakları hükme bağlandı.

Genelge ile kamu görevlilerinin vakıf, dernek, banka, birlik, firma, şahıs gibi kuruluş veya kişilerden hibe suretiyle de olsa, taşıt kabul edemeyecekleri ve kullanamayacakları bildirildi.

Aynı şekilde, kamu taşıtlarının akaryakıt sarfiyatının asgari düzeyde tutulması amacıyla da, aylık ve yıllık bazda azami limitler getirilmesi benimsendi.

MAKAN ARACI KULLANIMI SINIRLANDI

Resmi taşıtların Taşıt Kanunu hükümlerine uygun olarak kullanılması ve cezai kovuşturmalara maruz kalınmaması için taşıt kullanımının yeni esaslara bağlandığı belirtilen genelge ile getirilen düzenlemeler şöyle:

  • 237 sayılı Taşıt Kanunu'na ekli 1 sayılı cetvel uyarınca emir ve zatlarına, 2 sayılı cetvel uyarınca makam hizmetlerine ve koruma altına alınanlara tahsis edilen taşıtlar dışında kalan hiçbir makama taşıt tahsis edilmeyecek. Her ne suretle olursa olsun bunların dışında daha önce yapılmış olan taşıt tahsisleri bugünden itibaren kaldırılacak.

    Böylece, müsteşar, yüksek yargı başkanları, Yargıtay Başsavcısı, rektörler, Diyanet İşleri Başkanı, vali ve kaymakamlar ile sayılan diğer bazı görevliler dışındaki kamu personeli artık makam aracı kullanamayacak. Böylece müsteşar yardımcıları, kurul başkanları ve genel müdürlerin makam arabaları da alınacak.

    HİZMET TAŞITLARINA DA SINIRLAMA

    Genelge kapsamındaki kurum ve kuruluşların merkez teşkilatlarında sadece hizmet ihtiyaçlarında kullanılmak amacıyla, genelge uyarınca tahsisi kaldırılmış olan taşıtlar da dahil olmak üzere her türlü binek ve station-wagon türü taşıtların adedi, merkez teşkilatlarında fiilen çalışan her statüdeki toplam personel sayısı (akademik personel, hakim ve savcılar dahil) 1.000'e kadar olanlarda en fazla 15, 2.500'e kadar olanlarda en fazla 25, 2.500'den fazla olanlarda ise en fazla 40 olacak.

    Başbakanlıkta ise her bir Devlet Bakanlığı için ilave en fazla 3'er hizmet taşıtı bulundurulacak.

    Bakanlıklarda havuzdaki taşıtlardan en fazla 3 adedi Bakanlar tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde, makam hizmetlerinde kullanılabilecek. Mevcut binek ve station-wagon sayısı 15 adetten az olan kurum ve kuruluşların bu taşıtlarının tamamı hizmet amacıyla kullanılmak üzere havuza alınacak, sözkonusu hizmet taşıtlarının yönetimi tek elden yürütülecek.

    Bakanlıklar merkez teşkilatları ile bağlı ve ilgili kuruluşları havuza alınan araçların cinsi, model yılı ve plaka numaralarını gösterir bir listeyi 15 gün içinde Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı'na bildirecek.

    Tahsisi kaldırılan taşıtların havuza alınmasından ve havuz sisteminin genelgede belirtiği şekilde yürütülmesinden ilgili kurum veya kuruluşun en üst amiri de dahil tüm personel doğrudan sorumlu olacak.

    BAŞKA KURULUŞ TAŞITLARI KULLANILMAYACAK

  • Taşıt tahsisleri ve kullanımı idarelerce hassasiyetle izlenecek ve aksine hareket edenler hakkında Taşıt Kanunu'na göre işlem yapılacak.

    Kanun hükümleri gereğince ve çeşitli genelgeler ile makam hizmetlerine taşıt tahsis edilenler birden fazla makam aracı kullanamayacak, döner sermaye, fon, hibe gibi kaynağı ne olursa olsun öngörülen dışında başka cins taşıta binemeyecek.

    Taşıt Kanunu'nun izin verdiği haller hariç arazi binek, jeep gibi taşıtlar ve Bütçe Kanunu'nda öngörülen makamlar hariç hiçbir makama yabancı menşeli taşıt, makam aracı tahsis edilmeyecek.

    Yine vakıf, dernek, banka, birlik, firma, şahıs gibi kuruluşu veya kişilerden hibe suretiyle de olsa taşıt kabul edilmeyecek ve kullanılmayacak. Kurum ve kuruluşlar genelge yayım tarihinde kullandıkları bu tür taşıtların listesini 15 gün içinde Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na iletecek.

    KULLANIM DIŞI TAŞITLAR TASFİYE EDİLECEK

  • Taşıt kullanımındaki kaynak israfını ve kamu harcamaları üzerinde oluşan yükü hafifletmek için taşıt sayısının azaltılması, bakım, onarım ve işletme giderlerinin asgariye indirilmesi yoluna da gidilecek.

    Bu çerçevede, makama ve koruma altına alınanlara tahsis edilen (kişi başına 1 adet) ve havuza alınan taşıtlar dışında kalan tüm binek ve station-vagon tişi taşıtlar 15 gün içinde cins, marka, plaka numarası ve yaşlarını gösterir liste ile Maliye Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ya da yetkili tasfiye birimlerine bildirilerek teslim edilecek. Sözkonusu listenin bir ödneği de Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na iletilecek.

    Tasfiye birimleri teslim edilen bu taşıtları tasfiye edecek.

    Ayrıca kurumlar ellerinde bulunan tüm taşıtların ekonomik ömrünü doldurup doldurmadığını 60 gün içinde tespit edecek ve ekonomik ömrünü doldurduğu anlaşılan tayıtlar da belirtilen esaslar dahilinde tasfiye edilecek.

    Tasfiye edilen taşıtların şoförleri ve bu taşıtlarla ilgili diğer idari personel, kurumun ihtayiç duyulan hizmet alanlarında istihdam edilecek.

    BELEDİYE BAŞKANLARINA HİZMET ARACI

  • Genelge kapsamına dahil kurum ve kuruluşlar ile bağlı ve ilgili kuruluşların Başkanları, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürleri ile kurumların merkez teşkilatlarında bulunan Kurul Başkanları, Avrupa Birliği ve DPT Genel Sekreterleri ile Belediye Başkanlarının ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah-akşam geliş ve gidişleri, hizmet aracı olarak kurumların mevcutlarında bulunan binek veya station-wagon tipi taşıtlarla sağlanacak.

    Ancak bu kişiler, istemeleri halinde ikemetgahları ile görev yerleri arasındaki gidiş ve gelişlerinde servis imkanı yerine ticari taşıtlardan da yararlanabilecek.

    EMNİYET MÜDÜRLERİNE DE HİZMET ARACI

  • Taşra teşkilatlarında emir ve zatlarına, makam hizmetlerine tahsis edilenler dışında kalan binek ve station-wagon tipi taşıtlardan il valilerince ilgili kurumların hizmet özelliklerine göre sayıları belirlenecek her bir kurum için oluşturulacak havuzlara alınması (yerel yönetimler ve bağlı iktisadi kuruluşlar dahil) uygun görülenler dışında kalanlar da, tasfiye birimlerine devredilecek.

    Havuzda yeralacak binek ve statin-wagon tipi taşıtlardan, bakanlıklar il müdürü, defterdar, emniyet müdürü, genel ve katma bütçeli kuruluşlar ve bunların bağlı ve ilgili kuruluşları ile KİT'lerin bölge müdürü, istemeleri ve kurumların imkanları dahilinde ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sabah-akşam geliş ve gidişlerinde daimi hizmetlerde kullanılan mevcut hizmet araçlarından servis aracı olarak yararlanabilecekler.

    Ancak bu kişiler, istemeleri halinde işe gidiş ve gelişlerinde ticari taksileri de kullanabilecek.

  • Emir ve zatları ile makam hizmetlerine tahsis edilen taşıtlar özel işler hariç resmi hizmetlerin yanında makam sahiplerinin ikametgahları ile görev yerleri arasındaki (sabah-akşam) geliş ve gidişlerde kullanılabilecek.

    Bunun dışında kalan ve hizmet aracı olarak havuzda yeralan taşıtlar, özel işlerde, tatil günlerinde ve izin verilen haller dışında personel servis aracı olarak kullanılamayacak. Hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilemeyecek, bekletilemeyecek.

    RESMİ PLAKA

    Genelge ile istekleri üzerine ticari taşıtlardan yararlananlara yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

    Başbakanlık Genelgesi ile getirilen diğer düzenlemeler ise şöyle:

  • Kamu taşıtlarının kullanımında azami tasarrufun sağlanabilmesi amacıyla, aynı idare bünyesinde bulunan müsteşar yardımcısı, kurul başkanları ve genel müdürlerinden ikametgahları aynı yerde veya birbirine yakın güzergahta bulunanların ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sabah-akşam geliş ve gidişleri ayrı birer taşıt yerine tek bir taşıtla sağlanacak.

  • Hiç bir kamu taşıtına resmi plaka dışında başka bir plaka takılmayacak. Ancak, sadece makam hizmetlerine tahsis edilmiş olan kamu taşıtlarına, resmi plaka yerine, güvenlik gerekçesi ile sivil plaka takılmasının gerekli görülmesi halinde; ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amirinin onayı alınmak kaydıyla, sivil plaka takılacak aracın tahsis edildiği makamda bulunan kişinin adı ve soyadı, unvanı ve sivil plaka verilmesini gerektiren sebepleri de gösteren listeler halinde ve makamdan alınan onayları da eklenmek sureti ile İçişleri Bakanlığı'na (Emniyet Genel Müdürlüğü) gönderilecek.

  • Memuriyet mahalli dışındaki görevlere resmi taşıtla gidilmemesi konusunda ilgililer azami özen ve dikkati gösterecek. Ayrıca, memuriyet mahalli dışındaki görevlere başka ulaşım araçları ile gidilmesi halinde, aynı yere ilgilinin görevinde kullanılmak üzere taşıt gönderilmeyecek, gidilen yerdeki resmi hizmet araçlarından istifade edilecek.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü trafik birimleri tarafından yapılan denetlemelerde aracın ön kapılarında "ait olduğu kurum adı" ile "Resmi Araç" ibaresinin yazılı olup olmadığı hususu özellikle tespit edilecek ve İl Trafik Tescil ve Denetleme veya Trafik Denetleme şube müdürlüklerince Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletilen denetim sonuçlarına göre tespit edilen eksiklikler, giderilmesi için ilgili kuruma bildirilecek.

    DENETİMİ BAKANLAR VE VALİLER YAPACAK

  • Kamuda gereksiz harcamaların önüne geçilmesi ve kaynakların en rasyonel şekilde kullanılması amacıyla taşıtların kullanımının denetimi ve uygulamanın takibi merkezde bizzat bakanlar, illerde valiler tarafından yerine getirilecek.

    Merkezde Bakanın görevlendireceği yetkililer ve illerde bütün kamu taşıtları açısından valiler, taşıtların genelge hükümlerine göre uygun olarak kullanılmasından doğrudan sorumlu olacak.

  • İdareler, akaryakıt sarfiyatının asgari düzeyde tutulması amacıyla, mevcutlarında bulunan taşıtlar için aylık ve yıllık bazda azami limitler belirleyerek, tasarrufu sağlayıcı düzenlemeleri yapacaklar.

  • Kamu taşıtlarının resmi görev dışında kullanılmasının önlenmesi amacıyla, görevin sona ermesinden sonra bütün taşıtların resmi garaj veya parka çekilmesi hususlarında idareler gerekli tedbirleri alacak.

  • Yüksek Yargı Organları, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, güvenlik, asayiş, trafik ve istihbarat hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak, havuzda yer alacak taşıt sayıları ile bu taşıtların kullanımına ilişkin tasarruf önlemlerinin söz konusu kurumlarca belirlenmesi uygun görüldü.

  • Tüm kamu kurum ve kuruluşları, resmi taşıtların edinilmesi, kullanılması ve elden çıkarılması hususlarında, başbakanlık genelgelerinin yanı sıra Maliye Bakanlığı'nca yapılmış ve yapılacak olan düzenlemelere titizlikle uyacaklar.

    Genelge ile konuyla ilgili diğer genelgelerin, bu genelgeye aykırı hükümleri de yürürlükten kaldırıldı.

    TAŞIT KANUNU'NDA KİMLER SAYILIYOR

    Öte yandan Taşıt Kanunu'nun 1 ve 2 numaralı cetvellerinde sayılan görevliler ile bunlara tahsisli binek araç sayıları şöyle:

    1 Sayılı Cetvel:

    TBMM Başkanı 2, Cumhurbaşkanlığı 10, Başbakan 2, Bakanlar 1'er, Genelkurmay Başkanı 1, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları 1, yurt dışında bulundukları sürece elçilikler ve daimi delegelikler 1'er, daimi askeri temsilcilikleri başkanlıkları 1'er, Dışışleri Bakanlığı Genel Sekreteri 1, Anayasa Mahkemesi Başkanı 1, il valileri 1, Yargıtay Başkanı 1, Danıştay Başkanı 1, Sayıştay Başkanı 1, Cumhuriyet Başsavcısı 1, Danıştay Başkanunsözcüsü 1, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı 1

    2 Sayılı Cetvel:

    Başbakanlık (yabancı misafirler için) 3, Başbakanlık Müsteşarlıkları 1'er, Askeri Yargıtay Başkanı 1, Üniversite Rektörleri 1'er, Diyanet İşleri Başkanı 1, Askeri Yargıtay Başsavcısı 1, Genelkurmay 2. Başkanı ve J Başkanlıkları 1'er, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlıkları 1'er, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvveti ve Yurtiçi Bölge Komutanlıkları 1'er, Harp Akademileri Komutanı 1'er, Jandarma Genel Komutanı 1, General veya Amiral rütbesi ile fiilen işgal edilen diğer bütün makamlara 1'er, Bakanlıklar Müsteşarları 1'er, Emniyet Genel Müdürlüğü 1'er, Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürlükleri 1'er, Kaymakamlıklar 1'er, Emniyet Daireleri (Kullanılması zaruri olan taşıtların adedi, cinsleri ve müddetleri Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor)

    Bu durumda Müsteşarlar, yüksek yargı başkanları, valiler, emniyet müdürleri, rektörler, Diyanet İşleri Başkanı ve kaymakamların makam araçları kalacak. Müsteşar yardımcıları, genel müdürler, kurul başkanları ve daire başkanları dahil çok sayıda kamu görevlisinin makam aracı kullanımı son bulacak.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!