Kamu-Sen: Çalışanlar vergi iadesi mağduru olacak

Güncelleme Tarihi:

Kamu-Sen: Çalışanlar vergi iadesi mağduru olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 12:42

Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, temizlik, ulaşım, tüp ve ev eşyası gibi kalemlerden alınan fişlerin çalışanlar için iade kapsamı dışında tutulması nedeniyle 944 YTL maaş alan bir çalışanın yıl sonunda 5 bin 796 YTL geçersiz fişi oluyor ve bu nedenle vergi iadesinden 253 YTL daha eksik yararlanıyor.

Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, 944.70 YTL net maaş alan bir çalışan, gelirinin tamamını yoksulluk sınırına temel oluşturan kalemlere harcadığında bu harcamalarının sadece 461.67 YTL’si karşılığında vergi iadesi alabiliyor. Çalışanın iade kapsamına giren bu harcamalara yaptığı ödeme tutarı da yılda 5 bin 540.04 YTL olarak belirlendi. Yoksulluk sınırına temel oluşturan bu harcama grupları gıda, sağlık, giyim ve eğitim kalemlerinden oluşuyor. Bu harcamalar karşılığında alınan fişler çalışana 398 YTL vergi iadesi olarak geri dönüyor.

FİŞ ARANIYOR

Aynı asgari geçim standardı içinde ısınma, aydınlanma, ulaşım, haberleşme ve temizlik için de harcama yapan çalışanın bu harcamaları dolayısıyla aldığı fişler ise iade kapsamı dışında tutuluyor. Aynı maaşın ortalama 483.03 YTL’sini oluşturan bu harcamalardan alınan fişlerin geçersiz kalmasının çalışanı yıl sonunda geçerli fiş bulma telaşına soktuğu belirtildi. Yıllık toplam gelir vergisi matrahı tutarında fiş yazması beklenen çalışanın bu limiti doldurması için 5 bin 796.36 YTL’lik daha geçerli fiş bulması gerekiyor.

Kamu-Sen’in belirlemelerine göre, birçok kalemin iade dışında kalması 253 YTL’lik vergi iadesinin alınamamasına, bu harcamaların KDV’sinin alışveriş sırasında ödenmesine rağmen uygulamadan yararlanılamamasına neden oluyor. Oysa 11 bin 336.40 YTL yıllık toplam kazancı olan bu çalışan, eğer geçerli-geçersiz fiş ayrımı olmasaydı, toplam 651 YTL iade alacaktı.

AKYILDIZ: "ÇALIŞANLAR MAĞDUR OLUYOR"

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, vergi iadesi uygulamasının asıl amacının yapılan harcamalardan sonra fiş ve fatura almayı teşvik etmek, böylece vergi kaçağını önlemek olduğunu belirterek, çalışanlar için uygulanan vergi iadesi sisteminde yanlışlıklar olduğuna dikkat çekti. Akyıldız, "Ulaşım, haberleşme, benzin, odun, kömür, tüp, doğalgaz, beyaz eşya, temizlik, ev eşyası, gibi giderlerin büyük bölümünü oluşturan harcama kalemlerinin vergi iadesi kapsamı dışında tutulması bu tüketimlerde vergi kaçağını artırmaktadır. Bu nedenle de uygulama amacından sapmaktadır" dedi.
Akyıldız, kazançlarının büyük bölümünü bu kalemleri ayıran çalışanların, yıl sonu geldiğinde vergi iadesi matrahını tamamlayabilmek için çeşitli arayışlar içine girdiğine işaret ederek, bu nedenle çalışanların büyük bölümünün alması gerekenin altında vergi iadesi aldığını savundu. Bircan Akyıldız, "Bu nedenle çalışanların yaptığı harcamaların vergi iadesinin, harcama grubu ayrımı yapılmadan, ödenen KDV üzerinden geri verilmesi gerekir. Bu şekilde ödenen vergilerde ve bunların iadesinde ortaya çıkan adaletsizlik giderilerek, vergi kaçaklarının da önüne geçilmiş olacaktır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!