Kalpazana karşı renkli dolar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kalpazana karşı renkli dolar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2003 01:54

ABD gizli servislerinin dünyada dolaşımdaki her 10 bin banknottan birinin ya da ikisinin sahte olduğunu tahmin ettiği dolarda, imaj değşikliğine gidiliyor.

ABD, kalpazanlığa karşı önlem almak amacıyla, ilk aşamada 20 dolarlık banknotlardan başlayarak doların rengini ve tasarımını değiştiriyor. Bu yıl sonbahardan itibaren piyasaya verilmeye başlanacak olan yeni banknotlardaki en önemli değişikliği fondaki hafif renklendirme oluşturuyor. Fonda yeşil, şeftali rengi ve mavi kullanılacak olan ‘‘doların yeni renginin’’ daha emniyetli, daha akıllı ve daha güvenli olduğu belirtiliyor. ABD yönetiminin yaptığı açıklamaya göre; yeni tasarıma sahip 50 ve 100 dolarlık banknotlar 2004 ve 2005 yıllarında piyasaya çıkarılacak. 5 ve 10 dolarlık banknotların tasarımlarının değiştirilmesini de değerlendirmeye alan ABD'nin, 2 ve 1 dolarlık banknotlarda ise bir değişiklik öngörmediği açıklandı.

Yeni banknotların tedavüle çıkacağı gün finans ve ticari kuruluşlar aracılığıyla piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Yeni banknotların tedavüle çıkmasının halen tedavülde bulunan banknotlar üzerinde bir etkisi olmayacak. Yeni ve eski banknotlar birlikte kullanılacak. ABD'nin tüm dünyada ve Türkiye'de merkez bankaları, finans kuruluşları ve icra makamlarıyla yeni banknotların tanıtımı ve sahtelerinin etkin saptanması konusunda yakın işbirliği içinde olduğu açıklandı. Eskidolar banknotlarının tümüyle tedavülden kalkmasının yaklaşık 10-15 yılı alacağı tahmin ediliyor.

10 MİLYARI BİZDE

ABD yönetiminin yeni banknotlarla ilgili olarak geniş çaplı bir eğitim programının da başlatılacağı açıklandı. Dolar banknotların üçte ikisinin ABD dışında bulunması nedeniyle eğitim programı dünya çapında sürdürülecek. Dünyada yaklaşık 650 milyar dolardan fazla banknotun dolaşımda bulunduğu belirtiliyor. Türkiye'de ise 10 milyar doların dolaşımda bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de piyasaya sürülecek yeni banknotların miktarının da finansal ve ticari kuruluşların verdiği siparişe göre belli olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!