’Kalkınmanın temeli’ diye gördüm eğitime 30 milyon dolar yatırdım

Güncelleme Tarihi:

’Kalkınmanın temeli’ diye gördüm eğitime 30 milyon dolar yatırdım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 00:00

İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından ’fahri doktora’ unvanı verilen Borusan Holding Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, eğitime bugüne kadar 30 milyon dolar katkıda bulunduğunu söyledi. Kocabıyık, "Eğitim ve demokrasiyi kalkınmanın temeli olarak gördüm. Para kazanmaya başladıkça da eğitime katkıda bulundum" dedi.

BUGÜNE kadar eğitime verdiği destek miktarı 30 milyon doları aşan Borusan Holding Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, "Eğitim ve demokrasinin kalkınmanın temeli olduğuna inandım, para kazanmaya başlayınca buna yatırım yaptım" dedi. Türk eğitim sistemine yaptığı katkılar nedeniyle İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından geçtiğimiz günlerde ’fahri doktora’ ünvanı verilen Asım Kocabıyık, mezun olduğu üniversiteden böyle bir ünvan aldığı için büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.

BODRUM DENİZ LİSESİ İSTEDİ:

Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi de olan Kocabıyık, şimdi de Bodrum’da gemi adamı yetiştiren bir denizcilik lisesi yapmak için kolları sıvadığını belirtti. Kocabıyık, "Bodrumlular benden gemi adamı yetiştiren bir okul istedi. Arsa bulduk. Bodrum’da 300 kişilik bir lise ve 200 kişilik bir öğrenci yurdu yaptıracağım" dedi. Kocabıyık, üniversite yıllarından itibaren eğitimin desteklenmesinin gereğini gördüğünü belirterek, "Ancak bir hizmeti yapabilmek için elinizde imkan olması lazım. Benim anadan babadan böyle bir imkanım yoktu. Eğitime yatırım yapabilmek için varlık sahibi olana kadar bekledim" diye konuştu.

EĞİTİM GÖNÜL İŞİ:

82 yaşındaki Kocabıyık’ın eğitime olan desteği 1970’lerde başlamış. Bugüne kadar eğitime yaptığı katkı miktarının 30 milyon doları bulduğunu tahmin eden Kocabıyık, şöyle konuştu: "Bu bir gönül işi. Eğitimin kalkınma ve demokrasinin yerleşmesi için birinci şart olduğuna inanıyorum. Biz üniversitede okurken 1942’de eğitimin kalkınmanın temeli olduğuna dair ders gördük ve buna inandık. Ben eğitime destek vermeyi görev hissediyorum, ama başka sanayici arkadaşlarım farklı düşünebilir. Sanayicilerin yüzde 10-15’i benim gibi düşünüyordur. Bu oran yüzde 50’lere çıksa Türkiye’de çok daha güzel işler yapılabilir."

EĞİTİMDE KALİTE YÜKSELMELİ:

Eğitime yeni okullarla destek vermeye devam edeceğini söyleyen Asım Kocabıyık, "Bugüne kadar bina yaptık, çocukların ihtiyaçlarını karşıladık, burs verdik. Ama artık eğitimin kalitesini de yükseltmek için çalışıyoruz. Öğrencilerimizi yurtdışına gönderiyoruz, oradan gelen öğrencileri ağırlıyoruz, kaynaştırıyoruz" diye konuştu. Kocabıyık, "Benim elimde olsa eğitim konusunu partiler üstü bir konu olarak gündeme getiririm. Hiçbir partinin düşüncesine ve keyfine tabi tutmam. Avrupa Birliği içinde olsak da olmasak da eğitim halletmemiz gereken bir problem" dedi. Kocabıyık, sadece okul yaptırmakla yetinilmemesi gerektiğini, öğretmenlerin de eğitim ve yaşam düzeyinin artırılması gerektiğine inandığını söyledi.

20 yaşında ticarete atıldı

BORUSAN
Holding Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, 1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğdu. Üniversite öğrencisiyken babası Ahmet Kocabıyık’ın kurduğu İstikbal Ticaret’te kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 1952’de babasının vefatı üzerine işleri devraldı.

Asım Kocabıyık Vakfı 1992’de kuruldu

ASIM Kocabıyık, Kültür ve Eğitim Vakfı’nı 1992’de, eşi Nurhan Hanım ve üç çocuğuyla birlikte eğitime, öğretim ve kültür konusunda daha sistemli faaliyette bulunmak üzere kurdu. Vakıf kurulduğu günden beri her yıl, maddi ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs veriyor. 1999 depreminden sonra Kocaeli Üniversitesi’nde iki öğrenci yurdu ve bir meslek yüksek okulu inşa etti. İstanbul’da Avcılar’da Asım ve Nurhan Kocabıyık Öğretmenevi geçen yıl açıldı. Vakıf ayrıca 1934 yılında kurulan İ.Ü. İktisat Fakültesi’ndeki tarihi kütüphaneyi restore ettirdi. Uludağ Üniversitesi Gemlek Kampusu’nda inşa edilen Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu’nun ise ekim ayında eğitim ve öğretime başlaması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!