Kalkan balığı varlığı artırılacak

Güncelleme Tarihi:

Kalkan balığı varlığı artırılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 14:00

Sinop'ta “Karadeniz'de Balık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 10 bin kalkan balığı yavrusu denize bırakıldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Karadeniz'deki kalkan balığı varlığını artırma çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliği ile Araştırma Enstitüsü'nde üretilen 10 bin adet kalkan yavrusu denize bırakıldı.

Yavrular, Sinop Limanından gemiye yüklenen içi kalkan yavrusu dolu havuzlardan kepçe ve kovalarla belirlenen bölgeden denize bırakılırken, çalışmalarla ilgili AA muhabirine bilgi veren Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir, amaçlarının, son yıllarda aşırı avcılık, deniz kirliliği ve kaçak avlanma nedeniyle popülasyonu hızla azalan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan kalkan balığının popülasyonunu artırmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak 1999-2003 yılları arasında Orta ve Doğu Karadeniz'deki Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde, 2008-2009 yıllarında da Doğu Karadeniz kıyı şeridinde yürütülen projelerde, kalkan stoklarının desteklenmesi amacıyla yapılan balıklandırma çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

“Kalkan balıklarında son birkaç yıldır balıkçılığın verimli geçmesi ve balıkçıların bu konudaki talepleri doğrultusunda stokların takviyesi amacıyla denize salıverilme işlemi sürüyor. Bu amaçla enstitümüzün 2009 yılı üretim sezonunda elde edilen kalkan balığı yavrularından 10 bin adedi denize bırakıldı.”

Özdemir, programın başarıya ulaşabilmesi için balıkçıların, denize atılan küçük boydaki balıkları avlamamaları gerektiğini, şayet ağa takılan kalkan yavrusu olursa da bunları denize geri bırakmalarını istedi.

Programa, Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, Ak Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, Ak Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu, Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer ve davetliler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!