Kaliteli vize için denetim ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Kaliteli vize için denetim ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

İngiltere Göçmenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Mark Harper, İstanbul Vize Merkezini denetlemeye geldi. Harper, “Türkiye bizim için kilit pazar, vizenin ticaretimizin gelişmesine engel olmasını istemiyoruz. Belli bir kalitenin üzerinde vize hizmeti verildiğinden emin olmak için denetime geldim” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’daki krizden kendini soyutlama çabaları kapsamında Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye odaklanan İngiltere’nin Göçmenlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mark Harper, İstanbul’daki vize işlemlerinin yürütüldüğü İngiltere Vize Başvuru Merkezi VAC’da bizzat incelemelerde bulundu. Vizenin Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde bir engel olmasını istemediklerini söyleyen Harper, “Türkiye bizim için hızlı büyüyen kilit pazarlardan biri. Belli stratejik nedenlerle Türkiye dahil birçok ülkeye vize uygulamak zorundayız. Bu durumun Türk iş dünyasını olumsuz etkilemesine izin vermek istemiyoruz. O nedenle son dönemde vize kolaylaştırma ve hızlandırmaya yönelik attığımız adımların nasıl sonuçlar verdiğini ve sürecin daha nasıl geliştirilebileceğini yerinde görmek üzere Türkiye’ye geldim” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK İŞADAMLARINI DİNLEDİ

Bakanlık görevine 9 hafta önce başladığını ve ayağının tozuyla Türkiye’de temaslarda bulunmaya geldiğini söyleyen Harper, Hürriyet’e Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik vize uygulamasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Harper, Ankara’da iki ülke arasındaki göçmenlik politikasıyla ilgili toplantıya katıldıktan sonra İstanbul’da vize hizmeti veren ekiple de bir toplantı yaptı. “Türk turistlere ve iş dünyası temsilcilerine belli bir kalitenin üzerinde hizmet verdiğimizden emin olmak istiyorum” diyen Harper daha sonra, Türk iş dünyası temsilcileriyle de akşam yemeğinde bir araya gelerek, vize konusundaki öneri ve şikayetlerini dinledi.

YILLIK 100 BİN BAŞVURU

Türkiye’den İngiltere vizesi için yıllık 100 bin başvuru yapıldığını bunun yüzde 90’ının olumlu yanıtlandığını söyleyen Harper şöyle konuştu: “Bu 100 bin başvurunun 20 bini iş dünyasından geliyor. İş vizesi başvurularının yüzde 93’üne 5 gün içinde yanıt veriyoruz. Geçen mayıs ayında Türkiye için vize kolaylaştırmaya gittik. Öncelikli vize başvrusuyla biraz daha yüksek bir ücrete aynı günde vize veriyoruz. Bugüne kadar bu hizmetten 2 bin 100 kişi yararlandı. Ayrıca şirketlere yönelik akreditasyon sistemimize mayıs ayından bu yana 160 şirket kayıt oldu. Bu şirketler önceden konsolosluğumuza belli belgeleri suranak kayıt oluyorlar. Ondan sonra da bunların çalışanları sadece form doldurarak vize başvurusu yapabiliyor. 2013’te Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin ticaret köprüsü dediğimiz bu sisteme akredite olmasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Vizenin ticaretimize engel olmasına izin vermeyelim

GERÇEKTEN de iki ülke arasında bir ticaret köprüsü kurmayı amaçladıklarını kaydeden Mark Harper özellikle genç girişimcileri İngiltere’de iş yapmaya davet etti. İngiltere’ye vize almanın göründüğünden daha kolay olduğunu söyleyen Harper şöyle devam etti: “İngiltere’den vize almanın zor olduğu yönünde genel bir kanı var. Biz İngilizlerin söylediği gibi ‘Kitabı kapağına bakıp yargılamamak lazım’. Vize almayı denemeden, zor olduğuna karar vermesinler. Amacımız gerçektende iki ülke arasında köprü kurabilmek, vizenin ticaretin önünde bir engel olmasına izin vermek istemiyoruz. Hızlı vize başvurusunda ise biraz daha fazla ücret ödeniyor ama aynı günde vize alınabiliyor. Şu ana kadar 2 bin 100 bu şekilde başvuruyu değerlendirdik.”

Haberin Devamı

İş vizesi iki katına çıktı

İNGİLTERE’nin birçok ülkeye vize uygulamak durumunda olduğunu vurgulayan Mark Harper, “Ama Türkiye’den özellikle iş yapmak için gelmek isteyenlerin iyi bir vize hizmeti aldığından emin olmak istiyoruz” dedi. Vize kolaylaştırma konusunda attıkları adımlara benzer adımları Çin, Hindistan ve Brezilya’ya da yönelik olarak attıklarını kaydeden Harper, “Vize kolaylaştırma hamlemizden sonra Türkiye’den iş vizesi alanların sayısı 5 ayda iki katına çıktı. Bu rakamın ilerde daha da artmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Vizenin kaldırılması için henüz erken

AVRUPA Birliği’nin (AB) Türkiye’ye yönelik vize uygulamasına değinen Mark Harper, “İngiltere Schengen vizesine dahil olmadığı için AB’nin vize politikası bizden bağımsız. Türkiye, sıkıntılı bir coğrafyada. Ekonomik performansıyla da göz dolduruyor. İngiltere’nin ya da AB’nin Türkiye’ye yönelik vizeyi birden bire kaldırması şu an için pek olası görünmüyor.Vizenin kaldırılması için henüz erken.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!