Kale, dünya devi General Electric ile ortak oldu

Güncelleme Tarihi:

Kale, dünya devi General Electric ile ortak oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:27

Kale Grubu, dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric (GE) ile enerji malzemeleri üretimi konusunda ortaklık yaptı. KaleHover Controls adlı şirket, GE lisansı ile Türkiye'de çeşitli elektrik malzemelerinin üretimini yapacak.

Dünyanın en büyük seramik üreticileri arasında yer alan Kale Grubu, konusunda dünya lideri General Electric (GE) ile enerji sektörü malzemeleri üretimi ve satışı için ortak şirket kurdu. Geçen yıl Kale Holding'in Teknik ve Kimya Grubu Başkanlığına getirilen Osman Okyay'a bağlı olarak kurulan şirketin adı ‘KaleHover Controls’ olurken, GE'nin Türkiye'deki elektrik malzemeleri satış ağı AEG'nin tüm faaliyetleri de yeni şirkete geçti.

Yeni şirket GE ve AEG'nin şalt cihazlarının yanısıra Kale Seramik izalötörlerini, Kale Porselen'in elektro porselen ürünlerini pazarlayacak. Kale ve GE'nin ortaklık sözleşmesi ayrıca GE lisansı ile Türkiye'de üretimi de öngörüyor. Bu çerçevede ilk etapta GE lisansıyla şalt panoları imalatına başlanacak.

Kale Holding Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, ‘‘GE gibi bir dünya deviyle ortaklık yapmak çok önemli bir başarıdır. Bu başarı tamamen 44 yıllık sanayici geleneğine sahip olan ve kaliteden asla taviz vermeyen bir anlayışın tüm üretim süreçlerine hakim kılan kurucumuz İbrahim Bodur'a aittir. Bizler bölgesel ve global üretim ve pazarlama startejimizi geliştirmeye devam edeceğiz’’ dedi.

KALE ROBOT DA ÜRETECEK

Kale Grubu ikinci önemli ortaklığıda Türkiye'nin ilk ve tek robot üretici şirketi Altınay ile yaptı. Yüzde 50-50 gerçekleşen ortaklığın Türkiye'de büyük bir eksiklik olan yatırım malları üretimi gerçekleştireceği bildirildi.

Osman Okyay bu konudaki açıklamasında da, ‘‘Türkiye'de genellikle makinalar ithal ediliyor ve o makinalarla birşeyler üretilip ihraç ediliyor. Biz Altınay ile yaptığımız ortaklık sayesinde bu durumun değişmesini amaçlıyoruz. 1960'lardan beri geliştirdiğimiz kalıp teknolojileri ile robot teknolojilerini birleştireceğiz. Bu konuya ayrıca ulusal bir dava olarak bakıyoruz’’ diye konuştu.

Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bodur, ‘‘Kale Grubu olarak daha önce kendi konusunda dünyanın en büyüğü olan İspanyol grubuyla ortaklık kurmuştuk. Şimdi de başka pazarlara açılabilmek için GE ile ortak bir şirket oluşturduk. Birlikte hem üretim yapacağız, hem iç pazara hem de başka pazarlara satacağız’’ dedi.

Çanakkale'nin Çan ilçesindeki Çanakkale Seramik Fabrikaları 44'üncü Kuruluş Yıldönümü her yıl olduğu gibi bu yılda yeni yatırımların açılış ve temel atma törenleriyle kutlandı. Onur konuğu 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve İbrahim Bodur, 3'üncü Trim-Bordür ve Mozaik Fabrikası'nı birlikte açtılar.

Ardından Kalebodur 2'inci Fabrika Modernizasyon ve Tevsii Yatırım Tesisleri ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çan Yerleşkesi'nin temeli atıldı.

6 aydır ekonomide düzelme yok

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kale Grubu'nun düzenlediği seramik bayramında, 8 milyon dolarlık yatırımı tamamlanan bir fabrikanın açılışını yaptı, bir modernizasyon tesisinin de temelini attı. Demirel, yaptığı konuşmada Cumhuriyet'i eleştirenlere ve ülkenin gerektiği kadar kalkınamadığını savunanlara sert bir şekilede cevap verdi. Demirel yaşanan krize de değinerek geçen yıl ülkeye 45 milyar dolar döviz girdiğini, 2001 Şubat'ında meydana gelen bunalımın ise hakedilmediğini söyledi. Demirel, ‘‘Siyaset yapmak istemiyorum. Ancak program başlayalı 6 ay oldu. Bir program uygulanmaya başladı ama hala düzelme emareleri yok. 65 milyonluk Türkiye yaprak gibi sallanır mı, olmaz böyle şey. Bu ülke 45 milyar dolar döviz kazanabiliyor, tarlaları ekili, her yerden turist yağıyor. Bu yüzden ben diyorum ki hiç kimse endişe etmesin, ama bu krizden nasıl çıkılacak? Nasılını ben söylemem. Sadece böyle gidemez, Türkiye geriye de gidemez.’’ dedi.

Derviş Merkez Bankası Başkanı olmalıydı

Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bodur, ‘‘Bu ülkenin kaynakları ve potansiyeli yatırıma müsait. Krizden kurtuluşun yolu da budur. Ülke gerçeklerini bilmeyenler, ülkenin derdine derman olamaz. İsterlerse Derviş olsunlar. Derviş iyi bir ekonomist olabilir. Ama bizim yanlışımız gelsin bizi kurtarsın demektir. Teknokratlıkla içinde bulunduğumuz sorunlar çözümlenemez. Bence Merkez Bankası Başkanı olsaydı ve bu alandaki bütün yetkiler 5-6 yıl ona verilseydi daha iyi olurdu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!