Kadir Has, Akbank’tan vakfı için 3 milyar dolar akıtacak plan bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Kadir Has, Akbank’tan vakfı için 3 milyar dolar akıtacak plan bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 00:00

Ağırlık eğitime olmak üzere bugüne kadar 500 milyon dolarlık bağış yapan Kadir Has’ın hayırseverliği ölümünden sonra da yaşayacak. Has’ın kurucusu olduğu Kadir Has Vakfı (HASVAK) ve Kadir Has Üniversitesi’ne bağışladığı Akbank hisselerinin toplamı 20 yılda 3 milyar dolara ulaşacak.

Haberin Devamı

GEÇİRDİĞİ kalp krizi nedeniyle önceki gün 86 yaşında hayata veda eden hayırsever işadamı Kadir Has’ın (Hasoğlu), kurucusu olduğu Kadir Has Vakfı (HASVAK) ve Kadir Has Üniversitesi’ne bağışladığı Akbank hisselerinin toplamı 20 yılda 3 milyar dolara ulaşacak. Vakfa bağışlanan Akbank hisselerine dokunulmama süresi, vakfın bir ay önce yapılan son Yönetim Kurulu toplantısında Kadir Has’ın isteği üzerine 10 yıldan 20 yıla çıkartıldı. Kadir Has’ın manevi oğlu Kadir Has Vakfı Yönetmenler Meclisi Üyesi Can Has, şunları söyledi: "Bir ay önceki vakıf yönetim kurulu toplantısında 10 yıldan 20 yıla çıkartılmasını Kadir Bey (Has) istedi. Kadir Bey, bu Akbank hisse senetlerinden size gelecek olan nakit temettü, hem üniversitenin yaşaması, hem de diğer hayır işlerine yeter’ dedi."

500 MİLYON DOLAR BAĞIŞ: Bugüne kadar babasının yaptığı hayır işlerinin 500 milyon dolar olduğunu söyleyen Kadir Has’ın manevi oğlu Kadir Has Vakfı Yönetmenler Meclisi Üyesi Can Has, "Babam Türkiye Cumhuriyeti’nde bir ilk olarak elindeki Akbank hisselerinin bir kısmını Kadir Has Vakfı’na bağışladı. Bunun bugünkü değeri 200 milyon dolar civarında. Vakıf, bu hisse senetlerine ve Akbank tarafından her yıl verilen bedelsiz hisse senetlerine 20 yıl dokunamayacak" diye konuştu. Can Has, "20 yıl sonra bedelsiz olarak hisse senetlerinin toplamı 3 milyar dolara gidecek. Akbank’tan gelen nakit temettülerle üniversiteye ve diğer eğitim dallarına bağışlarımız devam edecek" dedi.

HİSSELERİ 2004’DE BAĞIŞLADI: Kadir Has, 2004 yılında bir defada Akbank’taki hisselerinden 150 trilyon liralık (150 milyon YTL) Kadir Has Vakfı’na bağışladı. Bağış, hisse senetlerinin Kadir Has Vakfı’na devri şeklinde gerçekleştirildi. HASVAK’a bağışlanan bu Akbank hisselerinin bugünkü değeri 200 milyon dolar. Kadir Has, bu konuyla ilgili daha önceki açıklamalarında "Kadir Has Vakfı’na devrettiğim Akbank hisseleri, Kadir Has Üniversitesi’nin istikbalini korumak amacını güdüyor" demişti.

BÜTÜN SERVETİNİ BAĞIŞLAMADI: Kadir Has Vakfı’na Akbank’taki hisselerinin bir kısmını bağışladığını belirten Can Has, "Kadir Has Vakfı’na, servetinin Akbank’taki hisselerinin bir kısmını bağışladı. O da 200 milyon dolar değerinde. Vakfın ayrıca kira gelirleri de var. Ama bütün servetini Kadir Has Vakfı’na bağışlamadı" diyerek, Kadir Has’ın vasiyetine açıklık getirdi.

YOLUNDA DEVAM EDECEĞİZ:
Kadir Has Vakfı Yönetmenler Meclisi Üyesi Can Has, babasının arzusunun vakfın yaşaması olduğunu vurgulayarak, "Ben ve Nuri de (Has) bu yolda devam edeceğiz" dedi. Kadir Has’ın en büyük arzusunun ve vasiyetinin HASVAK’ı ve Kadir Has Üniversitesi’ni kendi ismine yakışır şekilde devam ettirmemiz" dedi. Bu konuda Kadir Has’ın diğer manevi oğlu Nuri Has ile işbölümü yapacaklarını söyleyen Can Has, şöyle devam etti: "Nuri ile işbölümü yapacağız. Üniversite ile Nuri, Vakıfla ben ilgileneceğim. Bunu 5’er yıl dönüşümlü olarak sürdüreceğiz."

5 manevi çocuğu var

Can Has: Eşi Rezan Has’ın kızkardeşinin oğlu

Nuri Has: Kardeşinin torunu

Zekiye Has: Kardeşinin torunu

Rezan Has: Can Has’ın kızı

Aleyna Has: Can Has’ın kızı

Vefatından 45 dakika önce iki oğluyla fotoğraf çektirdi

KADİR Has’ın önceki gün, bütün günü kurucusu olduğu Kadir Has Üniversitesi’nde geçirdiğini söyleyen Can Has, şöyle konuştu: "Dün (önceki gün) üniversitemizin Mütevelli Heyeti toplantısı vardı. Üniversitemizin tanıtım filmi için profesyonel bir çekim yapılıyordu. Tek tesellimiz geçirdiği en mutlu günlerden birini yaşamış olması. Üniversitede öğrencilerle tek tek konuştu. Öğrencilerden sonra benimle ve Nuri (Has) ile birlikte fotoğraf çektirdi. Biraz yorgun olduğu için üniversiteden erken ayrıldı. Son derece mutluydu. 45 dakika sonra da kendisini kaybettik."

Üniversite Nuri Has’a Vakıf Can Has’a emanet

ÖLÜMÜNE kadar Kadir Has’ın yürüttüğü görevleri de önümüzdeki günlerde iki oğlu devralacak. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanlığı’nı da Can Has üstlenecek. Sadece kendi maddi kaynaklarını kullanarak bağış yapan Kadir Has, eşi Rezan Has ile birlikte bağış işlerinde organize olmak ve devamlılığı sağlamak amacıyla 1991 yılında Kadir Has Vakfı’nı kurdu. Bu vakıfla birlikte hayır işlerini kurumsallaştıran Kadir Has, "Yurt çapına yayma gayreti içinde olduğum hayır işlerini taçlandırmak için 1992 yılında vakıf üniversitesi kurma teşebbüsünde bulundum" diyordu. Kadir Has Üniversitesi’nin kuruluşu ise 1997’de tamamlandı.

Kadir Bey sanki vedaya gelmişti

KADİR Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Kadir Has’ın öğrencileriyle yaptığı son görüşmenin ’veda eder gibi’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, Has’ın, İletişim Fakültesi’nde öğrencilerle yaptığı son görüşme sonrası kameralar tarafından koridorda da görüntülerinin alındığını belirterek, "Kendisine ’Kadir bey bugün sizi çok yorduk’, dedim. Bana, ’Ne demek, olur mu yorulmak? Bunlar arşive girecek" dedi. Sanki vedaya gelmişti. Planlanmış bir öykünün parçası gibi. 12.30’da geldiği fakültemizden 14.00’te ayrıldı. Yarım saat sonra da acı haberi aldık" diye konuştu. Rektör Yılmaz, Kadir Has’ın her yıl bir fakülteyi ziyaret ederek, çeşitli sınıflardan öğrencilerle sohbet edip, kendilerine öğütler verdiğini belirterek, "Öğrenciler babalarını kaybetti. Onlara hep sıcak davranır, kaynaşırdı. O gün de öyleydi. Üniversite için hiçbir fedakarlıktan kaçınmazdı. Acımız çok büyük" dedi.

Sevenleri, Küçükyalı’daki yalısına akın etti

İSTANBUL’da önceki gün vefat eden hayırsever işadamı Kadir Has’ın Maltepe Küçükyalı’daki yalısına dün de taziye ziyaretleri devam etti. Kadir Has’ın eşi Rezan Has, manevi çocukları ile yakınları Küçükyalı Merkez Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki yalıda taziye ziyaretlerini kabul ettiler. Eşi Nimet Bayraktar ile birlikte eve gelen Kayserili işadamı Bayraktar Holding Onursal Başkanı Hüseyin Bayraktar, "Ülkemizin ve eğitim camiamızın başı sağolsun. Yeri doldurulamaz. Tabii ki ölüm zor. Dua ediyorum tanrıya, herkes Kadir Has gibi dünyadan geçsin. Çocuklarımız için ülkemiz için başarılı yatırımlar yaptı. Allah’tan bir gün bile hasta yatağında yatmadan toprağa gitti. Allah rahmet eylesin" dedi. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da dün Has ailesini ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından Yılmaz otomobille evden ayrıldı. Kadir Has Anadolu Lisesi öğrencileri de Has ailesini yanlız bırakmadı. Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar ile birlikte taziye ziyaretinde bulunan öğrenciler, "O’nu çok seviyoruz. Ülkemize yaptığı iyilikleri unutmayacağız" dediler. Kadir Has’ın evinin önünde bekleyen basın mensuplarına Has ailesi ekmek arası döner ve ayran ikram etti. Gün boyunca evin önünde bir ambulans hazır bekletildi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Has ailesine telgraf gönderdiği öğrenildi.

Arınç, Has’ın eşini TBMM ödül törenine davet etti

TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanlık Divanı tarafından Has’a "TBMM Üstün Hizmet Ödülü" verilmesinin planlandığını hatırlatarak eşi Rezan Has’ı törene davet etti. Arınç, Has’ın ölümü nedeniyle eşi Rezan Has’a taziye mesajı gönderdi. Has’ın vefatından derin üzüntü duyduğunu belirten Arınç, iş hayatında gösterdiği başarılarla ülke ekonomisine yaptığı önemli katkıların yanı sıra hayırsever yönüyle milletin gönlünde müstesna bir yer edindiğini kaydetti. Arınç, eğitim ve sağlık başta olmak üzere Kadir Has’ın yaptığı hayır hizmetlerinin unutulmayacağına ve herkese örnek olacağına inancını ifade etti. TBMM Başkanlık Divanı tarafından Kadir Has’a, yaptığı hayır hizmetleri nedeniyle "TBMM Üstün Hizmet Ödülü" verilmesinin planlandığını hatırlatan Arınç, "5 Nisan Perşembe günü yapılacak törende, ödülü zatı alinize ya da çocuklarınıza takdim etmeyi arzu ediyoruz" dedi. Arınç, Kadir Has’ın aziz hatırasının, onun kurduğu tüm hayır kurumlarında ve milletin gönlünde yaşayacağını inandığını belirterek, "kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır" diledi.

Bayar, Menderes, Zorlu ve Polatkan adına 3.5 milyona okul yaptırıyor

KADİR Has Vakfı Başkan Yardımcısı Can Has, Kayseri’de mayıs ayında temeli atılacak 6 yeni okul için 3.5 milyon YTL daha bağışlanacağını söyledi. Can Has, "1950-1960 yılları arasında ülkemizi yöneden ’Demokrasi Şehitleri’ adına Kayseri’de 4 yeni okulun temelini mayıs ayında atacağız. Celal Bayar ve Adnan Menderes adına birer lise, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan adına da birer ilköğretim okulu yaptıracağız" dedi. Can Has, Bitlis ve Muş’ta yapılacak ilköğretim okullarından birinin anneanne ve dedelerinin adını (Şehime-Mehmet Germirli), diğerinin de Kadir Has’ın adını taşıyacağını belirtti. Mayıs ayında temeli atılacak 6 okulla birlikte Kadir Has Vakfı’nın yaptırdığı okul sayısı 25’e çıkacak

Haberin Devamı

Öğrenciler: İyiliklerini asla unutmayacağız

İSTANBUL’
da önceki gün vefat eden hayırsever işadamı Kadir Has’ın Maltepe Küçükyalı’daki yalısına dün de taziye ziyaretleri devam etti. Kadir Has’ın eşi Rezan Has, manevi çocukları ile yakınları Küçükyalı Merkez Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki yalıda taziye ziyaretlerini kabul ettiler. Eşi Nimet Bayraktar ile birlikte eve gelen Kayserili işadamı Bayraktar Holding Onursal Başkanı Hüseyin Bayraktar, "Ülkemizin ve eğitim camiamızın başı sağolsun. Yeri doldurulamaz. Tabii ki ölüm zor. Dua ediyorum tanrıya, herkes Kadir Has gibi dünyadan geçsin. Çocuklarımız için ülkemiz için başarılı yatırımlar yaptı. Allah’tan bir gün bile hasta yatağında yatmadan toprağa gitti. Allah rahmet eylesin" dedi. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da dün Has ailesini ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından Yılmaz otomobille evden ayrıldı. Kadir Has Anadolu Lisesi öğrencileri de Has ailesini yanlız bırakmadı. Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar ile birlikte taziye ziyaretinde bulunan öğrenciler, "O’nu çok seviyoruz. Ülkemize yaptığı iyilikleri unutmayacağız" dediler. Kadir Has’ın evinin önünde bekleyen basın mensuplarına Has ailesi ekmek arası döner ve ayran ikram etti. Gün boyunca evin önünde bir ambulans hazır bekletildi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Has ailesine telgraf gönderdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!