Kadın patronlar azınlıkta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kadın patronlar azınlıkta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (TÜSİAD) kadınlar küçük bir azınlıkta kaldı. TÜSİAD'ın 417 üyesi arasında sadece 12 kadın üye bulunuyor. TÜSİAD’ın üye yapısına oransal olarak bakıldığında, kadınların oranı sadece yüzde 2.8’de kalıyor.

8 Mart ‘‘Dünya Kadınlar Günü’’ kutlanırken, Türkiye'nin en etkin sivil toplum kuruluşlarından olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 417 üyesinden sadece 12'si kadın.

TÜSİAD, Türkiye'nin önde gelen kadın sanayici ve profesyonel yöneticilerini bünyesinde topluyor. Bu üyeler arasında, patron kızlarının yanı sıra kendi işlerini kurup geliştiren iş kadınları da bulunuyor.

1979 yılından beri hazır giyim sektöründe bulunan, 1986 yılında kendi şirketi Suteks'i kuran Nur Ger, şimdiden GATT sonrasına hazırlanmak için şirketinde yeniden yapılanma sürecini başlattı.

‘‘2005 yılına hazırlanmak için yola çıktık’’ diyen Ger, ihracat yaptığı AB ülkeleri dışında, merkez olarak kendisine Macaristan'ı seçti. Macar ortağı Ultra Giyim firmasıyla Macaristan pazarına kendi markasıyla mal satan Ger'in, ''Su fashion for tops'' ile ''Su wear'' adlı 2 hazır giyim markası da bulunuyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanlığı'nda da bulunan Nur Ger, TÜSİAD'ın iş hayatında görevini layıkıyla yapan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

AYRIMCILIK YOK

Çalışma hayatında herkesin, bu çerçevede kadın işverenlerin de bir sivil toplum kuruluşunda yer alması gerektiği görüşünü dile getiren Ger, ‘‘Türkiye'de kadınlar aleyhine bir ayrımcılık olduğunu düşünmediğini’’ kaydetti.

Ger, 2 yıllık TGSD başkanlığı döneminden sonra şimdilik kendi işinde aktif olmayı tercih ettiğini, ancak ileride TÜSİAD veya başka kurumlarda aktif olarak görev almayı istediğini kaydetti.

TÜSİAD üyelerinden Sema Cıngıllıoğlu da aktif iş yaşamının yanı sıra sosyal alanlarda çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

VAKIF KURACAK

Eğitime büyük önem veren Cıngıllıoğlu, Şırnak'ta bir ilkokul yaptırarak yöre halkının hizmetine sunarken, Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan ile ‘‘Geleceğimizin Çocukları Vakfı’’nı kurarak çocuklara yardımcı olmaya çalışıyor.

Sakıp Sabancı'nın teşvikiyle 2 yıl önce TÜSİAD üyesi olan Sema Cıngılloğlu, ‘‘Bu kuruluşta görev almamın en büyük nedeni, ülkeme ve insanlarımıza daha iyi hizmet edebilmektir’’ dedi.

TÜSİAD'ın, özellikle bir ''patronlar kuruluşu'' olarak, Türkiye mozaiğinin geleceği açısından, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılacak yatırımlar olmak üzere, eğitim ve sosyal faaliyetlere somut ve aktif olarak destek vermesi gerektiğini anlatan Cıngıllıoğlu, TÜSİAD'ın Türkiye'nin geleceğinde daha birçok önemli kararların alınmasında öncü görevini sürdüreceği inancını dile getirdi.

Cıngıllıoğlu, TÜSİAD'ın sanayici ve işadamları derneği olarak kurulduğuna işaret ederek, ‘‘Bu bir tesadüf olamaz. Biz iş kadınları olarak TÜSİAD benzeri Türkiye Sanayici ve İş Kadınları Derneği mi kurmalıyız, yoksa mevcut derneğin adını mı değiştirmeliyiz? Tabii bunları birer fantazi ve espiri olarak da değerlendirebilirsiniz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!