Kadın artık mükellef oluyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın artık mükellef oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınlanan yazımızda, ‘‘Aile reisi beyanı nedeniyle kadınların, kendilerine verilen tek vergi numaralarını kullanamayacaklarını, çünkü gelirlerinin kocaları tarafından beyan edildiğini, halbuki ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş kadının, mali sorumluluğunu da alması gerektiğini ve kendi gelirlerini kendilerinin beyan etmesinin gereğini’’ ileri sürmüştük. Aile Reisi Beyanı, vergi cetvelindeki ‘‘müterakkilik’’ nedeniyle, gelirleri birleşen eşlerin daha yüksek vergi oranlarından vergilendirilmesine ve evlilik kurumunun vergi yoluyla cezalandırılmasına neden olmaktaydı.

SAYGIN'IN ADIMI

Yazımız kamuoyunda ilgi gördü. Özellikle Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın, konuyla hemen ilgilendi. Kadının gelirlerini kendi beyan etmesi yönünde meclis komisyonunda bulunan vergi reform tasarısında gerekli girişimlerin yapıldığı, Bakanlık yazısı ile bize bildirildi. Meclis Komisyonunda da kabul görerek, kadının kendi gelirini kendi beyan etmesi ilkesi kabul edildi. Aile Reisi Beyanı kaldırılacak.

TBMM Genel Kurulu'na gönderilen tasarı, eğer komisyondan geçtiği gibi kanunlaşırsa, 1998 yılı gelirlerinin beyan edileceği 1999 Mart'ında kadınlar, kendi gelirlerini kendileri beyan edecek, vergilerini kendileri ödeyecekler. Tek vergi numaraların kullanabilecekler.

Paramı çekip silah mı alayım?

AGAH AFİF (FATİH): Emekliyim. Yıllardır biriktirdiğim her şeyi satarak bankaya yatırdım. Ayda 100 milyon faiz alıyorum. Onunla geçiniyorum. Mülkiyeti bana ait evde oğlum oturuyor. Şimde ben beyanname ve vergi verecek miyim? Vereceksem, parayı çekip yine altın, küpe, silah, döviz vb. şeyler mi alayım?

Oğlunuz kira ödemiyor ise, bu nedenle beyanname vermeyeceksiniz. Ödüyor ise ve yılda 41 milyon 400 bini aşıyor ise, vermeniz gerekir. Ayda 100 milyon lira faiz, yılda 1 milyar 200 milyon lira net yapar, bu miktarın brütü de beyan sınırı altında kaldığından faiz geliriniz nedeniyle de beyan vermeyeceksiniz. Altın, küpe, döviz gibi yatırım araçlarından birini tercih size kalmış. Ama silahın yatırım aracı olduğunu ilk kez duyuyorum. Silah fiyatlarındaki yıllık getirinin, diğer yatırım araçları ile mukayesesini de bu nedenle yapamıyorum. Getirisi yüksek bile olsa, emniyetçe yakalandığı zaman el konulacağı ve ceza göreceğiniz için yatırım aracı olarak öneremiyoruz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!