jeotermal alan için Zorlu, Ciner ve Eczacıbaşı ihale dosyası aldı

Güncelleme Tarihi:

jeotermal alan için Zorlu, Ciner ve Eczacıbaşı ihale dosyası aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 10:06

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün ihale edeceği jeotermal sahanın yakınında 160 derece sıcaklığında su bulundu.

Haberin Devamı

Denizli İl Özel İdaresi tarafından Sarayköy ilçesi Tekkehamam bölgesinde 2011 Kasım ayında Tekke-1 ismiyle başlatılan sondaj çalışması 880 metre derinlikte tamamlandı. Test çalışmalarına başlanan sondajda yapılan ilk tespitlere göre açılan kuyuda 130 debide 160 derece jeotermal su bulundu.

Sarayköy Kaymakamı Aydın Abak, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu'nun da aralarında bulunduğu bir heyet, Tekke-1 kuyusunda giderek incelemede bulundu.

Kaymakam Abak, bulunan kaynağın jeotermal enerji için elverişli olduğunu belirterek, jeotermal enerji santralının bölgede ilk defa Kızıldere'de başladığını dile getirdi.

Tekkehamamı bölgesinde 160 derece sıcaklığındaki debi olarak da çok güçlü bir kuyunun İl Özel İdaresi tarafından, ilçe ve ülke ekonomisine kazandırıldığını ifade eden Abak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Sarayköy, jeotermal enerji, jeotermal tarım ve jeotermal turizm bakımından çok önemli bir bölge. Bu kuyu vasıtasıyla ve önümüzdeki günlerde yapılacak ihale sonrası burada yatırım yapacak olanlar, bölgenin potansiyelini harekete geçirecek. Bu kuyular ve akabinde açılacak kuyularla ilçemiz hem jeotermal turizm, hem jeotermal tarım yönünden büyük bir atılım içerisine girecek. Organize tarım bölgesiyle çok daha iyi noktalara gelecek. Her hafta, gerek yurtiçi, gerekse yurt dışından gelen yatırımcıları ilçemizde ağırlıyoruz. Bu kuyu vasıtasıyla da Sarayköy'ün önü açılmış olacak.”

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin de, 2011 Kasım ayında başlayan jeotermal sondaj kuyusunun bugün olumlu neticesini aldıklarını, Tekkehamamı bölgesinde 880 metreden 130 debide 160 derece sıcaklıkta su elde ettiklerini kaydetti. Gürlesin, “Bu, elektrik enerjisine yetecek bir sıcaklık. Türkiye'de de iddiamız ilk 1-2'ye girecek bir derecede sıcaklık. Ondan dolayı çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bu arada, Denizli İl Özel İdaresi'nin açtığı sondajın yanındaki MTA Genel Müdürlüğü'nün ihale edeceği 2 bin 250 hektarlık jeotermal alana birçok firmanın talip olduğu, Zorlu, Eczacıbaşı ve Ciner gruplarının ihale için dosya aldığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!