JCR Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı

Güncelleme Tarihi:

JCR Türkiyenin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2013 11:41

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden yükselterek BB'den, yatırım yapılabilir seviye olan 'BBB-'ye yükseltirken, not görünümünü ise 'durağan' olarak belirledi. JCR'in aldığı bu not artışı kararı sonrası Türkiye'yi yatırım yapılabilir kategorisine yükselten derecelendirme kuruluşlarının sayısı da üçe çıkmış oldu.

Haberin Devamı

JCR yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Lehman şoku ve Avrupa kamu borç krizi sonrasında oluşan oldukça olumsuz uluslararası ekonomik ortamın yarattığı zorluklarla başarılı şekilde başa çıktığını bildirdi.

Türkiye'nin 2012 yılında net ihracatını artırdığını ve işsizlik oranını düşürdüğünü belirten JCR, bu durumun Türkiye'nin güçlenen büyüme potansiyeline işaret ettiğini vurguladı.

JCR, Türkiye'nin uluslararası alanda varlığının da Avrupa, Asya ve OrtaDoğu bölgesi için kültürel ve jeopolitik önemine bağlı olarak arttığını ifade etti.

JCR, enflasyon, cari işlemler açığı ve zayıf döviz rezervlerinin endişe yaratmaya devam ettiğini, Türkiye'nin tasarruf oranını artırma ve ithal enerjiye bağımlılığını azaltma konusunda önünde gitmesi gereken uzun bir yol olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ KURULUŞ OLDU

Türkiye, özellikle büyük emeklilik fonları ve doğrudan yatırımcılar için önem taşıyan kredi notları tarafında kritik eşiği kısa süre önce Moody's yaptığı artış ile geçmişti. Kasım ayında Fitch Ratings'in ardından Moody's'in not artışı gerçekleştirmesi önemliydi çünkü iki derecelendirme kuruluşunun yatırım yapılabilir notu vermesi bazı fonların yatırım için o ülkeye gitmesi için ön şart olarak görülüyor.

Piyasanın dördüncü büyük derecelendirme kuruluşu olan JCR'dan gelen bu not artışı piyasada iyi algılanmakla birlikte daha önceki not artışı kararlarında yaşanan pozitif hava sınırlı kaldı.

BABACAN: YATIRIMCI İLGİSİ ARTACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, JCR'ın kredi notunu artırmasının Türkiye'nin başta Japonya olmak üzere pek çok piyasaya erişimini kolaylaştıracağını ve Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisini artıracağını bildirdi.

Türkiye'nin kredi notunun, Fitch ve Moody's'in ardından JCR tarafından da "yatırım" seviyesine yükseltildiğini ifade eden Babacan, bugün yapılan not artışının, Türkiye'nin başta Japonya olmak üzere pek çok piyasaya erişimini kolaylaştıracağını ve Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisini artıracağını vurguladı.

Babacan, son dönemde yapılan not artışlarının, basiretli ve tutarlı ekonomi politikalarının kararlılıkla uygulanmasının bir sonucu olduğuna dikkati çekerek, "Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar, kamu maliyesi ve para politikasındaki güçlü duruşumuz, zamanlıca uyguladığımız makro ihtiyati tedbirler küresel krizi başarıyla yönetmemizi sağlamıştır. Üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun birden ülkemize 'yatırım' seviyesinde kredi notu vermesi büyüme ve istihdam konusundaki performansımızın, ulaştığımız çok daha güçlü ve dengeli ekonomik yapının dünyada ne kadar geniş bir takdir kazandığını göstermektedir' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BAHAR DÖNEMİNDEYİZ, BUNUN YAZI DA VAR'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu artırmasının Japon piyasasından Türkiye'ye fon girişlerini kolaylaştıracağını ifade etti.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin küresel bir oyuncu olarak dünyanın dört köşesiyle finansal ve ticari ilişki içinde bir ekonomi olduğuna işaret etti.

Bu not artışının Japon piyasasından Türkiye'ye fon girişlerini kolaylaştıracağını vurgulayan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti.

"Ne Avrupa'dan esen soğuk rüzgarlar ne de Arap Baharı'nın yakıcı sıcakları Türkiye'nin hızını kesiyor. Dört yanında kriz havası devam ederken, Avro Bölgesi 6 çeyrektir daralırken biz ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye'nin ekonomi iklimindeki baharı derecelendirme şirketleri geç de olsa fark ediyorlar. Diğerleri de bu havayı görmeliler.

Haberin Devamı

Şu anda bahar dönemindeyiz. Bunun yazı da var. İlerlememiz devam edecek. Dünyanın en iyi performans gösteren ekonomilerinden biriyiz. Gerek kamu maliyesi gerek üretim ve ihracat, gerek istihdam alanında çok iyi durumdayız, daha da iyi olacağız.

'TÜRKİYE'DE MALİ KIRILGANLIK KALMADI'

Uluslarası Japon kredi derecelendirme kuruluşu, Japan Credit Rating Agency (JCR) Euasia Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin kredi notunun iki basamak birden artırılarak "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarılmasında yapısal dönüşümün etkili olduğunu belirterek, "Türkiye'de mali kırılganlık kalmadı. Türkiye'nin belirsizlik seviyesi de azaldı. Artık gri alan yok" dedi.

Haberin Devamı

Ökmen, "Türkiye'nin not artışının temelinde yapısal dönüşümler bulunuyor. Bu yapısal dönüşümler çok faktörlü, ekonomik, finansal ve siyasal yönü var. Türkiye ekonomik olarak uluslararası krizi kesin olarak atlatmış durumda. Uluslararası koşulların mevcut kompozisyonu Türkiye'ye dair kırılganlıkların daha az olarak olmasına işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin giderek güç ve direnç kazandığını vurgulayan Ökmen, "Türkiye'nin ekonomik büyümesini sürdürürken, bir yandan ihracatını azaltması ve işsizliğini azaltması bizim için önemli etkenlerde. Tasarruf yetersizliği alanında da çok somut adımlar atıldı. Bunun en önemli göstergesi Eximbank kredilerindeki gelişmeler. Vade ve faiz yönünden uygun şartlar sunulmaya başlandı. Sistemin desteklenmesi açısından bu önemliydi. Ayrıca Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltacak nükleer projeleri devreye alındı. Bütün bunlar Türkiye'nin kredi notuna ilişkin böyle bir karar almamıza neden oldu" ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!