Japonya'da bir banker daha battı

Güncelleme Tarihi:

Japonyada bir banker daha battı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Japonya'nın ortaboy aracı kurumlarından Maruso Securities de battı. Marusa, Uzakdoğu ülkelerini sarsan finansal krizin bu yılki beşinci kurbanı oldu. Teikoku Databank adlı kredi izleme kurumu, Maruso'nun 46.34 milyar yen (72 trilyon) borcu olduğunu bildirdi. Merkezi Tokyo'da bulunan ve büyük Japon gruplarından tamamen bağımsız bir aracı kurum olan Maruso'nun sermayesi ise 1.35 milyar yen (1.2 trilyon).

Maruso Securities Yönetim Kurulu Başkanı Nihon Keizai Shimbun ve Genel Müdürü Masahisa Hayasi bir basın toplantısı düzenleyerek, zor duruma düşmelerinin sebeplerini anlattılar. Şirketin iki üstdüzey yöneticisi, mali sıkıntının sebebinin yabancı ülke tahvili satışlarında uğranan zararlardan kaynaklandığını belirttiler.

MEKSİKA TAHVİLLERİ

Nikon Keizai Shimbun gazetesi, Maruso'nun finansal piyasaların çöküşü ve Meksika devlet tahvillerinin satışından doğan zararlar sebebiyle iflas ettiğini öne sürdü.

1997 yılında dört aracı kurum iflas etti : Ogawa Securities Co.Ltd., Echigo Securities Co.Ltd., Sanyo Securities Co.Ltd., ve, Japonya'nın ‘Dört büyük’ aracı kurumlarından biri olan Yamaichi Securities Co.Ltd.

Güney Kore'nin borcu korkutuyor

SON olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından kredi notu darbesi yiyen Güney Kore'nin dış bonçları uluslararası piyasaları endişelendiriyor. Güney Kore'nin bu ay 14-15 milyar dolar, Ocak ayında da 15 milyar dolar dış borç ödeyecek olması borsalarda tedirginliğe neden oluyor. Seul Borsası'nda Güney Kore Para birimi Won, ABD Doları karşısında değer kaybetmeye devam etti. Aynı borsada won, sabah saatlerinde birara ABD Doları karşısında, tarihinin en düşük seviyesi inerek, 1,995 won ile psikolojik sınır olan 2,000 won'a kadar yaklaşan won, daha sonra toparlanarak 1,958 wona çıktı. Won, ABD Doları karşısında bu yıl yüzde 50'den fazla oranda değer kaybetti. Seul Borsası'nda yatırımcılar, Won'un değer kaybetmesinin bir nedeni olarak kredi değerlendirme kuruluşları, Moody's ve Standard and Poor's'un Güney Kore'nin notunu düşürmesini göstererek bu kuruluşları suçluyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!