Japonya’dan gelen ürünlere radyasyon denetimi yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Japonya’dan gelen ürünlere radyasyon denetimi yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2011 00:00

Japonya’daki deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer kriz, bir çok ülkede olduğu gibi Türk gümrüklerini de harekete geçirdi.

Japonya’dan ithal edilen gıda ve tarım ürünlerine radyasyon denetimi yapılacak. Japonya’dan 11 Mart sonrasında ithal edilen gıda ve tarım ürünlerinde gümrük idareleri tarafından gümrük belgesinin tescili sırasında, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun vereceği “radyasyon içermediğine” yönelik belge aranacak.

Sınır kapılarına dikkat

Japonya’dan ithal edilecek ürünlerin Türkiye gümrük bölgesine girişinin, radyasyon güvenliği altyapısı bulunan 12 deniz ve hava sınır kapısı ile sınırlandırıldığı açıklandı. Bu kapıların, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Ambarlı, Haydarpaşa, İzmir, Gebze, İzmit, Derince, Dilovası, Gemlik, Mersin gümrük müdürlükleri ile Kocaeli Petrokimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğünün bulunduğu deniz sınır kapıları olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Japonya’dan ithal edilen eşyalarda radyoaktif kirlenme ihtimaline karşı üst düzey tedbirler alındı” diye konuştu.

Radyasyon dedektörleri

Bu kapsamda, tüm kara kapılarının Türkiye’ye giriş noktalarına, yüksek ticari hacmi bulunan limanlara, Atatürk ve Esenboğa havalimanlarının kargo bölümüne TAEK’ ürünü dedektörlerin yerleştirildiğini anlatan Yazıcı, “Şu an itibariyle Türkiye’deki çeşitli sınır kapıları ve gümrük sahalarında 48 noktada radyasyon ölçen dedektörler var. Dedektörler, herhangi bir eşyada radyasyon tespit etmesi halinde, radyasyon alarm bilgilerini on-line Ankara’daki TAEK Kriz Merkezine iletecek. TAEK yetkilileri, ilgili gümrük kapısına giderek inceleme yapacak, güvenlik önlemleri alındıktan sonra tehdit oluşturuyorsa geldiği ülkeye geri gönderilecek.”

İnsanlardan uzak ve güvenli bir yere sevk edilecek

JAPONYA çıkışlı eşyalarda olabilecek radyoaktif kirlenmeye karşı alınan önlemlere ilişkin, “Radyoaktif Kirliliğe Karşı Alınacak Önlemler” başlıklı genelgenin detayları da belli oldu. Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız imzalı olarak yayımlanan ve tüm gümrük ve muhafaza başmüdürlüklerine gönderilen genelgeye göre, radyasyon tespit edilen eşyalar, gümrük müdürlüklerinin denetiminde insanlardan uzak ve güvenli bir yere sevk edilerek ayrıntılı inceleme yapılacak. Sabit ve portatif ölçüm cihazlarından elde edilen radyasyon ölçüm değerleri, araç ve sürücüye ait bilgiler TAEK’e bildirilecek. TAEK tarafından gerekli değerlendirmeler yapılana kadar söz konusu eşyalar gözetim altında tutulacak. Önlemler, radyoaktif kirlenme riskinin ortadan kalktığının yetkili kurumlarca birlikte karar verilmesine kadar sürdürülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!