Japon reytingci JCR da bize olumlu bakacak

Güncelleme Tarihi:

Japon reytingci JCR da bize olumlu bakacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

JAPON kredi derecelendirme kuruluşu JCR Türkiye analisti Masami Shigematsu, Türkiye'nin bu seferki ekonomik programının, önceki programlardan daha farklı olduğunu söyledi. JCR'ın, Türkiye'yi ‘‘pozitif izleme’’ye alması bekleniyor.

JAPONYA'nın önde gelen kredi derecelendirme (reyting) kuruluşlarından Japan Credit Rating Agency (JCR) Türkiye analisti Masami Shigematsu, Türkiye'nin bu seferki ekonomik programının, önceki programlardan daha farklı olduğunu söyledi. Yıllık değerlendirme ve kredi notunun gözden geçirilmesi çerçevesinde geçen hafta Türkiye'ye gelen Masami Shigematsu başkanlığındaki JCR heyeti, yaklaşık bir haftalık İstanbul ve Ankara temaslarından sonra Türkiye'den ayrıldı.

Masami Shigematsu, Moody's ve Standard and Poor's gibi reyting kuruluşlarının Türkiye'ye tek ‘‘B’’ notu verdiklerini vurgulayarak, JCR'ın Türkiye'ye verdiği ‘‘BB’’ notunun, Duff and Phelps ile birlikte, diğer reyting kuruluşlarının notlarından daha yüksek olduğunu hatırlattı. Shigematsu, Türkiye ekonomisine ilişkin yıllık değerlendirmelerinive kredi notunu, fazla gecikmeden hemen iki hafta içinde açıklayacaklarını kaydetti.

JCR'ın, iki hafta sonra yapacağı değerlendirmede, Türkiye'yi ‘‘pozitif izleme’’ye alması bekleniyor. Kuruluşun, 2000 yılının ilk altı aylık sonuçlarına göre kredi notunu yükseltebileceği ifade ediliyor. JCR, son olarak Kasım 1997'de Türkiye'ye ‘‘BB’’ notu vererek izlemeden çıkarmıştı.

Shigematsu, yaklaşık 4-5 yıldır Türkiye ekonomisiyle igilendiğini,daha önceki yıllarda yapılan ekonomik programları da bildiğini belirterek, bu sefer, enflasyonu indirmeyi amaçlayan ekonomik programın gerçekten uygulanabilir nitelikte olduğunu, yetkililerin de bu programı uygulama kararlılığı içinde olduğunu ifade etti. Ekonomik programın test edilmesi açısından ilk altı ayın çok önemli olduğunu belirten Shigematsu, ilk çeyrekte alınacak verilerin, yeni ekonomik programın etkileri konusunda açık bir işaret vermeyeceğini kaydetti.

Öte yandan, Hazine Müsteşarlığı, şubat veya mart aylarında Japon Samurai piyasasına girerek yen cinsinden borçlanacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre, iki hafta sonra, JCR'ın yeni değerlendirmesini alacak olan Hazine, daha sonra Samurai piyasasına tahvil ihraç edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!