Jaguar bombardımana başlıyor!

Güncelleme Tarihi:

Jaguar bombardımana başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 01:00

29 yıl sonra Türkiye’de distribütör değiştirerek yoluna Borusan Otomotiv’le devam eden efsane İngiliz otomobil markası Jaguar, yeni ortağıyla bombardımana hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta 2.Dünya Savaşı sırasında bombardıman uçakları üreten İngiltere’deki Castle Bromwich fabrikasında Türk basınını ağırlayan Jaguar, bu yıl sonuna kadar 75 adet görünen satışlarını 2015 yılında önce 750 adete, 2016’da da rekor seviye çıkarmak istiyor. Aracın fiyatının ise 60 bin eurodan başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Jaguar bombardımana başlıyor
EFSANE İngiliz otomobil markası Jaguar, Türkiye’de yeniden doğuyor. Ağustos ayında Türkiye’de sadece 2 noktada satış yapan 29 yıllık distribütörü Ortaklar Otomotiv’le yollarını ayıran İngiliz marka, o tarihten itibaren premium segmentin en iyi oyuncularından biri olan, BMW, Land Rover ve MINI’nin temsilcisi Borusan Otomotiv’le yola devam etme kararı aldı. Yapılan yeni anlaşmayla birlikte Jaguar artık Borusan’ın himayesinde 2 değil en az 14 noktada satılacak ve 20’nin üzerinde noktada servis hizmeti görecek. Bu da efsane İngiliz markanın bu yıl sonunda 75 adet olacak satışlarının 2015 yılında en az 750 adede çıkmasını sağlayacak. Bir başka değişle İngiltere’de önce ‘Spitfire Mk’ gibi Almanya’ya karşı 2.Dünya Savaşı’nın kazanılmasını sağlayan bombardıman uçaklarını üreten Castle Bromwich fabrikasından çıkan Jaguar modelleri, Türkiye’de büyük bombardımana hazırlanıyor.

Haberin Devamı

JAGUAR FABRİKASINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Jaguar bombardımana başlıyor

ÖNCE BAYİ SONRA BASIN
Ağustos ayında Kıbrıs’ın ardından Jaguar’ın Türkiye distribütörlüğünü alan Borusan Otomotiv, çok hızlı bir şekilde harekete geçti. Önce servis anlaşmalarını hızla yapıp, yedek parça tedariğine başlayan Borusan Otomotiv, ardından Türkiye’deki tüm Land Rover bayilerini İngiltere’deki Jaguar fabrikasına götürüp, modelleri tanıttı. Borusan, geçtiğimiz haftada aynı turu Türk basın mensuplarına yaptırdı. Bu seyahat birçok gazeteci için de bir ilki teşkil ediyordu. Birçoğumuz hem fabrikayı hem de Jaguar’ın tüm modellerini aynı anda ilk kez görme, inceleme ve test etme fırsatı bulduk. Seyahatte bize Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, Jaguar ve Land Rover Satış Pazarlama Direktörü Faik Akkök ve Borusan Otomotiv Kurumsal İletişim Müdürü Fatma Tüker eşlik etti. 1935 yılında ilk otomobilini üreten 92 yıllık Jaguar markasının bugün tüm modelleri İngiltere’deki Castle Bromwich fabrikasında üretiliyor. 1938 yılında 2.Dünya Savaşı için bombardıman uçakları üretmesi için kurulan ve savaşın kazanılmasında etkili olan fabrikada 1966 yılından bu yana Jaguar modelleri üretiliyor.

Haberin Devamı

Jaguar bombardımana başlıyor

DERİN UYKUDAN UYANACAK
2008 yılında Hintli Tata Motors’un bünyesine girmesine rağmen tüm dünyada İngiliz markası imajını koruyan ve gelişimini hızlandıran Jaguar’ın bugün ana modelleri XF, XJ ve F-Type. XF’in Sportbrake isimli bir station versiyonu ile F-Type’nin Coupe ve Cabriolet versiyonları bulunuyor. 3 ana modele 2015 yılında yeni XE modeli de eklenecek. Biz de üretimine henüz başlanmaya XE dışındaki tüm modelleri Geydon’daki test pistinde uzman test pilotlarıyla birlikte deneme fırsatı bulduk. Açıkça söylemem gerekirse neredeyse son 10 yıldır Türkiye’de derin bir uykuda olan Jaguar’ın önümüzdeki dönemde çok ciddi bir atılım yapacağı ortada. Mevcut lüks markalarından farklı modeller kullanmak isteyenlerin tercihi olacak Jaguar modellerini önümüzdeki yıllarda yollarda daha çok göreceğimiz çok açık. Zaten Borusan Otomotiv’in satış hedefleri de bunu doğrular nitelikte.

Haberin Devamı

Jaguar bombardımana başlıyor

En az 14 noktada Jaguar satacağız

BORUSAN Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, temsilciliğini aldıkları Jaguar’ın Türkiye’de imajı yüksek, satışları düşük bir marka olduğunu belirterek, “Biz satış konusunda mevcut ağımızla hemen gaza basacağız. Satmamız için hiç bir neden yok. Hem modeller hem motorları Türkiye’de lüks pazara çok uygun. Ayrıca bizim diğer markalarımızla da çakışmıyor” dedi. Biryıldız, bundan 2-3 yıl önce İngiliz Jaguar Land Rover (JLR) Grubu’nun aldığı bir kararla iki markayı tek bir elden satmak istediğini belirterek şöyle konuştu: “Bu konuda Jaguar, Türkiye’deki distribütörü Ortaklar Otomotiv’e 2 yıl önce bu bilgiyi verdi. Dolayısıyla eski distribütöre bu son operasyon bir sürpriz olmadı. Zaten önce onlar duyurdu ayrıldıklarını. Sonuçta bunu JLR Grubu böyle istedi ve bizde bünyemize Jaguar’ın katılmasını ve Land Rover’la birlikte satılmasından çok memnun olduk. Türkiye çapında Jaguar artık 20’nin üzerinde noktada servis hizmeti görecek. Satışlar ise mevcut Land Rover bayilerimizde yapılacak. Şu an için 14 bayimiz var, hangileri koşulları karşılayabilir, hangileri hedefleri tutturabilir onları inceliyoruz. Yakın zamanda net rakamlar belli olacak. Ama satış noktası en az 14 olacak. Jaguar’ın bizden beklentileri yüksek. Bu beklentileri zamanla karşılayacağımızı düşünüyorum. Ortaklar Otomotiv’de eğer isterse tabiki servis hizmeti vermeye devam edebilir.”

Haberin Devamı

Jaguar bombardımana başlıyor

Türkiye rekorunu 2 yıl içinde kırarız

EŞREF Biryıldız, Jaguar’ın bugüne kadar Türkiye’de sadece 2008 yılında 1050 adet araç sattığını bunun da o dönem 2 litre dizel motora sahip X-Type modeliyle sağladığını belirterek, “Onun dışında son dönemde satışlar hep 100 adetler seviyesinde. Geçtiğimiz yıl 97 adet araç satılmış. Bu yıl da şu ana kadar 50 adedi bile bulmamış. Tabi 2 yıl önce ortaklığın biteceğini öğrendikleri için frene basmalarından da kaynaklanmış olabilir. Bu yıl 75 ila 100 adet arasında bir satışla tamamlarız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 750. Haziran ayında satışa sunulacak XE’nin yarıyılda 450 adet satmasını öngörüyoruz. 2016 yılında ise minumum satış hedefimiz 1200 adet. Yani Türkiye’de Jaguar’ın satış rekorunu ikinci yılımızda kıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Jaguar bombardımana başlıyor

Satışların yarıdan fazlası XE olacak

JAGUAR ve yeni distribütörü Borusan Otomotiv’in Türkiye pazarı için koydukları hedeflerinde Eşref Biryıldız’ın da açıkladığı gibi gelecek yıl haziran ayından itibaren satışa sunulacak olan yeni XE’nin payı büyük olacak. Toplam 750 adetlik toplam satış hedefinin 450’si bu modelden oluşacak. Geçtiğimiz günlerde Paris Otomobil Fuarı’nda dünya lansmanı gerçekleştirilen yeni XE, Jaguar’ın BMW 3 Serisi, Mercedes C Sınıfı ve Audi A4’e bire bir rakip olarak geliştirdiği yepyeni bir otomobil. Türkiye’de ağırlıklı olarak 180 beygir gücünde 2.0 litre dizel ve 8 ileri otomatik şanzımanlı versiyonu satılacak. Ancak XE’nin bunun dışında yine 8 ileri otomatik şanzımanlı, 2.0 litre dizel motorlu fakat 163 beygir gücünde bir versiyonu daha var. 163 beygirlik versiyonun fabrika verisi yakıt tüketimi 100 km’de 3.8, 180 beygirlik olanınki ise 4.2 litre olarak açıklanıyor. Her iki versiyon için de Türkiye’deki satış fiyatlarının 60 bin Euro’dan başlaması beklenen bu araçları ciddi birer seçenek haline getiriyor.

En çok alüminyum kullanan marka

JAGUAR’ı diğer lüks araçlardan ayıran en önemli özelliği çok özel bir elbiseye yani kasaya sahip olması. Jaguar tüm otomobil üreticileri içinde en fazla alüminyum yapı kullanan marka olarak öne çıkıyor. Araçları bazı parçalarda yarı yarıya hafifleten bu malzeme dayanıklılık konusunda da, EURONCAP çarpışma testinden 5 yıldız alabilecek seviyede. Jaguar’ın önümüzdeki yıl satışa sunacağı XE’nin bir diğer çarpıcı özelliği ise ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan bir alüminyum alaşım olan RC5754’ü kullanan ilk otomobil olması. Jaguar, 2020 yılında bu malzemenin kullanımını yüzde 75 oranına çıkarmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!