İzmir'in lideri Tüpraş oldu

Güncelleme Tarihi:

İzmirin lideri Tüpraş oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 14:03

Her yıl geleneksel olarak üyesi bulunan sanayi kuruluşları arasında üretimden satışlara göre ilk 100 sanayi kuruluşunu belirleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), bu yıl da 2010 yılını zirvede tamamlayan şirketleri açıkladı. Üretimden satışlara göre ilk üç sırayı Tüpraş, Habaş ve Petkim aldı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın açıkladığı verilere göre, oda üyesi sanayi kuruluşlarından ilk sırayı 8 milyar 123 milyon TL üretimden satış yapan Tüpraş İzmir Rafineri Müdürlüğü alırken, onu 2 milyar 827 milyon TL ile Habaş İzmir Şubesi ve 2 milyar 789 milyon TL ile Petkim izledi. Liderler listesi, Philsa Philip Morris, İzmir Demir Çelik, BMC, Abalıoğlu Yem, JTI, Pınar Süt ve Sider Dış Ticaret ile devam etti. Diğer yandan EBSO üyesi firmaların toplamdaki üretimden satışları 2009 yılına göre 2010’da yüzde 21, karlar da yüzde 11 arttı.

BU YIL SADECE EBSO ÜYELERİ

EBSO Sanayiciler Kulübü’nde bir basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Bölgesi’nin büyük sanayi kuruluşları çalışmasını 29 yıldan bu yana sürdürdüklerini belirterek bu yılki çalışmalar sonucunda EBSO üyesi firmaların 161’inin 20 milyon TL’yi aşan üretimden satış rakamı yakaladığını ve değerlendirmeye alındığını kaydetti. 2009 yılı 100 büyük listesinde Ege Bölgesi’ndeki firmaları da dahil ettiklerini ancak bu yıl sadece EBSO üyelerini kayda aldıklarını hatırlatan Yorgancılar, toparlanma yılı olan 2010’un oda üyesi firmaların üretim, ihracat ve satışlarına da yansıdığını dile getirdi. Buna rağmen hala 2008 yılı başarılarının yakalanamadığına işaret eden Yorgancılar, diğer yandan özellikle demir çelik firmalarının üretiminin artmasıyla ihracatın da yüzde 5 oranında büyüdüğünü kaydetti.

BORÇLANMAYA KARŞI UYARI

Yorgancılar, 2010 yılında karların yüzde 11, Ar-Ge giderlerinin yüzde 28, üretimden satışların yüzde 21, istihdamın yüzde 7.8 arttığını buna karşılık zararın yüzde 44, ithalatın yüzde 15, faizlerin de yüzde 34 azaldığını ifade etti. Borçların da yüzde 26 arttığını aktaran Yorgancılar, "Bilindiği gibi firmalarımızın mali yapısı borçlanarak yatırım yapma özelliğine sahiptir. Borçluluk oranları 2010 için firmaların risk sınırını aştıklarını göstermektedir" uyarısında bulundu. Bunun için karlılığın artması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, üretimin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

LOKOMOTİF SEKTÖRLER KİMYA, PETROL, PLASTİK

2010 yılında özellikle; kar, Ar-Ge gideri, net katma değer ve bilanço rakamlarındaki iyileşmenin 2008 yılının da üstüne çıktığını ancak hala üretimden satışlarda ve ihracatta istenilen performansın yakalanamadığını söyleyen Yorgancılar, "100 büyük firma içinde 42’sinin Ar-Ge çalışması olduğu, 20’sinin yabancı sermayeli olduğu öğrenildi. Ayrıca 85 firma kar bildirirken 15 firma da zarar bildirdi. Sektörler itibariyle de 15 milyar 765 milyon TL’lik net satışla ilk sırayı kimya, petrol, lastik ve plastik sektörü, 6 milyar 196 milyon TL’lik net satışla gıda, içki tütün sektörü ve 2 milyar 630 milyon TL’lik satışla metal sektörü aldı" dedi.

NİTELİKLİ ELEMAN HALA SIKINTI

Genel olarak 2010 yılında önemli bir yol alındığını ancak bu başarıların sürmesi gerektiğini, işsizliğin bu şekilde çözüleceğini vurgulayan Yorgancılar, nitelikli eleman sıkıntısına da dikkat çekerek kendi firması İZELTAŞ’a son iki ayda 100 kişiyi aldığını ancak hala nitelikli eleman aramasına rağmen meslek lisesi mezunu bulamadığını ifade etti. Seçim sonrası gündeme gelen yeni Anayasa çalışmalarına önem verdiklerini her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını da belirten Yorgancılar, öncelikli gündemin ekonomi olması gerektiğini belirtti. Yorgancılar ayrıca, ihracatın teşvik edilmesi için Eximbank’ın sermayesinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!