İzgi'den Derviş'e: Yasa çıkar, uygulamak önemli

Güncelleme Tarihi:

İzgiden Dervişe: Yasa çıkar, uygulamak önemli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kemal Derviş dün TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi ziyaret ederek üzerinde çalışılan ekonomi programı ile ilgili bilgi verdi. Görüşmeden sonra bir açıklamayapan Meclis Başkanı Ömer İzgi ‘‘Biz bu düzenlemeleri önceden biliyorduk. Meclis üzerine düşeni yapacaktır. Ancak daha da önemlisi hızlı hayata geçirilmesidir’’ dedi.

İzgi görüşmeden sonra yaptığı degerlendirmede, krizi aşmak için yapılacak düzenlemelerin çok kısa sürede TBMM'ye gönderilmesi ve ardından da çok kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. İzgi, Derviş ile son derece verimli bir görüşme yaptıkların belirterek, ‘‘Görüşmede Dünya'da bu tür krizler yaşayan ülkelerin durumlarını görüştük. Hepsi sonunda bu krizleri aşmış. Türkiye'nin aşmaması için bir neden yok. Üstelik Türkiye hepsinden daha güçlü’’ dedi.

PROGRAM OLUŞUYOR

Görüşmeden sonra Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF'nin genel dengeler açısından soruları bulunduğunu, ancak programın ayrıntılarının Türkiye'ye ait olduğunu vurguladı. Derviş dün TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi ziyaretinde, ekonomik programı büyük bir hızla oluşturduklarını kaydetti.

‘15 günde 15 yasa çıkarılması’na ilişkin tartışmaların anımsatılması üzerine Derviş, yasal düzenlemelerin bazılarının kararname şeklinde yapıldığını vurguladı. Derviş, ‘‘Bunlar yeniden icat edilmiş, gündeme yeni gelen yasalar değildir. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu yasal düzenlemelerin çoğu Meclis desteğine kavuşacaktır. 15 günde 15 yasa güzel bir laf gibi görülüyor, ama 18 günde 16 olabilir veya 14 günde 12 tane olabilir’’ diye konuştu.

DESTEK ARTABİLİR

Bu arada, Dünya Bankası'nın, Mali Sektör Uyum Kredisi'ni (FSAL) en az 750 milyon dolar daha arttırabileceği belirtiliyor. Kredinin, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) çerçevesinde, Banka'nın Türkiye'ye üç yıl içinde vereceği kredinin kapsamından karşılanabileceği kaydediliyor.

FSAL 1 ve FSAL 2'nin toplam 1.5 milyar dolarlık bir krediyi kapsadığını vurgulayan yetkililer, FSAL 1'in, yaklaşık 375 milyon dolarlık kısmının kullandırıldığını, kamu bankalarıyla ilgili düzenlemeler hız verilmesi durumunda, geri kalan dilimlerin de kısa bir süre içinde kullandırılacağını ifade ediyorlar.

IMF'YE AYRI BÜRO

Ankara ofisi faaliyetlerini, Dünya Bankası temsilciliği binasında yürüten IMF'nin, aynı bina içinde bağımsız bir büro kiraladığı öğrenildi. IMF'nin Türkiye'deki faaliyetlerinin genişlemesi çerçevesinde, bazı IMF uzmanlarının, daha uzun süreli Ankara Ofisi'nde kalarak çalışmalarda bulanacakları ifade ediliyor. IMF Ankara ofisi temsilciliğini Odd Perr Brekk yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!