İTO ‘milli kapı’ açtı şalgam, mantı ve yufka Köln’de vitrine çıktı

Güncelleme Tarihi:

İTO ‘milli kapı’ açtı şalgam, mantı ve yufka Köln’de vitrine çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 00:00

Dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga’da Anadolu’nun farklı lezzetleri de ihracat şansı aradı. İTO’nun Angua için düzenlediği ‘avantajlı milli katılım’dan bazı oda ve birlikler ile İstanbul dışındaki firmalar da yararlandı. Anuga’da, Kemalpaşa tatlısı, Adana Şalgamı, Kayseri yufka ve mantısı dikkat çekti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin lezzetleri dünya pazarlarına açılmak için Köln’de düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarında vitrine çıktı. Bu yıl 31’ncisi düzenlenen Anuga Fuarı’na toplam 196 Türk firması katılırken Anadolu mutfağının lezzetleri de yerini aldı. Milli katılımı da düzenleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) aracılığıyla stant kiralayan ticaret ve sanayi odaları, tanıtım grupları ve birliklerle, İstanbul dışından firmalar bölgesel lezzetleri tanıttı. İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersun, “Bu yıl Anuga’ya Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Gemlik Ticaret Borsası, Kanatlı Tanıtım Grubu, Enterprise Europe Network, ve Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası da bizimle katıldı. Bu katılımcılardan normal fuar ücretinin yarısını talep ediyoruz. Böylece ürünlerini dünyaya tanıtmaları kolaylaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kemalpaşa için seferberlik

Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nin ünlü tatlısı ‘Kemalpaşa’yı dünya pazarlarına satmak için ilçenin ticaret ve sanayi odası Anuga’da stant açtı. Kemalpaşa tatlısı üreten firmaların ürünleri fuarda sergilendi. Kemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Birol Denizli, coğrafi işaretin 1997’de alındığını, ilçede yılda 100 milyon adet Kemalpaşa tatlısı üretildiğini söyledi. Denizli, “Hedefimiz, tatlımızı tüm dünyaya yaymak. Fuara ilk defa katıldık” diye konuştu.

Adana’nın ünlü şalgam suyu da Anuga’daydı. 1957 yılından beri şalgam suyu ürettiklerini söyleyen Kilikya Şalgam’ın sahibi Selahiddin Nas, ilk defa katıldığı Anuga’dan çok umutlu ayrıldı. Nas, şunları anlattı: “Aylık 400 ton kapasitemiz vardı. İhracata yönelince kapasitemizi 3 bin 200 tona çıkardık. Şalgam suyu ağırlıklı, 4 milyon lira ciromuz var. 11 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şalgamımızı Japon pazarına kadar götürdüm.”

Kayseri’den mantı

1970’lerde Almanya’ya işçi giden Kayserili Yılmaz Ailesi de yufka ve mantıyla yerini aldı. Ecevit, Durdu, Mehmet ve Ferhat Yılmaz kardeşler Kayseri’de yıllık 1.5 ton üretim kapasiteli fabrika kurduklarını, mantı ve yufkayı Avrupa ve ABD’ye sattıklarını belirterek, “Tesisimizde 80 kişi çalışıyor. 8 yıldır ihracat yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

50 kadına evde sarma yaptırıp ihraç ediyor

GAZİANTEPLİ Deniz Tarım’ın ürettiği salamura, konserve ve ev yapımı dolmalar Anuga’da büyük ilgi gördü. Deniz Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Necret Deniz, ABD, Almanya, Yunanistan ve Arap ülkelerine ürün sattıklarını belirterek, “Nizip’te 45 kişinin çalıştığı bir tesisimiz var. Ayrıca 45-50 ev kadınının sardıkları sarmaları dünyaya satıyoruz. 3 milyon lira ciroya ulaştık” dedi.

Yabani meyveyle 10 milyon liraya çıktı

ERZİNCAN’da 12 girişimcinin ortaklığında kurulan Tunay Gıda, Anuga’da bölgenin hem endüstriyel hem de yabani meyvelerini pazarladı. Kayısı, şeftali, elma, yabani kızılcık, kuşburnu, armut gibi ürünleri konsantre ve püre haline getirerek dünyaya satan Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, “Almanya, İngiltere, Avusturya, Polonya ve Fransa’daki önde gelen yoğurt, meyvesuyu, dondurma ve bebek maması üreticilerine ihracat yapıyoruz. Yıllık 10 milyon liralık ciroya ulaştı. Yüzde 30’unu da ihracat sağlıyoruz. Erzincan’ın ürünlerini değerlendirmek için yola çıktık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!