İTO: İstanbul'da fiyatlar arttı

Güncelleme Tarihi:

İTO: İstanbulda fiyatlar arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 15:58

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlarda Mart ayında yüzde 1,52, toptan fiyatlarda yüzde 1,40 artış kaydedildi.

Haberin Devamı

Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2007 Şubat ayında yüzde 0,19 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Mart ayında yüzde 1,52 oranında arttı. Bu oran son dört yılın Mart ayları itibariyle kaydedilen en yüksek aylık artış oranı oldu.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, Odanın İstanbul için 1995 yılı baz alınarak hazırladığı endekse göre, İstanbul'da perakende fiyatlar Mart ayında yıllık ortalama yüzde 10,55, toptan eşya fiyatları endeksine göre toptan fiyatlar yıllık ortalama yüzde 9,25 oranında artış gösterdi.

1995 BAZLI İSTANBUL ÜCRETLİLER GEÇİNME İNDEKSİ

Perakende fiyat hareketlerini yansıtan geçinme endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,52 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Gıda harcamaları grubunda yüzde 1,84, giyim harcamalarında yüzde 2,16, konut harcamalarında yüzde 1,35, ev eşyası harcamalarında yüzde 1,13, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 1,62, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 0,86 oranında artış kaydedildi.

Fiyat artış seviyesi Mart ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,67, yıllık ortalama olarak yüzde 10,55 oranında gerçekleşti.

1963 BAZLI TOPTAN EŞYA FİYATLARI İNDEKSİ

Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 1,40 oranında artış izlendi. Gıda maddelerinde yüzde 2,13, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,55, madenlerde yüzde 4,35, mensucatta yüzde 1,19, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,96 oranında artış kaydedildi.

Fiyat artış seviyesi Mart ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,50, yıllık ortalama olarak ise yüzde 9,25 oranında arttı.

İTO açıklamasına göre, gıda harcamaları grubunda bulunan tütün, alkollü ve alkolsüz içkiler alt grubunda sigara fiyatlarının vergi ayarlaması nedeniyle artması, mevsime bağlı olarak yaş, kuru sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlar ile petrol ürünlerine yapılan fiyat ayarlamalar bu ayki enflasyon artışının belirleyici ana unsurlarını oluşturdu.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Petrol ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları, madenler grubundaki maddelerin fiyatları dünya borsa fiyatlarına bağlı olarak artması, yanında dövize endeksli maddelerin fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak geçen aya göre artması fiyatlarda bu ayki artışın ana nedenlerini oluşturmuştur” denildi.

Gıda harcamaları yüzde 1,84, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 1,62, giyim harcamaları grubu yüzde 2,16 artış oranları ile genel aylık artışın üzerinde seyrederken, konut harcamaları yüzde 1,35, ev eşyası harcamaları yüzde 1,13, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubu yüzde 0,86 artış oranları ile genel enflasyonun altında kaldı.

Haberin Devamı

2006 yılı Mart ayında yüzde 10,70 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2007 yılının aynı ayında yüzde 10,67'ye gerilemiştir. 2006 Eylül ayından itibaren düşme eğilimi içinde bulunan yıllık ortalama artış oranı ise Şubat ayındaki seviyesini koruyarak Mart ayında yüzde 10,55 olarak gerçekleşti.

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2007 Şubat ayında yüzde 0,11 azalış gösteren toptan eşya fiyatları endeksi Mart ayında yüzde 1,40 oranında artmıştır. Söz konusu oran toptan fiyatlarda Mart ayları itibariyle son üç yılda kaydedilen en yüksek aylık değişim oranı oldu.

Gıda maddelerinde yüzde 2,13, madenler grubunda yüzde 4,35, oranında kaydedilen artışlar genel fiyat seviyesinin üzerinde seyrederken, mensucat grubunda yüzde 1,19, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,96, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,55 oranlarındaki artışların genel indeksin Mart ayı itibariyle

Haberin Devamı

pozitif yönde gelişmesine yol açtığı ancak aylık fiyat seviyesinin altında

kaldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2006 Mart ayında yüzde 4,98 olan yıllık toptan fiyatlar 2007 yılının aynı ayında yüzde 11,50 oran ile hem geçen yıla, hem de geçen aya göre yükseliş eğilimi göstermiştir. Son on aydır yükselme trendini sürdüren yıllık ortalama artış oranı ise Mart ayında da yükselişe devam ederek yüzde 9,25 olmuştur.

2007 yılının ilk üç aylık döneminde toptan ve perakende fiyatlar beklenenin üzerinde gerçekleşmiş, bunun sonucu orta vade de enflasyonun nasıl şekilleneceği konusu önem kazanmıştır. Mart ayı başında uluslararası piyasalarda yaşanan kısa süreli dalgalanmanın olumsuz etkileri para ve mali piyasalarda kendini gösterirken, petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketler diğer olumsuzlukları oluşturmuştur. Enflasyonda hedeflenen seviyelere ulaşılabilmede içsel ve dışsal faktörlerin önemi büyüktür. Uluslararası likitide koşullarında yaşanabilecek dalgalanmalar ile dünya maden ve enerji piyasalarındaki hareketler dışsal olarak önemli riskleri oluşturmaya devam edeceği düşünülmektedir.”İTO'dan yapılan açıklamaya göre, Odanın İstanbul için 1995 yılı baz alınarak hazırladığı endekse göre, İstanbul'da perakende fiyatlar Mart ayında yıllık ortalama yüzde 10,55, toptan eşya fiyatları endeksine göre toptan fiyatlar yıllık ortalama yüzde 9,25 oranında artış gösterdi.

Haberin Devamı

Söz konusu endekslerin bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırmalarında, perakende fiyatlarda yüzde 10,67, toptan fiyatlarda ise yüzde 11,50 artış gerçekleşti.07
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!