İthal otomobil yerliyi sıkıştırıyor

Güncelleme Tarihi:

İthal otomobil yerliyi sıkıştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Otomotiv sektöründe, ithalatın pazar payı giderek artarken, yerli üreticinin iç pazardaki payı giderek daralıyor. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) tarafından hazırlanan ‘‘Otomotiv Sanayiine Genel Bir Bakış’’ adlı rapora göre, 2000 yılında, ithalatın pazar payının otomobilde yüzde 50'ye, ticari vasıtalarda ise yüzde 70'e yükselmesi bekleniyor. İthalatın pazar payı, otomobilde 1995 yılında yüzde 10 iken, 1997'de yüzde 36'lara yükselirken, bu rakamın 2000 yılında yüzde 50'ye, ticari vasıtalarda da 1995'te yüzde 40, 1997'de yüzde 63 dolayında olurken, 2000 yılında ise yüzde 70'e ulaşacağı tahmin ediliyor.

SEKTÖRDEN ÖNERİLER

Raporda, sektörün sorunlarına çözüm olarak öncelikle ithalatın kontrol altına alınması önerildi. İthalatın kontrolü için de ihtisas gümrükleri uygulamasına geçilmesi, satış sonrasında ciddi yükümlülükler getirilmesi ve uygulanması, ithalatta homologlasyonda kontrollerin getirilmesi ve kamu alımlarında ithalata rağbet gösterilmemesi istendi.

Üretici firma sayısının azaltılması için ise tabii eliminasyon yerine kontrollü bir ayıklamanın önerildiği raporda, yüksek teşvik alıp, basit montaj yapan firmaların makul bir yerli orana ve ihracata yöneltilmesi gerektiği talep edildi.

Raporda, alınması gereken diğer tedbirler de ‘‘İhracat ağırlıklı yatırımlara önemli teşvikler verilmesi, ARGE teşvik mevzuatının basitleştirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi ile eğitim yardımlarının yapılması’’ şeklinde sıralandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!