İtalya'dan helikopter atağı

Güncelleme Tarihi:

İtalyadan helikopter atağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile gerginleşen ilişkilerinde yumuşama arayışında olan İtalya, Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino başkanlığındaki bir işadamları heyetini bugün Türkiye'ye gönderiyor. Fassino'nun İtalyan Augusto firmasının da katıldığı helikopter ihalesi için lobi yapacağı belirtiliyor.

APO krizi sonrasında Türkiye ile ticareti gerileyen İtalya, ilişkileri yumuşatmak, ticaretin yeniden artırılmasını sağlamak amacıyla atağa geçti. İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino başkanlığındaki 60-70 kişilik bir heyet bugün Türkiye'ye geliyor. Fassino'nun Ankara'da yapacağı görüşmelerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin açtığı 3.5-4 milyar dolarlık taarruz helikopteri ihalesine giren İtalyan Augusto firması için lobi yapması da bekleniyor.

Başbakan Massimo D'Alema hükümetinin, Türkiye'ye karşı en ılımlı üyesi olarak bilinen Dış Ticaret Bakanı Fassino'nun beraberinde İtalya Sanayii ve İşadamları Konfederasyonu Başkanı Giorgio Fossa'nın başında bulunacağı kalabalık bir iş adamları heyeti olacak.

Fassino, geçen hafta PKK sorumlularının İtalyan Parlamentosu'nda yapmak istediği basın toplantısını son anda engellemeyi başarmıştı. Fassino, ayrıca, 7 Temmuz 1999'da İtalyan Parlamentosu'nda ‘‘Apo ve Kürt sorununa’’ ilişkin kabul edilen kararlarla, Roma 2. Sulh Mahkemesi'nin Apo'ya gıyabında siyasi sığınma hakkı vermesi ile ilgili konularda, Ankara'nın kaygılarını gidermeye çalışacak.

İHRACATTA GERİLEME

Parlamento'da alınan kararlar arasında bulunan ‘‘Türkiye'ye silah ve askeri teknoloji satışının sınırlandırılması’’ maddesine karşın, Fassino, helikopter ihalesinde Augusta firmasının devre dışı bırakılmamasını da isteyecek. Bir önceki yıla oranla İtalya'nın Türkiye'ye ihracatının yüzde 35 gerilemesini Öcalan krizine bağlayan İtalyanlar, bunda özellikle küçük esnafın zarar gördüğünü ve çoğunun dükkan kapatmak zorunda kaldığını da yansıtmaktalar.

Fassino'yu Ankara'da bekleyen bir başka sorun da Milano Malpensa Havalimanı'nda THY uçaklarının ikinci sınıf bir terminale indirilmesi ve karşılığında Türkiye'nin İtalyan Havayolları'na yaptığı misilleme hareketi olacak.

Fassino, Milano Havalimanı İşletmesi SAE 'nin bu kararının değiştirilmesi için uğraş verdiğini Türk yetkililere bildirecek. Çantasında büyük yatırım projeleri ile Ankara'da çok yönlü temaslarda bulunacak olan Fassino'nun Türkiye ziyareti, İtalya 'da ‘‘İki ülke arasındaki gerginliği sona erdirecek ilk dev adım’’ olarak görülüyor.

Helikopterde karar günü 6 Mart

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'ni dünyanın en büyük kara havacılık güçleri arasına sokacak 145 adet taaruz (atak) helikopteri projesinde karar, 6 Mart tarihine ertelendi. Toplam proje bedelinin 3.5-4 milyar dolar arasında olması beklenen atak helikopter programında kararın bu ay ortasından gelecek ay başına ertelenme sebebinin Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'nın karar için yapacakları ortak toplantının tarihinin yoğun programları dolayısıyla belirlenememesi olarak gösterildi. Mart başındaki toplantıdan önce 3 Mart tarihinde de Başbakan Bülent Ecevit'e Savunma Sanayi yetkilileri tarafından özel bir brifing verilecek. Türkiye'nin helikopter ihalesinde Amerikan King Kobra, Apaçhi, Fransız-Alman Tiger, İtalyan Augusta ve Rus-İsrail ortak yapımı KA-50-2 helikopterleri yarışıyor. Ankara'da dev ihaleyi kapmak için lobi savaşı gittikçe kızışıyor. Amerikan King Kobra modelinin henüz üretilmediği iddialarına karşılık, Amerikalıların Türk tarafına bizzat Deniz Piyadeleri Komutanı David Bice'ı göndererek özel bir sunum yaptırdığı belirtildi. Deniz piyadelerinin King Kobra helikopterlerinden 180 adet sipariş verdiği ve bunlardan da üçünün Haziran'da uçmaya hazır hale geleceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!