İtalya-Türkiye arasında turizm köprüsü kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

İtalya-Türkiye arasında turizm köprüsü kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Confindustria, Roma'da ‘‘turizm zirvesi’’ yaptı. Zirvede Türkiye ile İtalya arasında ‘‘turizm köprüsü’’ kurulması kararı alındı.

TOPLANTININ yapıldığı yer, Roma'daki Confindustria'nın merkez binası. Yani İtalyanların TÜSİAD'ı. Büyük toplantı masasının bir tarafında, Confidustria ile İtalyan turizm kuruluşlarının en önde gelen temsilcileri. Masanın karşı tarafındaysa TÜSİAD, TÜRSAB, TÜROB, TYD, ICVB ve TÖSHİD'in üst düzey yetkilileri.

İtalyanların davetine olumlu yanıt vererek Roma'ya giden Türk turizmcilere, sıcak karşılamadan sonra, yeni köprünün ‘‘opinion leader’’ları, İtalyan fikir babaları ‘‘Buyrun, sizi dinlemeye hazırız’’ diyorlar.

İlk konuşmacı, Türk heyetinin sözcüsü TÜSİAD 2. Başkanı Aldo Kaslowski, ‘‘Apo krizinin geride kaldığını, 2000'lere barışçıl duygularla girildiğini’’ söylüyor.

Confindustria'nın Başkanı G.Abete ise, ‘‘Türk-İtalyan yeni köprüsünün sağlam şekilde kurulması için biz hazırız. Bunun ilk adımı olarak turistlerimizi Türkiye'ye götürmek istiyoruz. Ege, barış denizi olsun’’ diyor. Sonra salonun ışıkları söndürülüyor, Türkiye'yi anlatan tanıtım filmi gösteriliyor. Tüm görkemiyle Sultanahmet, Boğaziçi, yeşille mavinin en güzelini yaşayan kıyı görüntüleri İtalyanlar'ı fethediyor.

ÇOCUKLAR KİMLİKLE GİRSİN

12 İtalyan'ın Türkiye'yi öven konuşmalarında en dikkat çeken cümleler Piero Palazzi'den geliyor:

‘‘Sizin ülkenizi ben ve arkadaşlarım çok iyi tanıyoruz. Ama sizler ülkenizi İtalyanlar'a, Avrupa'ya iyi tanıtamadınız. Otellerinizin ne kadar güzel olduğunu İtalyanlar'a öğretemediniz. Gelin bizimle işbirliği yapın ve ürününüzü tanıtın. Ben sizin Avrupalı olduğunuzu biliyorum, ama turizm deposu olan Türkiye hak ettiği değere kavuşamadı, Avrupa'ya anlatılamadı.’’

Ve arkasından ekliyor:

‘‘Artık Avrupa Birliği yolunda ilerliyorsunuz. İtalyanlar pasaport yerine kimlik kartı ile Avrupa'da dolaşıyorlar. Siz ise İtalyan çocuklardan bile pasaport istiyorsunuz. Küçük çocuklarımızı kimlik kartı ile ülkenize alın ki daha fazla aile getirebilelim.’’

Bunca övgü duyan Türk turizmciler önce şaşırıyorlar, ilk kez duydukları pasaport sorununun ise yakında çözülebileceğini belirtiyorlar.

AVRUPA'NIN YENİ HEDEFİ

Türkiye'ye yönelmek için mevcut engellerin aşılması gerektiğini anlatan İtalyanlar, ‘‘turizm sektöründe Avrupa-Akdeniz havzasındaki yeni atılım hedeflerinin Türkiye olduğunu’’ net ifadeyle dile getiriyorlar.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, olumlu geçen toplantının ikincisinin Türkiye'de düzenlenmesini öneriyor. İtalyanların önümüzdeki aylarda Türkiye'ye gelmeleri için tüm çabanın harcanacagını söyleyen Ulusoy, ‘‘Artık eylem ve atılım zamanı. Türk turizmi hak ettiği yere mutlaka çıkarılacak’’ diyor.

Apo krizinden ders almışa benzeyen İtalyanların, artık barışın ve yeni hedeflerin peşinde koştukları çok açık şekilde masaya yatırılırken, Türk turizmcilerin ise yeni binyılda geçmişten daha fazla yorulmaları gerektiği, Avrupa yollarının kesiştiği Roma'da bir kez daha anlaşılıyor.

Ulusoy: Artık sahaya birlikte ineceğiz

TÜRSAB Başkanı ‘‘Yeni köprü’’ ile hedeflerini şöyle sıralıyor: ‘‘İtalyan turist sayısı Apo krizinden sonra yüzde 70 oranında azaldı. Bunda İtalyanlar'ın aşırı sol eğilimli medyasının da büyük rolü oldu. Şimdi hedefimiz, tanıtımımızı iyi yapmak ve etkin medya kuruluşlarına Türkiye'nin gerçek yüzünü tanıtmak. Önümüzdeki aylarda yetkili kuruşları İstanbul'da ağırlayacağız. Artık sahaya beraber ineceğiz. Yunanıstan'la diyalog Ege'de suları ısıttı. Bundan İtalyanlar da faydalanmak istiyorlar. Değerlerimizi pazarlamak için bu diyalog şarttı. Ege Denizi'ne Çin Seddi çekebilir misiniz? Artık kavga değil alışveriş yapmak istiyoruz. Onun için de her diyaloğa açığız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!