İtalya’nın TÜSİAD’ı Berlusconi’ye savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’nın TÜSİAD’ı Berlusconi’ye savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2006 00:00

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile İtalya’nın en büyük iş dünyası örgütü Confindustria arasında kavga çıktı. Merkez-sol muhalefetine oy vermek isteyenleri ’aklını kaçırmış olmakla’ suçlayan Berlusconi’yi iş adamları ıslıklarla protesto etti. Confindustriair toplantısında Berlusconi’ye "Kendinden utanmalısın" diye bağırdılar.

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi, ’İtalyan’nın TÜSİAD’ı Confindustria ile ters düştü. Merkez-sol muhalefetine oy vermek isteyenleri ’aklını kaçırmış olmakla’ suçlayan Berlusconi’yi iş adamları ıslıklarla protesto etti. Gelecek ay yapılacak seçimle yeniden başbakan olmayı isteyen Berlusconi’nin, İtalya’nın en önemli sektör liderleriyle çatışması kendi koalisyon liderleri tarafından bile yeterince ılımlı olmadığı gerekçesiyle eleştirildi.

KENDİNDEN UTANMALISIN: İtalyan Sanayicileri Konfederasyonu’nun (Confindustria) Konferansı’nda konuşan Berlusconi’nin "Eğer merkez-sol muhalefetine oy vermek istiyorsanız aklınızı kaçırmış olmalısınız" sözleri iş adamlarından tepki aldı. Bazı iş adamları ıslık çalarken, bir iş adamının Berlusconi’ye "Kendinden utanmalısın" diye bağırdı.

ELEŞTİRLERE KÖPÜRDÜ: Vasat ekonomik büyüme eleştirilerine öfkelenen aynı zamanda milyarder bir işadamı olan Berlusconi’nin sert ve ani çıkışı tüm salonu şaşkına çevirdi. Moderatör durması için ricara bulunmasına rağmen Berlusconi şöyle devam etti: "Bir işadamı aklını yitirip ve solu destekliyorsa, bence onun dolabında bir sürü iskelet vardır; ve af dilemek için bir sürü şeyleri..."

NİSANDAKİ SEÇİM: Berlusconi, konferansta şunları söyledi: "Eğer Confindustria hergün hükümete saldırıyorsa bazı şeyler doğru değildir. Hükümetimin yeniden seçilmesini engellemek için gazetelerin hergün verdiği öğütlerin yarattığı kötümserliği aşamayız."

BERLUSCONI GERİDE: 9-10 Nisan’da İtalya’da yapılacak seçimlerde Berlusconi’nin merkez-sağ koalisyonu, daha önce başbakanlık yapmış Romano Prodi’yle çekiyecek. Anketler Berlusconi koalisyonunu, Prodi’nin önderliğindeki muhaletefin yüzde 4 kadar gerisinde olduğunu ortaya koyuyor.

SANAYİCİLERİN ELEŞTİRİLERİ: Herne kadar Confindustria resmi olarak seçim kampanyalarında nötr kalsa da, Konfederasyon’un başkanları Berlusconi hükümetinin 5 yıl boyunca vasat ekonomik büyüme ve mütevazı reformlara başkanılık ettiğini belirtmekten kaçınmıyor.

Onun hükümeti yönettiğini düşünmek endişe verici

MUHALEFETİ desteklediği bilinen lüks ayakkabı üreticisi Tod’s’un CEO’su Diego Della Valle, hayatının en zor söylemini yönetti. Valle daha sonra yaptığı açıklamada "Berlusconi’nin içinde bulunduğu durum beni endişelendiriyor. Söylediği pekçok aptal şeyle birlikte gösterdiği agresiflik, onun ülkeyi yöneten kişi olduğunu düşünmek endişe verici" dedi.

Gerçekleri istemek bozgunculuk değil

CONFINDUSTRIA Başkan Yardıncısı Andrea Pininfarina ise Berlusconi’nin tutumuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Başbakan zihninin karışık olduğu bir zamanındaydı, muhtemelen yorgunluğun sebep olduğu. Biz karamsar değiliz, gerçekçiyiz ve Confindustria’nın ekonomik durumla ilgili olarak gerçek bilgileri bilmek istemesi bozgunculuk değil."

Berlusconi TV’de de kötü görüntü vermişti

BERLUSCONI, son aylarda kabinesinde yaşanan istifalarda dahil olmak üzere pekçok sıkıntı yaşadı. Berlusconi geçen hafta çıktığı bir televizyon programında da heyecanlı ve sabırsız davranmış, tartışma programında Prodi karşısında geride kalmıştı. Dışişleri Bakanı ve hükümetteki ikinci büyük parti olan Ulusal Birleşme’nin Başkanı Gianfranco Fini ile, Parlamento Sözcüsü Pier Ferdinando Casini, Berlusconi’nin televizyon tartışma programında bayarılı olamadığını söylemişti.

Tarım Bakanı da Başbakan’ı eleştirdi

TARIM Bakanı Gianni Alemanno da Başbakan Berlusconi’yi eleştirenler aransında yer aldı. Alemanno "Utandım. Başbakan başka birinin evine gittiğinde, gittiği yerin kurallarına saygılı olmalı" diyerek Başbakan’ın davranışlarını beğenmediğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!