İtalya’nın 10 yıllık faizi 7.5’i de buldu Avrupa iyice karıştı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’nın 10 yıllık faizi 7.5’i de buldu Avrupa iyice karıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 00:00

İtalya’nın 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 7.5’i bulması, Avrupa piyasalarını vurdu. Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’nın borç krizindeki Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’den sonraki kurban olmasından endişe edilmesiyle birlikte borsalarda büyük düşüşler yaşandı.

Haberin Devamı

İTALYA’nın 10 yıllık tahvil satışında faizin psikolojik sınır olan yüzde 7’yi aşarak 7.5 seviyelerine ulaşması, Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’den sonra Euro krizinin son halkası olacağı endişelerini artırdı. Son bir haftadır siyasi krizin de etkisi ile yükselişini sürdüren İtalyan tahvillerinin faizi dün bir önceki güne göre yüzde 0.82 arttı. İtalya’nın yüzde 7 olan psikolojik seviyeyi aşan borçlanma maliyeti 1999’da Euro Bölgesi’nin kurulmasından bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Yüzde 7 sınır

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz, borçlanma maliyetleri yüzde 7 seviyesinin üzerinde sabitlendiği için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurtarma paketlerini kabul etmek zorunda kalmışlardı. Yatırımcılar İtalya’nın borçlanma maliyetlerinin yüzde 7 seviyesinin altına inmemesi durumunda AB ve IMF’den yardım paketine başvurmak zorunda kalması endişesini artırdı. Borç yükü 1.9 trilyon Euro’yu bulan İtalya, ‘kurtarmak için çok büyük’ olarak görülüyor. Yüksek borçlanma maliyetleri İtalya’nın borç yükünü daha da artırıyor. İtalya’nın sadece 2012 yılında 300 milyar Euro’luk borcu çevirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Almanya yüzde 1.7

İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin faiz oranı ile 2 yıllık tahvillerinin faiz oranının yüzde 7.40 seviyelerinde seyretmesi, Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinde faiz oranının ise yüzde 1.7 seviyesinde bulunması durumun İtalya  için ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. İtalya’nın borçlanma faizleri ile gösterge Alman tahvilleri arasındaki faiz farkı da 560 baz puanı görerek rekor kırdı.

ECB müdahale etti

Devlet tahvillerinin faizinin yüzde 7 sınırını aşması yatırımcılar tarafından, ‘Yatırılan paranın geri alınmama olasılığı belirmesi’ nedeniyle istikrarsızlık göstergesi olarak algılanıyor. Dün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) piyasalara müdahale ederek İtalya tahvillerinin faizinin daha da yükselmemesi için makul ölçüler çerçevesinde İtalyan tahvili aldığı kaydedildi.

Tahvil faizleri neden yükseldi

AVRUPA’nın en büyük aracı kuruluşlarından LCH Clearnet’in İtalyan tahvilleri ile ilgili işlemlerdeki komisyonunu yüzde 3.5’ten yüzde 5’e çıkardığını duyurmasının ardından İtalyan devlet tahvillerinin borçlanma maliyeti yüzde 7.5’e çıktı. Bu gelişme ile birlikte ülkenin risk primi de 536 baz puan seviyesinin üstünde seyretmeye başladı. Bu seviye eylül ayında kırılan 534 baz puan seviyesi rekorunu da aşmış oldu. Piyasa uzmanları devlet tahvillerinde yüzde 7’nin üzerinde borçlanma maliyetinin sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Örneğin İtalya’nın 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 7’yi aşması ve
bir süre bu seviyede kalmasının bankalar açısından da sorun yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye, İtalya ve İspanya’dan daha düşük faizle borç alabiliyor

TÜRKİYE son olarak ekim ayında gerçekleştirdiği 10 yıllık Eurobond ihracında 3 milyar Euro’luk rekor talep toplanmış ve borçlanma faizi 5.20-5.30 seviyesinde gerçekleşmişti. Türkiye Euro krizi sürecinde borçlmanma maliyetleri giderek artan Avrupa’nın en büyük ekonomileri arasında yer alan İtalya ve İspanya’dan uzun zamandır daha ucuza borçlanmaya başladı.

Napolitano: Durumumuz tehlikeli boyuta ulaştı

İTALYA Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İtalya’da mevcut durumun artık tehlikeli bir boyuta ulaştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Napolitano “Ülkenin kredibilitesini yeniden sağlamalayız. İtalya’ya duyulan güven yeniden oluşturulmalı.
Tehlikeli sınırlara ulaşan borçlanma faizlerini yeniden olması gereken noktalara çekmeliyiz. Geçmişten gelen bir çok tabunun yıkılması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkel: Yeni Avrupa için adım atmanın tam zamanı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Berlusconi’nin reformları hayata geçirdikten sonra istifa edeceğini açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede “Son gelişmelerden sonra yeni bir Avrupa için adım atmanın tam zamanı. Avrupa’nın istikrarını sağlamak için herşeye sahibiz. O nedenle artık niyet deklerasyonlarını bir tarafa bırakıp yapısal reformları hayata geçirmeliyiz. Avrupa krizde ve dünya Avrupa için beklemeyecek.”

Dünya borsaları sert düştü

AVRUPA ve ABD’de borsalar günü büyük düşüşle tamamladı. Borsaların değer kaybında, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi istifa ettikten sonra ülkeyi kimin yöneteceğine ilişkin belirsizliklerin yanı sıra İtalya’nın 10 yıllık borçlanma maliyetini uzmanların sürdürülemez gördüğü yüzde 7’yi geçmesi etkili oldu.  Dün Avrupa’da Londra borsası yüzde 1.92, Frankfurt borsası yüzde 2.21, Paris borsası yüzde 2.17,  Milano borsası yüzde 3.78 düştü. ABD’de ise Dow Jones endeksi yüzde 3.20, Nasdaq yüzde 3.58 kayıp yaşandı.

Haberin Devamı

IMF: Kara bulutlar küresel ekonomiye 10 yıl  kaybettirecek

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin “kayıp on yıl” riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Çin’i ziyaret eden Lagarde, Avrupa’nın borç krizinin küresel ekonomiyi “kayıp on yıla” sürükleme riski taşıdığını ve zengin ülkelerin büyümenin ve güvenin sağlanmasının  yükünü omuzlaması gerektiğini söyledi. Lagarde, “Cesur olmazsak ve birlikte hareket etmezsek küresel ekonominin aşağı yönlü belirsizlik döngüsü, finansal istikrarsızlık ve küresel talebin muhtemel çöküşü riskine koştuğu fikrindeyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!