İtalya 300 milyar Euro vergi kaçağının izini bankalarda arayacak

Güncelleme Tarihi:

İtalya 300 milyar Euro vergi kaçağının izini bankalarda arayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2012 00:00

İtalya Başbakanı Mario Monti, vergi kaçıranlara savaş açtı. İtalya’da 40 milyon banka hesabı taranacak. 1000 Euro üzerindeki havaleler için ‘Nereden buldun?’ sorusu sorulacak.

Haberin Devamı

EURO Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olarak yüksek kamu borcu ve yavaş büyüme nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan İtalya’da Başbakan Mario Monti, vergi kaçakçılarına savaş açtı. 2 Ocak 2012’den itibaren vergi kaçakçılığına savaş açtıklarını duyuran Monti, “İtalya’da vatandaşların en az 250-300 milyar Euro arasında vergi kaçırdığı biliniyor. Bunu önlemek için aldığımız önlemler kapsamında, İtalyan ve İtalya’daki yabancı bankaların tüm hesapları taranacak. Gerekirse 1000 Euro’nun üzerinde yapılan havalelere ‘Nereden buldun?’ diye sorulacak” dedi.

40 milyon hesap
Maliye Bakanlığı İtalyan Vergi Dairesi Başkanlığınca 1 Ocak 2012 itibariyle 39 Milyon 678 bin 174 banka hesap numarasının ‘Serpico’ adı verilen bilgisayar operasyonu ile taranacağını ve gelir vergisi beyanında yanlış bilgi verenlerin cezalandırılacağı açıkladı. 1 milyon cigabaytlık dev “SAGEİ” bilgisayar sisteminin 2 bin aygıtla saniyede 22 bin banka hesabını indirerek tarayabildiğini belirten yetkililer, mevduat sahiplerinin gelir vergisi ile karşılaştırıp doğru beyanda bulunup bulunmadıklarını araştırabilecek.

Haberin Devamı

125 milyar Euro ek gelir
Monti hükümeti, bu operasyonlarla 125 milyar Euro’luk ek bir vergi geliri beklentisinde olduklarını tahmin ederken günde ortalama 41 bin Euro nakit paranın İsviçre’ye kaçırıldığının saptandığı vurgulandı. İtalya, bu konuda İsviçre’yle işbirliğine giderek sınır operasyonları planı yaptı. Diğer yandan maliye ekipleri öncelikle ayak merkezlerine ve otellere baskın düzenleyerek muhasebe kayıtlarına el koydu.

Merkel Sarkozy ve Monti Roma’da buluşacak

PARİS’e giderek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Mario Monti’nin, İtalya’nın ödevini başarı ile yaptığını mesajı verdiği belirtildi. Monti-Sarkozy ile görüşmesinde, “Krizin çözümü konusunda Fransa ile aynı fikirdeyiz. Kriz konusunda yeni önlemler için Fransa ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katılacağı Sarkozy- Merkel- Monti yapılması gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!