İşyerinde taciz var!

Güncelleme Tarihi:

İşyerinde taciz var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 22:18

HAK-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Araştırma Merkezi’nin 7 ilde bin 192 kadın çalışanın katılımıyla yaptığı araştırma, işyerlerindeki psikolojik ve fiziksel tacizle ilgili çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Çalışma kapsamında görüşülen kadınların yüzde 8.3’ü son bir yıl içinde psikolojik ve fiziksel taciz yaşadığını belirtti. Psikolojik ve fiziksel tacize uğrama durumu sektörel olarak incelendiğinde orman sektöründe taciz yaşanmadığı ortaya çıktı. En çok taciz yaşanan sektörler ise sırasıyla yüzde 12.5’le taşıma, yüzde 12.3’le gıda, yüzde 9.2 ile hizmetler olarak belirlendi. Turizm sektöründeki psikolojik ve fiziksel taciz oranı yüzde 2.1 olurken, tekstilde yüzde 4.1 oldu.

BÜYÜK İŞYERİNDE FAZLA

Psikolojik ve fiziksel tacize uğrama durumu toplam çalışan sayısı ve çalışan kadın sayısı bakımından da incelendi. Buna göre 1000 ve üzerinde çalışana sahip işyerlerinde psikolojik ve fiziksel taciz oranının, daha az çalışan sayısına sahip işyerlerine göre çok daha fazla. Psikolojik ve fiziksel taciz oranı bin ve üstü çalışan sayısına sahip işyerlerinde yüzde 14.4 olurken, bu işyerleri dışarıda bırakılarak yapılan analizde yüzde 5.3’e geriledi. Çalışan kadın sayısı bakımından 250-499 ve 1000 üstü kadın çalışanı olan işyerlerinde psikolojik-fiziksel tacize uğrayanların oranınan ortalamanın üstünde oranda olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre kadın yönetici ve kadın sendika temsilcisi olan işyerlerinde psikolojik-fiziksel taciz oranları olmayanlara göre daha düşük seviyede kaldı. Çalışan sayısı arttıkça tacizi amirlere bildirme oranının da yükseldi. 0-49 çalışanı çalışana sahip işyerlerinde tacizi amiriyle paylaşanların oranı yüzde 18.6 iken, bin ve üstü çalışana sahip işyerlerinde tacizi amiriyle paylaşanların oranı yüzde 28.8’e yükseldi. Tacizi amirlere bildirme oranı gıda sektöründe yüzde 48.6, tekstil sektöründe yüzde 37.5 gibi yüksek rakamlara ulaşırken tacizin en yüksek olduğu taşımacılık sektöründe ise bu oranın yüzde 12.5 ile en düşük seviyede kalması dikkat çekti.

BAKMADAN GEÇME!