İşverene 'vergi iadesi' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İşverene vergi iadesi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 11:54

Bilgisayar teknolojisi kullanılarak basılan ve menfaat karşılığı komisyonla satılan sahte faturalardan çalışan kadar işverenin de sorumlu olacağı bildirildi.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ücretlilerin, kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamalarına ilişkin belgeleri, işverene teslim etme süresinin 20 Ocak günü mesai bitiminde sona ereceğini vurguladı.
Acar, fiş ve faturaların ücretliler tarafından işverene teslim edilmesine az bir süre kala 50'den fazla işçi çalıştıran 293 mükellefe mektup göndererek, sahte fiş ve fatura ile yanıltıcı belgeler konusunda uyarılarda bulunduklarını bildirdi.
Ücretlilerde vergi indirimi uygulaması konusunda yapılan ihbarlar, güvenlik güçlerince sahte belge ticaretine yönelik yapılan operasyonlar ve önceki yıllarda yapılan vergi incelemelerini dikkate alarak, işverenleri uyarma gereği duyduklarını anlatan Acar, şunları söyledi:
“Menfaat karşılığı ücretlilere verilen belgeler sahte veya yanıltıcı olup genel olarak çalıntı yolu ile elde edilen ödeme kaydedici cihazlardan düzenlenmekte veya bilgisayar teknolojisi kullanılmak suretiyle matbaacılar tarafından basılmaktadır. Bu belgeler daha sonra organize bir şekilde komisyon karşılığında dağıtılmaktadır.”
Acar, sahte fiş ve fatura ile yanıltıcı belgelerden çalışanlar kadar işverenin de sorumlu olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Vergi indirimine konu giyim, gıda, eğitim, sağlık ve kira harcamalarına ait belgeler okunaklı ve beyanda bulunulan ücretlinin geliri örtüşür olmalıdır. Gerçek alışveriş yapılan veya yapılmayan işletmelerden toplu olarak temin edilen belgeler muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kabul edilmektedir.
İsim kısmı karalanan, çeşitli yollarla kapatılan veya yırtılan, üzerinde ücretlinin kendisi, eşi veya çocuklarının adları dışında başka adlar yazılı belgeler geçersizdir. Birden fazla sayfadan ibaret belgelerin tüm sayfaları bildirim içinde bulunmalıdır. Rakam ve toplam hatası veya hilesi yapılmamalıdır.”
Acar, haksız vergi indirimine veya iadesine sebebiyet verilmesi halinde söz konusu vergi tutarının 213 sayılı VUK'nun 344'ncü maddesinde belirtilen 1 veya 3 katı vergi ziyanı cezasıyla ve gecikme faizi ile birlikte geri alındığını, bunun yanı sıra 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası uygulandığını kaydetti.
Fatih Acar, “Ücretlilerde Vergi İndirimine Ait Bildirim” ekinde verilecek fiş ve faturalar dikkate alınarak, ücretlilerin, bir önceki yıl vergi matrahı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan miktarlarda Şubat ayından itibaren vergi indirimi veya iadesinden yararlanacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!