İstikrarsızlık olsa da Türkiye'de hızlı büyüdük

Güncelleme Tarihi:

İstikrarsızlık olsa da Türkiyede hızlı büyüdük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2003 01:43

3M'in Avrupa, Ortadoğu, Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Inge G. Thulin Türkiye'ye geniş iç pazarı nedeniyle yatırım yaptıklarını, sadece ucuz işgücü var diye hiç bir ülkeye yatırım yapmayacaklarını söyledi. Thulin, ‘‘İstikrarsızlığa rağmen Türkiye'de hızlı büyüyoruz’’ dedi.

Yeni ürünler yaratmakla tanınan ABD merkezli 3M'in Avrupa, Afrika Ortadoğu Bölgesi (EMEA) Başkan Yardımcısı Inge G. Thulin, bir ülkeye yatırım yaparken sadece üretim maliyetini değil, o ülkedeki pazar durumunu da dikkate aldıklarını söyledi. 3M'in İtalya'nın Bologna kentinde düzenlediği, ‘‘Avrupa Yollarında Trafik Güvenliği’’ Konferansı'nda Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Thulin, Türkiye'nin 70 milyon kişilik nüfusu ve gelişmiş piyasa koşulları ile yatırım yapılacak bir ülke olduğunu belirtti. Thulin, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye Avrupa ve Ortadoğu Bölgesinde bizim agresif büyüme göstereceğimiz iki pazar arasında yer alıyor. Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığa rağmen çok hızlı büyüme oranları yakaladık. Büyümemizi tırmandırmak istiyoruz. Türkiye'de elimizde bulunan 50 bin'e yakın ürünü müşterilerimizle buluşturarak büyüyeceğiz. Aynı zamanda yeni müşterilere de ulaşacağız. 3M'in bir çok ürünü var ve bu ürünlerin büyük çoğunluğu Türkiye'de tanınmıyor.’’

Thulin, 3M'in ülkeler bazında büyüme stratejisinin sadece yeni ürünleri pazara sunmak üzerine değil, aynı zamanda bölgenin yada ülkenin ihtiyacı olan ürünleri pazara sunarak büyümeyi sağlamak olduğunu vurguladı.

FABRİKA ÇERKEZKÖY'DE

Çerkezköy'de kurulu bulunan fabrikada Scotch-Brite temizlik süngeri ve maske filtresi üretimi yaptıklarını vurgulayan Thulin, Türkiye'deki üretimin önemli bir bölümünün ihraç edildiğini belirtti. Dünya ekonomisindeki durgunluğa rağmen 3M'in hızlı büyümeye devam ettiğini belirten Thulin şöyle konuştu: ‘‘Şirket olarak dünyadaki ekonomik dalgalanmalardan etkileniyoruz, ancak büyüme hedeflerimizi küçültmüyoruz. 3M ülkelerin yapısına göre, bir ülkedeki endüstriyel büyümenin 2.5 yada 4 katı büyümeyi önüne koyar. Bir ülkede endüstriyel büyüme rakamları negatif de çıksa 3M o ülkede büyür. Bu Türkiye içinde böyledir. Büyümenin bu hedeflerin altında kalması durumunda kendimizi o ülkede başarısız sayarız.’’

Thulin, 3M'in sürekli ve istikrarlı büyüme ile yılda 16.3 milyar dolarlık bir ciroyu yakaladığını bu cironun 4 milyar dolarlık bölümünün Avrupa'dan elde edildiğini söyledi. Thulin, döviz kurundaki oynamadan 3M Türkiye operasyonunun doğrudan etkilenmediğini, 3M için esas olanın bölgesel para ile elde edilen gelir ve gider olduğunu bildirdi.

Avrupa'da trafik kazasında yılda 40 bin kişi ölüyor

3M tarafından İtalya'nın Bologna kentinde düzenlenen Trafik Güvenliği Konferansı'nda Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde trafik kazalarının azaltılması için alınması gereken önlemler tartışıldı. Avrupa Yol Güvenliği Araştırma Ensitüsü Başkanı Fred Wegman Konferansta yaptığı konuşmada, AB'ye üye 15 ülkede 1 yılda meydana gelen trafik kazalarında 40 bin kişinin öldüğünü ve ortaya 160 milyar Euro'luk bir ekonomik zararın çıktığını vurguladı. AB komisyonu'nun yol güvenliğini artırıcı önlemler çerçevesinde 2003-2010 ‘‘3'üncü Yol Güvenlik Aksiyon Planı’’ hazırladığını vurgulayan Wegman, bu planının topluluğa aday ülkeleride kapsayacağını belirtti. Plan çerçevesinde AB ülkelerinde yolların koşulları iyileştirilecek, bu çerçevede; yolların aydınlatılması, trafik işaretlerinin daha görünür kılınması gibi önlemler alınacak.

Görünen yol işareti kazaları önlüyor

Trafik kazalarının önlenmesinde yol işaretlerinin görünür ve anlaşılır olması önemli rol oynuyor. Almanya'da yapılan araştırmalar bazı kör noktalara konulan güçlü reflektif işaretlerin trafik kazalarını 12 kat azalttığını gösteriyor. Uzun araçların yansıtıcılarla çevrelenmeside trafik kazalarını azaltan bir başka unsur olarak ortaya çıkıyor. Sürücüler araçlarını kullanırken bir saat içinde 125 farklı sinyal alıyor. Bu nedenle sürücülerin diğer objeleri ve işaretleri rahatlıkla görmeleri trafik kazalarının önlenmesi açısından çok önem taşıyor.

3M, tünelleri güneş ışığı ile aydınlatacak

3M karayolları tünellerini güneş ışığı ile aydınlatacak kanal aydınlatma (Piped Light) sistemini tanıttı. Sistem yansıtma gücü yüksek alüminyum levhaların bir alüminyum kanal içerisine yerleştirilmesi ile oluşuyor. Levhalar güneş ışığını tünelin içerisine vererek tıpkı lambalı aydınlatmada olduğu gibi tüneli aydınlatıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!