İstikrar için bir hafta kaldı

Güncelleme Tarihi:

İstikrar için bir hafta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin daha önce ‘‘Yılbaşına kadar açıklanacak’’ diye sözverdiği, 3'er aylık dönemler itibariyle harcama ve borçlanma programları ile aylık para programının açıklanması için bir haftalık süre kaldı.

Hükümetin, daha önce ‘‘Yılbaşına kadar açıklanacak’’ diye sözverdiği, 1998 yılına ilişkin harcama programı, borçlanma programı ve para programını açıklamak için bir haftalık süresi kaldı. Bu programların ‘‘ekonomik istikrar tedbirleri’’ nin en önemli ayaklarını oluşturduğunu kaydeden yetkililer, ‘‘Eğer bu programlar açıklanmaz ise istikrar tedbirleri umudu da sona erer’’ dediler. Ekonomi bürokratları, Hükümetin, IMF'le anlaşma görüşmelerinin sürmesini bahane ederek bu programların açıklanmasını geciktirmesi halinde piyasalarda büyük bir belirsizlik ve güvensizlik yaratılacağını söylediler.

MERKEZ ÇEKİMSER

1998 yılı bütçesinin ilk kez ‘‘sürdürülebilir açık’’ kavramına göre hazırlandığını hatırlatan yetkililer, ‘‘Bu kavramın ortaya konmasındaki bir amaç da Maliye'nin harcama, Hazine'nin borçlanma, Merkez Bankası'nın para programlarını açıklayıp, sürdürülebilir açıkla birlikte istikrarın hayata geçirilmesini sağlamaktı’’ dediler.

Maliye Bakanlığı'nın ‘‘istikrar tedbirlerinin uygulanıp uygulanmayacağı’’ konusunda ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle harcama programı açıklamak konusunda ikircikli olduğu belirtilirken, Hazine'nin aylık olarak açıkladığı borçlanma programını yeni yılda 3'er aylık dönemler itibariyle açıklamak için gerekli hazırlıklarını yaptığı öğrenildi.

Buna karşılık Merkez Bankası yönetiminin ise ‘‘IMF'le anlaşma olmadığı için belirsizlik giderilemediği’’ gerekçesiyle, para programı açıklamak konusunda çekimser davrandığı belirtildi.

Yetkililer, Maliye'nin harcama programı açıklamaması halinde Hazine'nin borçlanma programı açıklamasının zora gireceğini ancak ‘‘Hazine borçlanma programı açıkladığı takdirde bu kez Merkez Bankası'nın para programı açıklamaya mecbur kalabileceğini’’ söylediler.

DENGELER TEHLİKEDE

Piyasalarda hassas bir denge bulunduğunu kaydeden bir yetkili, ‘‘Eğer harcama, borçlanma ve para programları açıklanmazsa; piyasalarda büyük bir tedirginlik yaşanabilir’’ dedi. Programlar açıklanmadığı takdirde başta faiz ve kur politikaları olmak üzere uygulanacak parasal politikaların da belli olmayacağını kaydeden aynı bankacı, ‘‘Bu programların bu hafta içinde açıklanması gerekiyor aksi takdirde büyük bir belirsizliğe girilecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!