İstihdamın yüzde 80’ini etkileyebilir... İşgücünde yapay zeka alarmı

Güncelleme Tarihi:

İstihdamın yüzde 80’ini etkileyebilir... İşgücünde yapay zeka alarmı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 07:00

Yapay zekânın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceğini raporlayan IMF’den sonra insan kaynakları danışmanlığı firması Mercer el yükseltti ve mevcut işlerin yüzde 80’inin yapay zekâ nedeniyle değişim yaşayacağını duyurdu. Rapora göre şirketlerin yüzde 37’si operasyonlarında yapay zekâ kullanıyor, 10 şirketten 9’u bu alana yatırım yapıyor.

Haberin Devamı

SON dönemde yapay zekâ teknolojisinin küresel işgücü piyasasında köklü değişimlere yol açacağına yönelik hazırlanan raporlar artıyor. Bir ay önce Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), yapay zekânın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceğine ve bu eğilimin ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebileceğine yönelik uyarısının ardından bir uyarı da küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer’dan geldi.

Mercer Doğu Akdeniz CEO’su Dinçer Güleyin, deneyimli ve üniversite mezunu profesyonellerin bir yazı yazarken, yapay zekâ tarafından desteklendiklerinde yüzde 37 daha az zaman harcadıklarının saptandığını söyledi. Güleyin şu bilgileri verdi: “Müşteri destek temsilcileri, konuşma rehberliği sağlayan bir yapay zekâ aracından destek aldıklarında, üretkenliklerinde yüzde 14’lük bir artış oluyor. Görülüyor ki, şirketlerin yüzde 75’i yapay zekâ teknolojisini benimsemeyi düşünüyor. Bu gelişmelerle birlikte mevcut işlerin yüzde 80’inin üretken yapay zekâdan etkilenme olasılığı var.”

Haberin Devamı

Firmaların yüzde 37’sinin operasyonlarında yapay zekâ kullandığını belirten Güleyin, önde gelen 10 şirketten 9’unun yapay zekâ teknolojilerine yatırım yaptığı bilgisini de verdi. Ancak Güleyin’in aktardığına göre, yapay zekâ yeteneklerini işte etkin kullanma oranı henüz yüzde 15’in altında. “Kullanıcıların yüzde 50’si yapay zekâ konusunda iyimser düşünüyor, ancak yarısından daha azı yapay zekâyı anladığını düşünüyor” diyen Güleyin, “Yapay zekâ kullanan şirketlerin yüzde 72’si yapay zekânın işlerini kolaylaştıracağına inanıyor” dedi.

İŞE ALIMDA ETKİN OLACAK

Yapay zekânın ayrıca, yetenek yönetimini her yönden değiştireceğinin de altını çizen Güleyin, “Yapay zekâ firmalara, en iyi yetenekleri belirleme ve çekme fırsatı da sunacak. Çalışan değişimi, işe ve şirkete bağlılığın temel faktörlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Bu sayede şirketler yetenekleri elde tutabilecek” diye konuştu.

EN ÇOK BEYAZ YAKALILARI ETKİLEYECEK

YAPAY zekâ çalışanlar için tehdit mi, fırsat mı?

Son dönemde artan raporlardaki sonuçlara göre, ofis çalışanları, yapay zekâdan en çok etkilenen beyaz yakalı grubu olacak.

Haberin Devamı

Diğer yandan da yapay zekâ, çalışanların aynı işi daha hızlı sürede yapmalarını sağlayarak performanslarını artırmada ve işe alım, ücret yönetimi gibi konularda yardımcı olabilecek. Konuyla ilglii raporlar yapay zekâ ile ilgili fırsatlar ve tehditleri şöyle sıralıyor:

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın geçen yıl yayıınladığı bir rapora göre, yapay zekâ 300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir.

Bu raporda aynı zamanda, yapay zekânın etkileyeceği işlerin yüzde 46’sının idari, yüzde 44’ünün yasal, yüzde 6’sının inşaat ve yüzde 4’ünün bakım ve onarım sektöründe olduğu ifade edildi.

Oxford Üniversitesi’nde mesleklerin geleceği üzerine uzmanlaşan Carl Benedikt Frey’e göre, GPS teknolojisi yaygınlaştığında sürücülerin sayısı azalmadı ancak maaşları düştü. Frey, ChatGPT ile de gazetecilerin maaşlarının düşmesi tehlikesi olduğunu aktarıyor.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!