İstihdama oturum izni formülü

Güncelleme Tarihi:

İstihdama oturum izni formülü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2022 07:00

Avrupa Birliği 2021 yılında yaklaşık 3 milyon kişiye oturum izni verdi. Pandemide pek çok sektörde görülen istihdam sorunu, Avrupa İstatistik Ofisi’nin raporuna da yansıdı ve verilen izinlerin gerekçesinde istihdam başı çekti. Kayıtlara göre, şimdiye kadar istihdam nedeniyle verilen izinlerin en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi. En çok oturum izni Ukraynalılara verilirken; Türkler de listede 7. sırada yer aldı. ILO’nun yaptığı açıklamaya göre ise Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da vasıflı çalışan talebi önemli ölçüde arttı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin (AB) geçtiğimiz yıl verdiği oturum izinleri pandemi etkisine rağmen arttı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) paylaştığı verilere göre, AB üyesi olmayan ülkelerden başvuranlar için 2 milyon 952 bin 300 oturum izni verildi. Verilen izinlerde bir önceki yıla göre yüzde 31 artış görülürken; pandemi öncesi seviyelere yaklaşıldığı belirtildi. 2021’de, istihdam gerekçesiyle verilen izinlerse rekor kırdı. Eurostat’ın kayıtlarına göre, geçtiğimiz yıl 1.3 milyon kişiye verilen oturum izni, şimdiye kadarki en yüksek oran oldu. 2021 yılında en çok oturum izni alanlar arasında Türkler ise 7. sırada yer aldı. İstihdam nedeniyle verilen oturum izni, dokuz AB ülkesinde verilen toplam izin sayısının yarısından fazlasını oluşturdu. Polonya, AB’ye iş nedeniyle giren, AB üyesi olmayan vatandaşlar için önemli bir destinasyon oldu. Ancak bu durumun gerekçesinin 2021’de yapılan bir anlaşmayla Ukraynalılara verilen çalışma ve oturum izni olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

POLONYA ZİRVEDE

AB ülkeleri arasında oturum iznini en çok veren ülke Polonya oldu ve verilen toplam izinlerin yüzde 33’ünü kapsadı. Polonya’yı yüzde 13’lük payla İspanya ve yüzde 10’la Fransa izledi. İtalya’nın payı yüzde 9, Almanya’nın yüzde 6 ve Hollanda’nın payı ise yüzde 4 olarak açıklandı. 2020 ile kıyaslandığında 2021’de verilen toplam izin sayısında en büyük artış yüzde 159’la İtalya’da kaydedildi. Ülkede 2020 yılında 105 bin 700 oturma izni verilmişti. İtalya’yı Finlandiya ve Polonya izledi. 2021’de verilen toplam izin
sayısında 2020’yle karşılaştırıldığında tek düşüş görülen ülke ise Almanya oldu.

 

İSTİHDAM VE EĞİTİM İLK SIRADA YER ALDI

2021 yılında en çok oturum izni alan vatandaşlar sıralamasında Türkler 7. olurken; 2021 yılındaki en hızlı artış Ukraynalılarda görüldü. Genel itibarıyla verilen izinlerin sayısındaki artışın nedeni, istihdam ve eğitim oldu. Bölgede 2020’yle kıyaslandığında, istihdam nedeniyle verilen oturma izinleri yüzde 47’lik artış gösterdi. Eğitim için verilen oturma izinleriyse yüzde 42 arttı. Ailevi gerekçelerle verilen izinler yüzde 14 artarken; uluslararası koruma dahil olmak üzere diğer nedenlerle verilen izinlerde yüzde 15’lik yükseliş kaydedildi.

 

Haberin Devamı

‘KALİFİYE İŞÇİ TALEBİ ARTTI’

Geçtiğimiz aylarda özellikle Portekiz ve İspanya gibi turizm sektörünün öne çıktığı ülkelerde, hizmet sektöründe istihdam sorunu yaşandığı belirtilmişti. The Guardian’ın haberine göre, İspanya’da pandemi sonrası birçoğu göçmen olan garsonların bir kısmının evlerine döndüğü belirtilmiş ve ülkede göçmenlerin yasal olarak işgücüne katılmasını kolaylaştırmak için yasa değişikliği gündeme getirilmişti. Finlandiya’daki çiftliklerde ise savaş nedeniyle mevsimlik işçi sorunu yaşadığı kaydedilmişti. ILO’nun Avrupa’nın lokomotifi Almanya’ya ilişkin Hürriyet’e yaptığı değerlendirmedeyse, “Kalifiye işçi sıkıntısı hiçbir zaman ortadan kalkmadı ve birçok sektörde görülebiliyor. Birçok alanda vasıflı çalışana olan talep 2022’de önemli ölçüde arttı. Mart 2022 ile bir önceki yılın mart ayı arasında, ilan edilen iş sayısı yüzde 55 yükseldi” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!