İstifa eden TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır: Ben de istedim onlar da istedi

Güncelleme Tarihi:

İstifa eden TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır: Ben de istedim onlar da istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 02:15

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye çapında gerçekleşen elektrik kesintisi sebebiyle TEİAŞ Genel Müdürü’nün istifa ettiğini açıkladı. Kemal Yıldır, “Otobüs devrildikten sonra, otobüsü deviren şoförü müydü, muavin miydi. Her ikisi de suçludur gibi bir şey düşünebilir” dedi. Yıldır istifasına yönelik “Ben de istiyordum, onlar da istediler” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Mart’ta Türkiye’nin 81 ilinden 79’unu etkileyen elektrik kesintisi ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız bu kesintiden sorumlu olduğunu düşündüğü için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır’ın da istifa ettiğini açıkladı. TEİAŞ Yük Tevzi Dairesi Başkanı Hüseyin Yaylacıoğlu ile İletişim ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bahadır Uçan hakkında da soruşturma açılarak görevden el çektirildi. İstifanın ardından sorularımızı yanıtlayan TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, TEİAŞ’a bağlı Yük Tevzi’deki bazı görevlilerin gereksiz risk aldığını ve yük atma talimatı vermeden sistemde yüklenmeye yol açtıklarını söyledi. Yıldır, “Siz mi istifa ettiniz yoksa istifa etmeniz mi istendi” sorusuna ise “Üst makamların tercihidir. İstifa kabul edilmeyebilir, edilebilir. Sorunuzun yanıtı her ikisi. Yani hem ben istedim, hem onlar istediler” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İstifa eden TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır: Ben de istedim onlar da istedi
TEİAŞ GENEL MÜDÜRÜ: BANA DA HABER VERMEDEN...

DOĞUDAKİ YÜK BATIYA GİDEMEDİ
Aynı zamanda kesintilerin nedenini ortaya çıkarmak için araştırma yapan ekibin de başında yer alan Yıldır şunları söyledi: “Sistem kendi içerisindeki dengesizliğin oluşturduğu arıza sonucunda çöktü. Hidroelektrik santrallerde üretim yüksek ve fiyatlar daha ucuz. Gün öncesinden saatlik olarak bu veriler piyasaya sunuluyor. Arkadaşlar bu fiyatlardan elektriği alırken, yük atma talimatı vermemişler. Elektriği doğudan batıya doğru göndermeyi tercih etmişiz. Doğudaki yüklerin batıya taşınmasında sıkıntı çıktı. Uzun mesafeli bu hatlar daha riskli. Çünkü dalgalanma daha yüksek oluyor. Arkadaşlarımız gereksiz risk almışlar. Bu risk bu hale getirdi. Piyasa tüm bu dengeleri idare ediyor. Hepsi üst üste gelmiş” şeklinde konuştu. Yıldır’a “Tek sorumlu siz misiniz” diye sorduğumuzda ise “Kaza olduktan sonra, ya da diyelim bir otobüs devrildikten sonra otobüsü deviren şoför müydü, muavin miydi, her ikisi de suçludur gibi bir şey düşünebilir” yanıtını verdi. Yıldır, bundan sonra benzer bir durum yaşanmaması için ne yapılacağını sorduğumuzda “Tüm koruma sistemlerini uyutacak bir arıza yaşanmış. Tekrarlanmaması için yük at talimatı veriyor artık arkadaşlarımız. Sistemde bir risk görülüyorsa ya hatları açmayacaklar, ya da santrali devreye almaktan imtina edecekler” dedi.

Haberin Devamı

Seçime kadar izinler kaldırıldı
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 7 Haziran seçimlerine kadar elektrik dağıtımından sorumlu TEİAŞ’ta tüm izinlerin kaldırıldığını belirtti. Yıldız, 2011 genel seçimlerinde ve 2014 yerel seçimlerinde gerçekleşen elektrik kesintileri sebebiyle bunun 7 Haziran seçimlerinde de gerçekleşeceği endişesi taşıyanlara hitaben “Seçimlerle ilgili elektrik kesintisi bekleyen varsa, tüm izinlerin kaldırıldığını ve yoğun bir çalışma mesaisi uygulayacağımızı söylemek isterim. Seçim gününe kadar tüm izinleri kaldırdık” açıklaması yaptı. Bakan Yıldız yaşanan kesintinin, gerçekleşme ihtimali küçük birçok sorunun bir arada meydana gelmesi sebebiyle oluştuğunu da ekledi: “Yaz dönemi girmeden gerek iyileştirmeler, gerek kapasite hattını arttırma çalışmaları nedeniyle Türkiye’nin doğudan batısına 5 iletim hattının kesildiğini görüyoruz. Birçok olumsuzluğun çok kısa bir sürede bir araya gelmiş olması burada gerçekleşti. Toplam 7 hatta bu sebeplerle uzun hatlarımız güç salınımı sebebiyle devre dışı kaldı. Doğu bölgelerinde yüksek üretim, batı bölgelerdeki yüksek kullanım birbirini tetikledi. Yükler artınca sistemin kendini koruma çabasıyla bu gerçekleşti. Bu bir hattaki arızayla başlıyor. İşletim hatası ile kaynaklı olduğu da düşünülüyor. Sistemin dışarıya ne kadar açık olduğu da soruşturuluyor. Gerek işletim hatası, gerekse aşırı risk alındığını görüyoruz. Birçok olumsuzlukların bir araya gelmesidir bu. Bir elektrik santrali için yeni bir hat yapılması var. Bir hat arızadan dolayı açıyor. Bir hat salınımdan dolayı oluyor. Bunların hepsinin bir araya gelmesi bu küçük bir ihtimal. Bu oldu.” (Neşe KARANFİL/ANKARA)

Haberin Devamı

Daha önce istifa eden oldu mu ?

SON yıllarda büyük maden kazaları, tren kazaları, sel felaketleri oldu ancak ne bürokraside ne de siyasette sorumluluk alan çıkmadı. 2004 yılındaki hızlı tren kazasında 41 kişi hayatını kaybetti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman görevinden alındı ancak daha sonra geri döndü. Karaman son olarak 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti. 2009 yılında İstanbul’da Ayamama deresi taştı 31 kişi hayatını kaybetti, istifa eden olmadı. 2010’da Rize’de sel felaketinde 12 kişi hayatını kaybetti, istifa eden olmadı. 2012’de Çaycuma’da Filyos çayı üzerindeki köprü çöktü, 15 kişi kayboldu. Yine geçen yıl Soma’da 301 işçi, Ermenek’te 18 madenci hayatını kaybetti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma kazasının ardından istifasını sunduğunu söyledi ama kabul edilmedi. Yine geçen yıl İstanbul’da asansör kazası meydana geldi, 10 işçi hayatını kaybetti. TOKİ’nin denetim sorumluluğu kamuoyunda tartışıldı. Ancak sorumluluk alan çıkmadı.

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ İSTİFALAR
Güney Kore Başbakanı Chung Hong-Won geçen yıl 300’e yakın kişinin hayatını kaybettiği nisan ayındaki feribot kazası nedeniyle istifa etti. Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis Kasım 2013’te Başkent Riga’da bir alışveriş merkezinin çatısının çökmesi sonucu 54 kişinin ölmesi üzerine istifa etti. Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı ChoiJoong-kyung Eylül 2011’de ülkenin bazı yerlerinde elektriklerin kesilmesi üzerine istifa etmişti. Japonya’da 2011 yılındaki deprem sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer santralindeki sızıntı nedeniyle Japonya Başbakanı Naoto Kan görevinden istifa etti.

merdil@hurriyet.com.tr; nkaranfil@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!