Ä°ÅŸte Borsa'nın bugünkü durumu

Güncelleme Tarihi:

İşte Borsanın bugünkü durumu
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 09:49

Piyasaların merakla beklediği konuşma Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından gerçekleştirildi. Piyasalar Arınç'ın konuşmasını ılımlı olarak algıladı. Borsa ikinci seansta 81 bini gördü. BIST 100 dünkü depremin ardından günü yüzde 4,87'lik primle kapadı.

Haberin Devamı

Dünkü tarihi depremin ardından BIST 100 özellikle ikinci seanstaki kazanımlarla toparlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra basın toplantısı yapan Bülent Arınç'ın konuşmasını piyasalar takip etmekteydi. Piyasalar Arınç'ın konuşmasını olumlu algıladı. İkinci seansta borsa 81 binin üzerine çıktı. Dolar 1,87 seviyelerine inerken tahvil faizleri de yüzde 6,03'e kadar geriledi.

Arınç'ın açıklamasının ardından ikinci seansta yüzde 5'in üzerinde ivme kazanan borsa 81 bin puanın üzerine çıktı. İkinci seansın ilk saatinde yüzde 5'lik artış hızıyla günün en yüksek seviyesine 81146 puanla çıktı. Borsa günü 3.749 puan artışla, yüzde 4,87 prim yaparak 80733 puanla kapadı.

Borsa gün başlangıcında da hükümet cephesinden gelen ılımlı açıklama beklentisiyle tepki alımlarıyla açılmıştı. BIST 100 ilk seans açılışında 1430,25 puan artışla 78,414 puanla açılmıştı. Banka sektörü endeksi de açılışta yüzde 2,23 oranında yükselmişti. Gün sonunda banka sektörü endeksi yüzde 4,95 oranında yükselişle kapadı.

Haberin Devamı

Borsa dün yüzde 10,4 düşüşle Mart 2003'ten bu yana en büyük düşüşünü yaÅŸamıştı. Uzmanlar politik iklimin yumuÅŸaması halinde BIST 100'ün toparlanacağını, ancak gergin ortamın devamı halinde yükseliÅŸin süreceÄŸini öngörmüşlerdi. Özellikle bugün BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ılımlı mesajları ile BIST 100 toparlanma evresine girmiş oldu.Â

"PÄ°YASA KONUÅžMAYI OLUMLU ALGILADI"

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge: "Dünkü sert düşüş sonrası tepki alımlarıyla borsa yükselişe geçti. Piyasalar Bülent Arınç'ın ılımlı mesaj vereceği beklentisiyle tepki alımlarına şahit oldu. Arınç'ın konuşmasının ardından bir miktar tansiyonun düştüğünü görmekteyiz. Konuşmayı piyasa olumlu algılamış durumda. Kur ve faiz piyasalarında gevşeme görmekteyiz. VOB piyasaları da açıklamayı olumlu karşıladı. İkinci seansı da bu açıklamalar doğrultusunda gözlemleyeceğiz. Bence Başbakan Erdoğan'ın yeni bir açıklamasına kadar hükümetten başka bir açıklama beklememeliyiz."

Haberin Devamı

ABD Ä°STÄ°HDAM VERÄ°LERÄ°NE DÄ°KKAT

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, " Piyasalarla ilgili baktığımızda, dünyadan gelişen piyasalarda sermaye çıkışı endişesi başlamıştı. Türkiye'deki protestolar da dünya konjonktürüne ilave endişe yaratmıştı. Protestolara polis müdahalesinin görülmemesi ile birlikte olumlu hava bugün etkili olmaya başladı. Bu atmosferin devamı için iki husus önemli olacak. Yurtiçinde itidalli tutum devam ederse piyasalar üzerinde baskı azalacaktır. Yurtdışında uzun vadeli ABD tahvil faizleri sakin seviyelerde kalır cuma günkü ABD istihdam verisi olumlu çıkarsa yurtdışındaki konjönktür de piyasayı yükseltebilir." dedi.

UZUN VADEDE ERDOÄžAN'IN ATMOSFERÄ° YUMUÅžATMASI GEREKÄ°R

Haberin Devamı

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil: Cumhurbaşkanının Bülent Arınç ile olan toplantısı piyasalar tarafından bekleniyor. Ancak olaylar sürdükçe aşağı yönde hareket beklenebilir. Bugünkü seyir Arınç'ın ve Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalara bağlı. Dalgalanma ise sürecektir. S&P'nin toplantısının iptal olması da olumsuz bir gösterge. Uluslararası yatırımcıların havası bozuk. Gerginlik atmosferinin yumuşaması bekleniyor. Açıklanmalara göre alımlar devam edebilir ancak daha uzun vadeli toparlanma için Başbakan Erdoğan'dan atmosferi yumuşatacak açıklamalar gelmesi gerekir.

 
DOLAR 1,90'DAN DÖNDÜ

Haberin Devamı

Dün 1,90 TL ile 17 ayın rekorunu kıran dolar piyasaların açılışında 1,87 seviyesine geri çekildi.

Serbest piyasada döviz açılışında dolar güne 1,8840 TL'den başladı. Dün 1,90 TL ile 17 ayın rekorunu kıran dolar Başbakan Yardımcısı Arınç'ın konuşmasının ardından 1,87 TL'ye kadar geriledi.

Dolar BIST 100 seans sonu itibarıyla 1,8744 TL'den satılıyor. Euro ise 2,4469 TL'den işlem görüyor.

Doların Türkiye'deki tarihsel rekoru ise 1,93 TL seviyesinde. Uzmanlar bu seviyeye yaklaşması durumundan Merkez Bankası'ndan likidite müdahalesi bekliyor.

FAİZ DÜNE GÖRE DÜŞÜŞTE
Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi güne yüzde 6,46 seviyesinden başladıktan sonra bu seviyeden gelen alımların etkisi ile yüzde 6,32 seviyesinde dengelendi. Arınç'ın konuşmasının ardından da faiz yüzde 6'nın altına gerileyerek 5,91'i gördü. Dün, günü Kasım 2012'den beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 6,78'den kapatan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün güne alıcı bir seyir ile başladı ve Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamaların ardından yüzde 5,91 seviyesine kadar geriledi. Bileşik faiz günü 6,03 seviyesinde dengelenerek kapadı.

Haberin Devamı

Dün güne "Gezi parkı olayları"nın yarattığı tedirginlikle satıcılı başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün valörlü işlemlerde günü Kasım 2012'den beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 6,78'den tamamlamıştı. Analistler, Cumhurbaşkanı ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında yapılacak görüşmeden çıkacak açıklamaların ve Merkez Bankası tarafından açıklanacak mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksinin belirleyici olacağını kaydetmişti. Bülent Arınç'ın konuşmasının ardından faiz piyasalarında da gevşeme gözlemlendi.

DÜNKÜ KAYIP 63 MİLYAR TL

Geçtiğimiz Cuma günü piyasa değeri 614 milyar TL olan BIST’in piyasa değeri dün yaklaşık 63 milyar TL eridi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!