İstanbul’un hedefi 20 milyon turist

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un hedefi 20 milyon turist
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 07:00

2023’ü 17 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısıyla kapatmaya hazırlanan İstanbul’un turizmde yeni hedefi 20 milyon kişiyi ağırlamak. Geçen yıl İstanbul’a en çok ziyaretçinin Rusya, Almanya, İran, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, İtalya ve Irak’tan geldiğini belirten TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul’un zengin kültür ve sanat hayatıyla dikkat çektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısındaki artışa dikkat çeken TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, metropolün 2023 yılını 17 milyonun üzerinde ziyaretçiyle kapatmasını beklediklerini açıkladı. İstanbul’un turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, kent için yeni hedefi de verdi. Bağlıkaya, “Bu yıl 20 milyon ziyaretçi bandına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

RUSYA, ALMANYA VE İRAN

İstanbul’un 200’den fazla ülkeden ziyaretçi ağırladığını belirten Bağlıkaya, kentin dünyanın en önemli hubları arasında olduğuna da vurgu yaptı. Bağlıkaya; “Komşularımız başta olmak üzere birçok ülke için merkez konum yer alan İstanbul’a 2023’te en çok ziyaretçi gönderen pazarlar; Rusya, Almanya, İran, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, İtalya ve Irak oldu. Özbekistan, Kazakistan, Hollanda, Kuveyt ve Azerbaycan da diğer önemli pazarlar arasında yer aldı” dedi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR SANAT CEZBEDİYOR

İstanbul’un Türkiye’nin en önemli kültür, sanat, alışveriş ve gastronomi kenti olduğunu hatırlatan TÜRSAB Başkanı, her yıl çok sayıda konser, sergi, sanatsal etkinlik, fuar ve festival düzenlendiğinin altını çizdi. 2022 yılı verilerine göre İstanbul’daki 86 müzeye 5.3 milyon ziyaret gerçekleştirildiğini kaydeden Bağlıkaya, İstanbul’un kültür ve sanat hayatının zenginliğiyle dikkat çekmeye devam ettiğini dile getirdi. Aynı zamanda bir gastronomi kenti olan İstanbul’un 7’si Michelin yıldızlı olmak üzere toplamda 76 restoranla Michelin Rehberi’nde yer aldığını da hatırlattı. 

İstanbul’un hedefi 20 milyon turist

Firuz Bağlıkaya

SAĞLIKTA MERKEZ

Bağlıkaya sağlık turizminin etkisine de vurgu yaptı. Bu alanda katedilen mesafede İstanbul’un rolüne dikkat çeken Bağlıkaya, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da sağlık turizmi için bakanlıktan belge alan hastane sayısı 188’e, tıp merkezi sayısı 79’a, muayenehane sayısı 1080’e, klinik ve poliklinik sayısı ise 435’e çıktı. Böylelikle sağlık turizmi amaçlı olarak gelen ziyaretçilerin İstanbul’da hizmet alabildikleri nokta sayısı 1.782’ye ulaştı. Sağlık turizmi alanında İstanbul’da hizmet veren seyahat acentası sayımız ise 590’a çıktı. Bu verilere göre İstanbul, sağlık turizminin merkezi konumunda yer alıyor ve her yıl binlerce sağlık turistine ev sahipliği yapıyor.”

Haberin Devamı

KRUVAZİYER YOLCULARININ YÜZDE 26’SI İSTANBUL’A GELDİ

İstanbul’un kruvaziyer turizmi açısından da çok önemli bir durak olduğunu dile getiren TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, 2023 yılının 11 aylık döneminde İstanbul’a 219 kruvaziyer gemisi ile 392 binden fazla yolcu geldiğini açıkladı. Bağlıkaya, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Kruvaziyer turizminde yaşanan yükselişte Galataport’un açılmasının büyük payı bulunuyor. 11 aylık dönemde ülkemizdeki 19 limana toplamda 1167 gemi ile 1.5 milyonun üzerinde yolcu geldi. Bu yolcuların yaklaşık yüzde 26’sı İstanbul’a geldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!