İstanbul'a 300 metrelik gökdelen

Güncelleme Tarihi:

İstanbula 300 metrelik gökdelen
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 16:17

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dubai International Properties'in İstanbul'daki ortak yatırımlarının ilk halkasını, Levent'te inşa edilecek iki gökdeleni kapsayan yarım milyar dolarlık “Dubai Towers İstanbul” oluşturacak. Kulerin yüksekliği 300 metre olacak.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dubai Holding bünyesindeki Dubai International Properties arasında gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına ilişkin anlaşma, İstanbul'da imzalandı.

Gayrimenkul yatırım ortaklığı, İstanbul'da 5 milyar dolar tutarında gayrimenkul projeleri oluşturul masını içeriyor. Projenin ilk ayağı olan, Levent'teki Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen İETT'nin eski garajının bulunduğu arazi üzerinde kurulacak Dubai Towers İstanbul Projesi'nin maliyeti, 500 milyon dolar olarak açıklandı. İş, yaşam merkezi olarak gerçekleştirilecek projede, 5 yıldızlı otel, ofis alanları, eğlence ve alışveriş merkezi yer alacak. Projenin 2008'de tamamlanması planlanıyor. Kulelerin 300 metre yüksekliğinden olacağı belirtildi.

GERGAWİ: BİNLERCE KİŞİLİK İSTİHDAM YARATACAĞIZ

Dubai Holding İcra Kurulu Başkanı Mohammed Al Gergawi, imza töreninde yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ortaklığın, İstanbul ve Türkiye'nin geleceğine yatırımı temel aldığını söyledi.

Gergawi, Türkiye ekonomisinin gittikçe büyüdüğünü, coğrafi konumunun iş ve ticaret merkezi olarak Türkiye'yi Ortadoğu, Balkanlar ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri nezdinde stratejik bir pozisyona taşıdığını anlattı.

Bütün bunların büyük ölçekli gayrimenkul projeleri için önemli bir platform yarattığını anlatan Gergawi, şöyle devam etti:  “İstanbul, bütün bu gelişme ve büyümenin en önünde yer alan kent. Bu nedenle İstanbul Belediyesi ile güç birliği yaparak şehrin büyümesine destek olacak, katkıda bulunacak bu yatırım programını oluşturduk. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Belediyesi ile birlikte açıkladığımız yatırım ortaklığı, binaların yanı sıra başka büyük ölçekli projeler de gerçekleştirecek.'

Gergawi, bu yatırımın, İstanbul ve Türkiye genelinde binlerce kişilik istihdam olanağı yaratacağını öngördüklerini bildirdi.

PROJE 500 MİLYON DOLARLIK

PROJEDEN NOTLAR

Burgu formundaki kuleler, Türkiye'nin en yüksek binaları olacak. Dubai Towers İstanbul, dünya çapında ünlü mimarlar tarafından tasarlandı. Dubai Towers İstanbul, DIP'ın “Dubai Towers” adını taşıyan ikinci projesini oluşturuyor.
Yaklaşık 300 milyon dolara mal olan ilk proje, ünlü markaları bünyesinde toplayan 3 katlı alışveriş merkezi, 5 yıldızlı butik bir otel ve Batı Körfezi'ni 360 derece gören daireleri tek çatı altında toplayan Dubai Towers-Doha adını taşıyor.
Dubai Towers İstanbul'da, akıllı bina teknolojisi kullanılacak. Tüm ofis alanları, binanın diğer bölümleri ile uyum içerisinde olacak. Binaya taşınacak olan kiracıların hepsine taşınma esnasında hem alan hem de hizmet olarak destek verilecek. Ofis alanları aynı zamanda anahtar teslim, tamamen mobilyalı ve gerekli tüm ağ hizmetleri tamamlanmış olarak tahsis edilebilecek.
Farklı opsiyonları olan oturma alanlarından en etkileyicisi, lüks tesisleri ve panoramik manzarası ile çatı katları olacak. Kiracılara, 24 saat temizlik, güvenlik, geniş otopark, spor salonu, sağlık merkezi, kablosuz internet bağlantısı ve bakım hizmetleri verilecek.
Dubai Towers İstanbul, iş merkezi ve rezidanslara ek olarak yemekten modaya, dünyaca ünlü markaların yer aldığı Türkiye'nin en gözde alışveriş mekanını da İstanbullulara sunacak.
Dubai Towers İstanbul, Türkiye'nin en yüksek binası unvanını da İş Kuleleri'nden alacak. İş Bankası Genel Müdürlüğü'nün hizmet verdiği 3 kuleden en yükseği 181.1 metre uzunluğunda bulunuyor.
Tayvan'daki 101 katlı “Taipei 101”, 508 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük binası olarak biliniyor.
Malezya'daki 88 katlı Petronas İkiz kuleleri 452 metre, ABD'nin Şikago kentindeki 110 katlı Sears Tower (ABD) 442 metre yükseklik ile ilk 3'e giren binalar arasında bulunuyorlar.



5 milyar dolarlık bu yatırım programının Dubai Holding'in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırımlardan biri olduğunu ve önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek önemli gayrimenkul projelerini kapsadığını belirten Gergawi, projelerin, İstanbul ekonomisinin ihtiyaçları ve sunduğu imkanlar çerçevesinde oluşturulduğunu, her birinin şehrin uzun vadeli gelişimine önemli katkıda bulunacağını söyledi.

Gergawi, ilk projenin yatırım ortaklığı için ayırdıkları fonların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 500 milyon dolar tutarında olacağını söyledi. Gergawi, “Bugün açıkladığımız projenin, yapılarıyla ünlü bu kent için yeni bir nirengi olacağını ümit ediyoruz. İş, eğlence ve günlük yaşam için en son teknolojiler içeren modern ve çağdaş bir mekan. Geçmişinden de parlak bir geleceğe göz kırpan 21. yüzyıl İstanbulunun yeni bir kilometre taşı” diye konuştu.

Mohammed Al Gergawi, soruları yanıtlarken de, projenin uluslararası pazarlamasının yapılacağını, amaçlarının İstanbul'u bölgenin finans merkezi yapacak vizyona sahip uluslararası firmaları bu kente getirmek olduğunu söyledi.

YENİ PROJELER GELİYOR

Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile diğer projeler üzerinde müzakerelerinin devam ettiğini, yeni bir projenin de yine düzenleyecekleri bir toplantıyla duyurulacağını bildirdi.

Gergawi, 5 milyar dolarlık ortak yatırımın ne kadar sürede gerçekleştirileceğine ilişkin bir soru üzerine, önümüzdeki 4 yıl içinde 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini açıkladı. Bir başka soru üzerine, inşa edecekleri binanın son teknolojiyi içereceğini, en akıllı binalardan biri, belki en akıllısı olacağını belirten Gergawi, bugünden itibaren kendisini İstanbullu olarak gördüğünü, İstanbul'a güvendiğini söyledi.

İstanbul'a sadece finans şirketlerini değil, tüm dünyadaki şirketleri çekmeyi istediklerini kaydeden Gergawi, projelerinde, talep oluşturduktan sonra gidip satış yapacaklarını ifade ederken, İstanbul'u pazarlayacaklarını anlattı.
Kredibilitelerinden dolayı burada bulunduklarını belirten Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakerelerinin, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamadan öncesine dayandığını, ondan önce de Türkiye'ye güvendiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

"YÜZDE 49'U HALKA AÇILACAK"

Topbaş, “Büyükşehir Belediyesi gayrimenkul yatırım ortaklığına yüzde 20 pay ile katılıyor. Yani biz de 1 milyar dolarlık bir sermaye koyabiliyoruz. Sermayenin yüzde 80'i Dubai Holding'e ait. Yatırım ortaklığının yüzde 49'u İMKB'de halka açılacak” dedi. “Binanın 300 metre yükseklikte bir fikir projesi olduğunu” belirten Topbaş, Dubai Towers İstanbul'un, Levent'te Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen İETT'ye ait 46 bin metrekarelik arsa üzerine yapılacağını söyledi.

“YATIRIMIN İSTANBUL'A GETİRİSİ”

Topbaş, belediyenin bu arsayı ihaleye çıkararak satabileceğini ya da kendisinin burada bir yatırım yapabileceğini belirterek, “Ancak daha iyi bir yatırımcıya güzel bir hedef, kupon bir yer göstererek, böyle bir sermayenin gelmesini sağladık. Biz bir şirket gibi düşündük. Amaç en iyi şekilde bu araziyi değerlendirmek ve İstanbul'a çok ciddi şekilde finans getirisi sağlamak. Yapılacak yatırım kente katma değer ve istihdam da oluşturacak” dedi.

DUBAİ HOLDİNG

Dubai Holding, Ekim 2004'de Dubai'de son 5 yıldır yürütülen büyük ölçekli çeşitli altyapı ve yatırım projelerini aynı çatı altında toplamak, büyük projeleri araştırmak, tanımlamak ve yürürlüğe koymak için kuruldu. Holding bünyesinde sağlık, teknoloji, finans, gayrimenkul, araştırma, eğitim, insani yardım, turizm, enerji, iletişim, sanayi, biyoteknoloji ve ağırlama sektörlerinde faaliyet gösteren 20 şirket yer alıyor.

Dubai Holding'in uluslararası gayrimenkul yatırımlarını ve projelerini yürüten Dubai International Properties ise Dubai'nin gelişiminde büyük rol oynayan Dubai Internet City, Dubai Media City ve Burj Al Arab gibi projelerin ardındaki isim olarak biliniyor. (İSTANBUL (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!