İstanbul Boğazı’nda Avrupa Birliği turu

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Boğazı’nda Avrupa Birliği turu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 09:54

İSTANBUL Boğazı’nda Semiramis 1 teknesindeyiz. Ev sahibi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte çok önemli konuklarına İstanbul’u anlatıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) ile yeniden ısınan ilişkiler de belki de kilometre taşlarından biri olacak bu 2 saatlik seyahat. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısı için Türkiye’ye gelen Avrupalı bakanlar ve iş insanlarıyla toplantıların nasıl geçtiğini sorduğumuz Şimşek şu bilgileri veriyor: 

“Türkiye ile AB arasındaki süreç yeniden canlanıyor. Şimdi biz ekonomik ayağını güçlendiriyoruz. Esas somut ilerleme bu alanda olabilir. İlk defa yüksek düzeyli bir diyalog var. Bu diyaloğun iki ayağı bulunuyor. Bir hükümetler ve iş dünyası arası diyalog. Biz iş dünyası ile başladık. Kapalı oturumda iş aleminin tüm temsilcileri söz aldılar. Sonra, bakanlar ve komisyon üyeleri olarak değerlendirmelerimizi paylaştık. Ankara’da düzenleyeceğimiz toplantılarda ise reform programı, yatırım ikliminin iyileştirilmesi gibi konularda kendi çabalarımızı paylaşacağız. Avrupalılar bize yatırımı canlandırmaya yönelik çabaları ve fonları anlatacaklar.”
SOMUT İLERLEME VAR
Şimşek’e toplantılar da daha çok hangi konular üzerinde durulduğunu soruyoruz. Anlatıyor:
“İş alemi birkaç hususun üzerinde duruyor. Amerika ile Avrupa kıtası arasındaki yeni nesil serbest ticaret anlaşmasının dışında kalmamak, vize konusu ve müzakere sürecinin hızlandırılması. Bunlar temel konular. Bunun ötesinde de yatırım iklimi konularda da görüşlerini ilettiler. AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi konusunda çalışmalar başlıyor. En geç bu sene sonuna kadar etki analizleri tamamlanmış olacak. Muhtemelen müzakerelere geçilecek. Vize konusunda da 72 koşulun önemli bir kısmı yerine getirildi. Geri kalanlarını da yetiştiririz. Haziran sonu itibariyle bunu da yerine getrmiş oluruz. Müzakere konusunda ilerlemeler var. 33. fasıl üyelik ile birlikte açılan bir fasıldır. Bloke etmişlerdi. Mali konuları içeren bu fasıl açılıyor. Tüm eksenlerde somut ilerleme var.”

Haberin Devamı

Teknenin en mutlu yolcularından biri ise kuşkusuz TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu. İlk kez böyle bir toplantı yapıp Türkiye’de Avrupalı bakan ve iş dünyasını ağırladıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu beni Avrupa Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile tanıştırıyor. Katainen, Türkiye ile AB arasında ilişkilerin yeniden güçlenmesi ve yeni müzakere başlıklarının açılmasından memnuniyet duyduklarını belirterek söze giriyor ve devam ediyor:

Haberin Devamı

YANLIŞ NEDEN DOĞRU İŞ
“Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yeniden ısınmasında mülteci krizi etkili olmuş olsa da, sonuç olumlu. Bir yetkili geçtiğimiz günlerde bana, ‘yanlış nedenlerle, doğru işler yapıyoruz’ dedi. Bence de durumu çok iyi anlatıyor. Belki nedenler üzücü ama gelinen noktada Türkiye için olumlu. Türkiye’nin AB serüveni bile tek başına bir değer. Zamanı geldiğinde kriterleri karşıladığında üye olacağına inanıyorum. Şu anda Türkiye ile AB arasında enerjinin yenilendiği bir dönemdeyiz. Üzerinde durduğumuz bir konu da Türkiye’nin ABD ile olan TTIP müzakerelerine katılması. Bu konuda tarafların çözüm bulması gereken önemli noktalar var. Bu konuda ABD’de yeni yönetim göreve gelmeden önce anlaşmanın imzalanması için çok büyük bir baskı var. ABD ile sürekli bir müzakere halindeyiz, çok yoğun çalışıyoruz ve ne zaman tamamlanır bir süre vermek mümkün değil.”
İstanbul Boğazı’nda dün bir öğlen saati. Hava oldukça sıcak. Avrupa Birliği ile ilişkiler ısınmaya devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!