İşsizlikte düşüş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İşsizlikte düşüş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 21:25

Çalışma Bakanlığı istihdam seferberliği kapsamında yılın ilk dört ayında yaklaşık 1.5 milyon yeni istihdam yaratıldığını açıkladı. Bu olumlu katkıya rağmen işgücüne katılım oranındaki hızlı yükseliş işsizlik oranında istenilen düşüşün yaşanmasını engelliyor. TÜİK verilerine göre nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 10.5’e geriledi. Seferber-liğin etkisi arttıkça işsizlik oranındaki düşüşün de hızlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK oranı, ocak ayındaki zirvesinden gerilemeye devam ediyor. Mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 10.5’e geriledi. Bu Temmuz 2016’dan beri yani 10 aydır görülen en düşük işsizlik oranı olsa da hala çift haneli seyrini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bir yıllık dönemde 519 bin yeni istihdam yaratılırken, en büyük istihdam artışı, 102 bin ile inşaat, 242 bin ile ticaret, 136 bin ile de idari ve destek hizmetlerinde (kiralama ve leasing, iş, seyahat acentesi faaliyetleri, özel güvenlik hizmetleri vb.) yaşandı. Analistler, güçlü büyüme ve istihdam seferberliğine rağmen işsizlikteki düşüşün sınırlı olduğunu vurgulasa da yılın ikinci döneminde yatırımlarda güçlenme sağlandığı takdirde istihdamda iyileşmenin çok daha iyi olacağını vurguluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği kapsamında ise Çalışma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre ilk dört ayda 1 milyon 488 bin yeni istihdam yaratıldı.

Haberin Devamı

İşsizlikte düşüş sürüyor
TÜİK verilerine göre geçen yılın nisan dönemine göre işsizlik oranında 1.2 puan artış var. Ocakta yüzde 13’e fırlayan işsizlik oranı, şubatta yüzde 12.6’ya, martta ise yüzde 11.7’ye gerilemişti. Nisanda ise yüzde 10.5’e inildi. İstihdam verilerinde en dikkati çeken ise işgücüne katılım oranındaki artış. Yüzde 52.7 ile tarihi zirvesine yaklaşan işgücüne katılma oranındaki bu artış istihdam oranına yansımıyor. İstihdam oranı yüzde 47.2 seviyelerinde kaldı. Bu durum yani işgücüne katılan iş isteyenlerdeki yüksek artışın istihdama yani iş sahibi olmalarına dönüşememesi  işsizlik oranındaki çift hanenin sürmesine neden oluyor.

Verilere göre işsiz sayısı nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 463 bin kişi artarak 3.29 milyon kişi olurken, genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3.8 puan artış ile yüzde 19.8 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi arttı ve 28.16 milyon kişiye çıktı. İşgücünde ise geçen yıla göre artış 982 bin kişi. ING Bank Başekonomisti Muhammed Mercan da genel olarak, son aylarda görülen büyümenin beklenenden güçlü bir şekilde artmasıyla işsizlik oranında düşüş eğiliminin sürdüğünü belirterek  “İlk 4 ayda, 1.5 milyona yakın yeni iş yaratıldı. Temel makro göstergelerde güçlenme sürdükçe işsizlikte iyileşme devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

EK ÖNLEM GEREKLİ

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Büyümedeki güçlenme ve istihdam teşvik paketine rağmen işsizlik oranında düşüş sınırlı kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde işsizlik oranındaki kademeli düşüşün devam etmesini bekliyoruz ancak ek önlemler alınmadığı durumda istihdam piyasasında güçlü bir iyileşmeden uzak olduğumuzu düşünüyoruz” dedi. Kömürcüoğlu, nisanda mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranında 0.2 puan ile sınırlı bir gerileme olduğunu belirterek “Geçen sene nisanda işsizlik mevsim etkilerinden arındırılmış yüzde 10.0 idi.  Nisanda istihdam yaratımı 81 bin ile sınırlı kaldı. Buradaki artışın sadece 26 bini sanayiden geliyor. Hizmet istihdamı 76 bin artarken inşaat 17 binlik istihdam artışına neden oldu” dedi.

Haberin Devamı

İşsizlikte düşüş sürüyor

OLUMSUZ ETKİLER DE YAŞANDI

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Reuters’e yaptığı açıklamada, hükümetin istihdam kampanyasının etkisiyle işsizlik oranının iyileşmeye başladığını ancak hala yüksek seviyelerde olduğunu söyledi.

İşsizlikte düşüş sürüyor
Diğer taraftan işgücüne katılım oranının yüzde 52.7’ye yükseldiğini kaydeden Altuğ, “Suriyeli göçmenler, yüksek sayıdaki iflaslar, yavaşlayan ekonomi ve FETÖ operasyonları kapsamında kamudaki işten çıkarmalar ile turizm sektöründeki sıkıntılar, istihdam seferberliğine kadar işgücü rakamları üzerindeki etkisini gösterdi. Bu çerçevede 1.1 milyonun üzerinde yeni iş yaratılırken, hedefin 2 milyon olduğu belirtiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ORAN DAHA AŞAĞIYA İNECEK

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Ekonomimizin güçlü büyüme performansı istihdam üreten bir büyümedir. İşsizlik düşmeye devam edecek” dedi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, ekonomiye yönelik önlemler ve atılan adımlarla işsizliğin gelecek dönemlerde de azalışını sürdüreceğini belirterek, “Milli istihdam seferberliğinin bundan sonraki dönemde yapacağı katkı, bu konudaki iyileşmeyi güçlendirecektir. Mevcut durumda devam eden ve 2017 yılında uygulamaya konulan yeni istihdam teşviklerinin etkisiyle önümüzdeki dönemde istihdam oranında da artışların gerçekleşmesi ve bununla birlikte işsizlik oranlarının aşağıya çekilmesi beklenmektedir. 2017 Haziran ayı işsizlik sigortası verileri işsizlik oranlarında düşüş olabileceğini teyit etmektedir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!