İşsizlik yeniden çift hanede

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik yeniden çift hanede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 20:46

İŞSİZLİK oranı, mayıs, haziran ve temmuz aylarını kapsayan haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puan, mayıs dönemine göre ise 0.8 puan artarak yüzde 10.2’ye çıktı.

Haberin Devamı

Böylece iki ayın ardından yeniden işsizlik oranı çift haneye yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 10.9’a çıkarak 2010 Eylül ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. İşsizlik oranındaki yükselişin temelinde, sanayi ve inşaat ile kamunun eğitim ile sağlıktaki istihdamlarındaki azalma yatıyor. Son aylarda kamu özellikle öğretmen alımlarıyla işsizlik oranına olumlu katkı veriyor, oranın düşmesine yardımcı oluyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı mayıs dönemine göre 166 bin kişi artarak 3.3 milyon kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam yine mayısa göre 222 bin kişi azalarak 27.1 milyon kişi olurken, istihdam oranı 0.5 puan azalarak yüzde 46.2’ye indi. Mevsim etkilerinden arındırılmamış tarım dışı işsizlik oranı ise 0.5 puanlık artışla yüzde 12.2’ye çıktı.

Reuters’e konuşan Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel sanayi, inşaat ve tarım sektöründe istihdamın azalmasıyla mevsimsellikten arındırılmış işsizlikte de artış olduğunu söyleyerek, “İç turizmdeki canlanma sayesinde turizm kaynaklı istihdam kayıplarının daha önceden endişe ettiğimiz kadar fazla olmadığını gözlemlesek de ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle işsizlik oranının yaz aylarında artmaya devam ettiğini öngörüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!