İşsiz pilotlar, internette grup kurdu

Güncelleme Tarihi:

İşsiz pilotlar, internette grup kurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 12:01

TÜRKİYE'de işsizlik en önemli sorunlardan biri olmayı sürdürürken pilotlar bile işsiz kaldı.

Türkiye'de sayısının 400'lere ulaştığı tahmin edilen işsiz pilotlar, internette sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta ‘Pilotum ama işsizim’ adlı grup kurdu. İşsiz pilotlar havacılık şirketlerinin genelde yabancı pilotları tercih ettiğini belirterek sahiplenme bekliyor.

Özellikle 2000'li yıllarda sivil havacılık sektörünün gelişimiyle birlikte açığa çıkan personel eksikliğinden kaynaklı olarak birçok özel kuruluş eğitim vermeye başladı. Ancak sektörde istihdam edilecek personel konusunda arz ve talep yeterince dengelenemeyince pilotluk eğitimi alanlar bile işsiz kaldı. Bu işsiz kalan pilotlardan bir kısmı sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta ‘Pilotum ama işsizim’ adlı bir grup kurdu.

DİPLOMALI İŞSİZLERİN UMUDU

Konuyu, internette sivil havacılık konusunda kurulmuş bir sitede gündeme getiren pilot Gökhan Gökçay, üniversite mezunu ve belli maddi imkanlara sahip kişilerin pilot olmak için 15 aylık eğitim gördüğünü ve büyük çoğunluğunun işsiz kaldığını belirtti. Gökçay, özellikle mimar ve mühendislerin pilot olmak için uçuş okullarına girdiğini, ancak yaklaşık 15 ay süren eğitim sonrası iş bulamadığını ifade etti.

‘AMACIMIZ UÇUŞ OKULLARINI KÖTÜLEMEK DEĞİL’

Pilot olmak için özel uçuş okullarının iki tip uçuş lisansı eğitimi verdiğini anlatan Gökçay, bunlardan ilkinin yaklaşık 3 ay süren ticari olmayan pilotluk lisansı (PPL) olduğunu aktardı. Bu lisansın 10 bin dolara mal olduğunu dile getiren Gökçay, ticari pilotluk lisansının (ATPL) ise yaklaşık 15 ayda alındığını ve maliyetinin 50- 60 bin dolarları bulduğunu kaydetti. Bu lisanslar alınsa da sorunların bitmediğine dikkat çeken Gökçay, “Amacımız uçuş okullarını kötülemek değil ama bu okullar ‘Bu ödemelerin üstüne 20-30 bin daha verip TYPE Raiting eğitimi almalısın, yoksa uçamazsın’ demiyor. Ya da bu eğitimi de aldıktan sonra ‘Şu şirket seni işe alacak’ demiyor. Arkadaşlarımız varını yoğunu bu işe yatırıyor ve sonuçta pilot lisansı ile işsiz kalıyor” dedi.

GRUPTA KAYGILARINI PAYLAŞIYORLAR

“Ben sadece bu lisanlardan ilkini aldım çünkü işsiz kalacağımı biliyordum” diyen Gökçay, işsiz pilotların sosyal paylaşım sitesinde grup kurmasına ise dayanışma ve kaygılarını paylaşma ihtiyacının neden olduğunu söyledi. Gökçay, “Gruba üye olan pilotların dışında Türkiye'de en az 300-400 işsiz pilot var. Uçuş okulları senede 50-60 mezun veriyor, bunların içinde 3-4 kişi iş bulabiliyor. Seslerini duyurmak isteyen arkadaşlarımız özellikle Türk Hava Yolları'ndan destek bekliyor. Artık yabancı pilotların istihdamının kısıtlanmasını ve Türkiye'de yetişen pilotlara da iş verilmesini talep ediyorlar. Birbirlerine ilettikleri mesajların büyük çoğunluğu da gelecek kaygılarını içeriyor” dedi.

PİLOT OLUP YER HİZMETİNE BAKIYORLAR

Yıllardır birçok hava yolu şirketinin pilot bulamamaktan şikayet ettiğini hatırlatan Gökçay, şunları söyledi:

“Sezonu kurtarmak için dışarıdan yabancı pilotlar getiriliyor ve sezon bittikten sonra bu pilotlar geri gönderiliyor. Bizim kendi pilotumuz ise o kadar emeğin ve eğitimin ardından işsiz olarak evinde oturuyor ya da başka işler yapıyor. Ben pilot olup da yer hizmetlerine bakan arkadaşlarımı biliyorum. İşsiz pilotlarla işverenin buluşması için öncelikle TYPE Raiting eğitimleri ücretsiz olmalı ve kesinlikle Türk pilotlar çalıştırılmalı.”

TÜRKİYE'DE 3.4 MİLYON İŞSİZ VAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı mart ayında yüzde13.7 olarak açıklanmıştı. Bu oran Türkiye'de 3.4 milyon kişinin işsiz olduğu anlamına gelirken genç işsizliği de yüzde 24.6 seviyelerinde gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!