İsrail ‘gaz’a geliyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail ‘gaz’a geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2014 01:06

Kıbrıs’ta görüşmeler yeniden başlarken, Lübnan’da 10 ay süren siyasi krizin ardından yeni hükümet kurulduğu açıklandı. Tüm bu gelişmeler, Doğu Akdeniz enerji senaryolarını da ısındırıyor. İsrail, yaklaşık 1 trilyon olduğu düşünülen gazının bir bölümünü ilerleyen yıllarda ihraç edebilir. İsrail açıklarındaki gazı bulan Noble-Delek ortaklığının önündeki en iyi seçenek ise Türkiye’ye uzanacak yeni bir boru hattı.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME MARATONU

İki şirket, bu konuda işbirliği yapmaya niyeti olan Türk şirketlerle görüşmek üzere bu hafta İstanbul’a geliyor. Uzmanlar, İsrail’den Avrupa’ya gaz taşınmasında, Türkiye dışındaki herhangi bir alternatifin sekiz kat daha pahalı olabileceğini kaydediyor.

Noble-Delek ortaklığı, İsrail-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesiyle ilgilenen dört şirketle görüşmek üzere İstanbul’a geliyor. Konuya yakın kaynaklar, bu şirketlerin Zorlu, Enka, Turcas ve Çalık olduğunu söyleyerek, “Projeyle ilgili şirketlerin planlamaları nedir, İsrail gazını Türkiye’de nasıl satacaklar, bu gibi konularda bilgi alacaklar. Maliyetinden, gazın Türkiye’deki satış ve pazarlamasına kadar birçok teknik boyut var” dedi.

Boru hattının üç ülkenin münhasır ekonomik alanından geçeceğini, bu nedenle izinlerin nasıl alınacağı gibi konuların önem taşıdığını vurgulayan kaynaklar, “Hangi şirketin gazı getireceği biraz da o şirketin gazı satabilme kabiliyetine bağlı. Görüşmelerden sonra kiminle devam edilirse, alım satım sözleşmeleri başlayacak” dedi. İsrail’den yıllık 10 milyar metreküp (bcm) doğalgaz gelmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

SİYASETE EKONOMİK ÇÖZÜM

ENERJİ uzmanları, İsrail ve Kıbrıs gazının ihracında en ekonomik yolun Türkiye’ye boru hattı olduğunu görüşünde. Rakip proje olarak gösterilen Güney Kıbrıs’ta LNG (sıvılaştırılmış gaz) tesisi, 10-15 milyar dolara mal oluyor. Boru hattının maliyeti 2-3 milyar dolar. Ancak Kıbrıs’tan Türkiye’ye boru hattının gerçekleşmesi için elverişli siyasi ortam lazım. Hürriyet Ankara muhabiri Zeynep Gürcanlı’ya konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin şu sözleri dikkat çekiyor: “Rumların ekonomileri kötü. Doğal kaynak buldular satamıyorlar. Çıkış ancak kapsamlı çözümle olur. İsrail Türkiye Kıbrıs AB Hattını gaz ile bağlamak, su ile enerji sorununu çözmek çok önemli.”

Lübnan gazı

SEKTÖR temsilcileri, İsrail-Türkiye boru hattına ilerleyen aşamalarda Lübnan gazının da eklenebileceğini kaydederek, “Boru hattı yapılırken, Lübnan gazının alınma ihtimali düşünülerek inşa edilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!