İsotta kanserojen önleme projesi

Güncelleme Tarihi:

İsotta kanserojen önleme projesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

Bakanlık, 53 baharat için çalışma başlattı. İsot başta olmak üzere pek çok baharatta yanlış kurutma yöntemi nedeniyle ortaya çıkan ve karaciğerde sorunlara ve kansere neden olan aflatoksin maddesinin oluşmaması hedefleniyor.

Haberin Devamı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 53 baharat için çalışma başlattı. Çalışma ile isot başta olmak üzere pek çok baharatta yanlış kurutma yöntemi nedeniyle ortaya çıkan ve karaciğerde sorunlara ve kansere neden olan aflatoksin maddesinin oluşmaması hedefleniyor. Bakanlığın 53 baharatı takibe aldığı Baharat Tebliği’nde şunlar yer aldı.
·  Baharat kendine özgü tat, koku ve renkte olur. Bayatlamış, kızışmış, küflenmiş, bozulmuş, yabancı tat ve koku almış olmaz ve böcek yeniği içermez.
·  Baharatın içinde canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmaz.
·  Doğal yollarla yapılan kurutmalarda bitkiler, toprak ile doğrudan temas halinde olmamalıdır ve yerden yüksek platformlarda veya uygun bir materyalden yapılmış döşemelerin üzerinde kurutulur.”

Haberin Devamı

GÖZALTINDAKİ BAHARATLAR

Bakanlığın yakın takibe aldığı 53 baharat ise şöyle: “Adaçayı, Anason, Ardıç, Aspir Çiçeği, Beyazbiber-Akbiber, Biberiye-kuşdili, Cedvar, Çam fıstığı, Çemenotu-buyotu, Çörekotu, Çörtükotu, Defne yaprağı, Dereotu, Fesleğen, Reyhan, Hardal, Haşhaş, Havlıcan, Hindistan cevizi, İsot, Kakule, Karabiber, Karaman kimyonu-Frenk kimyonu, Karanfil, Kebabiye, Kekik, Kırmızıbiber, Kırmızı karabiber, Kimyon, Kişniş, Kuşüzümü, Hintcevizi-Muskat, Mahlep, Maydanoz, Melisa-oğulotu, Mercanköşk, Meyankökü, Nane, Pul kırmızı biber, Rezene, Safran, Salep, Sarımsak, Sater, Soğan, Sumak, Susam, Tarçın, Tarhun, Vanilya, Yenibahar, Zencefil, Zerdeçal.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!