İSO’dan, 8 bin firmaya durgunluk anketi

Güncelleme Tarihi:

İSO’dan, 8 bin firmaya durgunluk anketi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası, 8 bin üyesi arasında Meslek Komiteleri aracılığı ile durgunluk anketi başlattı. Bir hafta içinde tamamlanması beklenen anket, piyasalardaki durgunluğun profilini, İSO üyelerinin üretim, ihracat ve satış durumlarını ortaya çıkartacak.

Bünyesinde, Koç, Sabancı gibi Türkiye'nin imalat sanayiini gerçekleştiren 500 Büyük Firması'nı barındıran İstanbul Sanayi Odası (İSO) piyasalarda durgunluk ve üretim araştırması başlattı. Yaklaşık 8 bin üyesi bulunan İSO, üyelerinin oluşturduğu 53 Meslek Komitesi aracılığı ile bu araştırmayı yapıyor. Meslek komiteleri arasında, tekstil, konfeksiyon, elektronik, otomotiv, beyaz eşya, gıda, gibi önde gelen sektörler de bulunuyor.

Meslek komitelerine gönderilen anket formu ve bazı firmalarla yapılan birebir görüşmelerle gerçekleştirilen anketin sonuçlarının birkaç hafta sonra belli olması bekleniyor.

ÇELEBİ VE TANER'E CEVAP

İSO, Devlet Bakanı Işın Çelebi'inin İhracat Koordinasyon Toplantısı'nda, ‘‘Ekonomi tahmin ettiğimizden fazla büyüyor’’ tespitini yaptıktan sonra ekonomide başlayan durgunluk tartışması üzerine bu anketi yaptırmaya karar verdi. Devlet Bakanı Güneş Taner'in de, ‘‘Biz zam yapmıyoruz. Özel sektör de yapmasın’’ yönündeki açıklamaları işadamlarının tepkisini çekmişti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi bir süredir piyasalarda durgunluk olup olmadığının tartışıldığını hatırlatarak, ‘‘Ekonomide istikrar önlemleri uygulanırken, enflasyon ile mücadele edilirken piyasalarda bir miktar durgunluk beklenebilir. Fakat asıl önemli olan bunun üretime yansıyıp yansımadığıdır’’ dedi. Bu nedenle araştırmadan çıkacak kararların ekonomi yönetimindeki karar alma mekanizmalarına da ışık tutacağını söyleyen Kavi şöyle devam etti:

‘‘Ankette, üyelerimizin üretim, istihdam, ihracat ve yatırım durumlarının ne aşamada olduğunu sorduk. Bunun Asya Krizi, Avrupa'da yaşanan durgunluk ve enflasyonla mücadele programı ile ilgisini de araştırıyoruz. Ankette iki yol izledik. İlki meslek komitesi üyelerine anket formu yolladık. İkincisi bazı firmalar ve meslek komiteleri ile birebir görüşüyoruz. Büyük, orta ve küçük işletme bazında da üyelerimizin durumunu araştırıyoruz. ’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!