İsmi zor sandöviççi

Güncelleme Tarihi:

İsmi zor sandöviççi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Schlotzsky's Deli 28 yıl önce Teksas'da Polonyalıların kurduğu küçük bir sandöviççi. Bu telaffuzu zor ismi, ilgi çekmek için seçmişler. Şimdi dünyada 758 şubesi var. Türkiye'de de gittikçe artıyor.

Schlotzsky's Deli... Telaffuzu zor bir sandöviççi. Aslında ona sandöviççi demek yeterli değil. Çünkü sıcak sandöviçlerin yanında, pizza, çorba, salata, pasta, dondurma ve kahve satıyor.

15 çeşit kahveden oluşan özel bir kahve köşesi var. İstediğiniz kahve karışımını hazırlatabiliyor, orada oturup içebileceğiniz gibi çektirip paket de yaptırabiliyorsunuz.

Ama onların ana konusu sandviç. Hatta sağlıklı beslenmek isteyenler için özel üretilmiş, belgeli ekmekleri bile var!

Renkleri İtalya'yı çağrıştırsa da aslında Amerikalı. 28 yıl önce Teksas'da Polonyalıların yaşadığı küçük bir mahallede küçük bir sandöviç dükkanı olarak doğuyor. Schlotzsky's Deli'nin ilk kurucuları Don ve Dolare Dilman bölgedeki Polonyalıların dikkatini çekmek için okunması zor, anlamı olmayan bu ismi koyuyorlar.

Ancak o sıralarda Schlotzsky's Deli'nin bir gün dünyanın dört bir yanına yayılacağını hayal bile etmiyorlar. Hedef kitleleri sadece mahalledeki Polonyalılardan ibaret.

Daha sonra firmayı John Wooley satın alınıyor. Don ve Dolare çiftinin küçük dükkanları bugün dünyanın çeşitli ülkelerindeki 758 lokantayla büyük bir zincire dönüşüyor. Sandöviç ile başlayan öykü pizzaya kadar genişliyor.

Belgeli ekmekler!

Kendilerinin tanımına göre, Schlotzsky's Deli ‘‘fast food ile restoran arasındaki boşluğu dolduran hızlı servis restoranı.’’

Schlotzsky's Deli'nin en önemli özelliği yüzde 80'i su yüzde 20'si un olan özel ekmekleri. Bu ekmekler restoranlarda günlük taze olarak yapılmakta ve sandöviçlerle pizzalarda kullanılmakta. Ürünlerinin yağ ve kolesterol açısından düşük olmasına dikkat ediyorlar; çünkü müşterilerinin büyük bir çoğunluğu ‘‘sağlıklı beslenmeye’’ önem verenlerden oluşuyor.

Örneğin salata ve yemeklerde mutlaka zeytinyağı kullanılıyor. Amerika'da FDA (Besin ve İlaç İdaresi), Türkiye'de ise Hacettepe Üniversitesi Diyabetik Bölümü tarafından verilmiş belgeleri var. Bu rapor, sandöviçlerin günlük demir ihtiyacının yüzde 50'sini, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 35'ini karşıladığını belirtiyor.

Türkiye'deki ilk restoranlarını 1996 yılında Şaşkınbakkal'da açtılar. Bağdat Caddesi'ndeki bu lokantanın müşteri profili 16 ile 60 yaş arasında değişiyor. İstanbul'daki ikinci restoran ise geçtiğimiz haftalarda Caddebostan'da sahilde açıldı. Emekli müşterilere talep üzerine yüzde 10'luk indirim kartı veriyorlar. Lokantanın pastane köşesi Möwe tarafından işletiliyor. İndirim bu bölümde geçerli değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!