İŞKUR'a kayıtlı 1 milyon 800 bin işsiz var’

Güncelleme Tarihi:

İŞKURa kayıtlı 1 milyon 800 bin işsiz var’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 15:47

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Namık Ata, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, kurumları aracılığıyla iş arayanların sayısının 1 milyon 800 bine ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

2009 yılında İŞKUR tarafından 80 bin kişinin işe yerleştirildiğini belirten Ata, işlerini kaybedenlerin yüzde 60’ının mesleki vasıflarının yetersiz olduğunu söyledi.
Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel’de İŞKUR ile Avrupa Rehberlik Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Programı’na katılan İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2009 yılı başından itibaren tüm dünyada etkili olmaya başlayan ekonomik krizin istihdamı da olumsuz yönde etkilediğini ve buna paralel olarak iş arayan kişi sayısının ciddi anlamda arttığını dile getiren Ata, halen kurumları aracılığı ile Türkiye’de 1 milyon 800 bin kişinin iş aradığını söyledi.

‘80 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ’

Türkiye’de 80 bin dolayında kişinin yıl içerisinde işe yerleştirildiğini anlatan Ata şöyle konuştu:
“Dünyada yaşanan ekonomik krizin doğal olarak Türkiye’ye de yansımaları oldu. Bu krizin en önemli etkilerinden biri de, iş gücü piyasamızın reel sektöre yönelik etkileri nedeniyle işsizlik oranlarında görülen yükselmeydi. Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan işsizlik ile mücadele konusunda hükümetimiz tarafından çok önemli tedbirler alındı. 5763 sayılı yasa ile istihdamın geliştirilmesine, işsizlikle mücadeleye yönelik önemli yasal düzenlemeler getirildi. Bu kapsamda özellikle aktif istihdam tedbirleri diye bizim adlandırdığımız iş gücünün istihdam edilebilirliğinin artırımına yönelik projelere, programlara büyük önem verildi. Çalışmalar kapsamında çok önemli kaynaklar aktarıldı. Bu anlamda halen Türkiye genelinde 81 ilde 150 binin üzerinde vatandaşımızın mesleki eğitim faaliyetlerinden yararlanması sağlandı. İş yaratma tedbirleri uygulamaya konuldu, yaklaşık 45 bin vatandaşımıza geçici istihdam sağlandı.”
İNTERNETTEN İŞ VE ELEMAN BAŞVURUSU

Haberin Devamı

Çalışmaların sonucunda işsizlikle mücadele konusunda çok önemli adımlar atıldığını savunan Namık Ata sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yöndeki çalışmalarımız yoğunlaştırılarak devam ediyor. Hem ulusal kaynaklarımızı bu manada seferber etmiş durumdayız, hem de uluslararası kaynaklardan yararlanmak suretiyle çok sayıda, çok değişik projeler uygulamaya konuldu. Kuruma başvurularda önceki yıllarla kıyaslandığında çok önemli sayılabilecek artışlar oldu. Bunun birinci nedeni, genç ve dinamik bir nüfusumuzun olması. Bunların iş beklentileri nedeniyle kurumdan beklentileri de arttığı için kuruma başvurularda artış oldu. İkincisi, kurum hizmeti erişim imkanlarını kolaylaştırdık. Dolayısıyla bizim, ‘E İstihdam’ dediğimiz bir program uygulamaya konuldu. İnternet üzerinden iş arayanlar, işverenler kurumumuza aracısız olarak başvurmaya başladı. Hizmete erişimin kolaylaştırılmış olması, artı dünyada yaşanan bu ekonomik koşullar nedeniyle tabii ki kuruma başvurular ciddi oranda yükseldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!