İskenderiye 124’üncü nokta oldu, sıra Avrupa liderliğine geldi

Güncelleme Tarihi:

İskenderiye 124’üncü nokta oldu, sıra Avrupa liderliğine geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Yurtdışında 124’üncü nokta olarak Mısır’ın İskenderiye şehrine uçuş başlattıklarını söyleyen Türk Hava Yolları CEO’su Temel Kotil, “Yolcu sayısında Avrupa’da üçüncüyüz. Hedefimiz liderlik. Bu yıl 31 milyon yolcu taşıyarak, 6 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

YURTDIŞINDAKİ 124’üncü, Mısır’daki ikinci uçuş noktasını İskenderiye’de açan Türk Hava Yolları (THY), gözünü Avrupa’da liderliğe dikti. 2010 yılında Avrupa’da British Airways’i geride bırakarak üçüncülüğe çıktıklarını söyleyen THY CEO’su Temel Kotil, “Taşınan yolcu sayısında Avrupa’da üçüncüyüz. İlk sırada Lufthansa, ikinci sırada ise Air France yer alıyor. Hedefimiz en büyük olmak” dedi.

31 milyon yolcu hedefi

İskenderiye seferinin tanıtımında konuşan Kotil, şunları söyledi: “2010’da 31 milyon yolcuya ulaşacağız. Dünyada havayolu şirketleri yüzde 7 büyürken, bizim daha fazla büyümemiz gerekir. En büyük olabilmek için büyük havayollarının pazarlarından pay almak gerekiyor. Bunun için iki strateji var. Biri düşük fiyat, diğeri ise kalite. Biz hem kalite hem de düşük ücret ekollerini birleştirerek büyüyoruz. Kalitede agresifiz.”

6 milyar dolarlık ciro

Kotil, büyüme konusunda önlerinin açık olduğunu da belirterek, şöyle konuştu: “Yurtdışında kredi notumuz yüksek. Kolay uçak alabiliyoruz. Kaliteli eleman bulmakta sıkıntı çekmiyoruz. Geçen yıl 25 milyon yolcu taşıdık. Bu yıl 31 milyon yolcu taşıyarak 6 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl transit yolcu sayımızı da artırmak istiyoruz. Yurtdışında 16 milyon yolcu taşıyoruz. Bunun sadece 6 milyonu Türk. Önümüzdeki 5 yıl da 30 milyon kişi taşımak istiyoruz. Bunun sadece 10 milyonu Türk olacak.”

İskenderiye uçuşları başladı

THY, Mısır’ın başkenti Kahire’den sonra İskenderiye’yi doğrudan İstanbul’a bağlayan uçuşlarına başladı. Haftada dört olarak başlayan İskenderiye seferlerini günde iki uçuşa çıkarmak istediklerini anlatan Temel Kotil, şu bilgileri verdi: “Bir sonraki hedefimiz Güney Mısır’da Luxsor bölgesine uçmak. İlk kez İstanbul Ticaret Odası, MÜSİAD ve KOSGEB’den oluşan 40 kişilik bir ticaret heyetiyle yeni bir hattın açılışını birlikte yaptık. Bundan sonra da yeni hat açılışlarında ticaret heyetlerine yer vereceğiz. Çünkü ticaret arttıkça yolcu sayımız da artıyor. İskenderiye’nin 20 kilometrelik sahil koridoru var, Libya’ya kadar uzanıyor. Bu da bölgenin turizmini geliştirecek.”

Tehir sorununu çözdük

HIZLI büyüme moduna geçişten dolayı geçen yıl zamanında kalkma sorunu yaşadıklarını kaydeden Temel Kotil, “Buna kötü hava şartları da eklendi. Sorunu çözmek için tedbir alarak opereasyonel kontrol merkezini genişlettik. Yönetimsel iyileştirme yaptık. Yeniden yüzde 80 oranlarını yakaladık. Dolayısıyla CEO olarak en iyi bildiğim şey tehir konusu oldu” diye konuştu.

Yeni reklamında sürpriz bir Hollywood yıldızı oynayacak

TEMEL Kotil, marka yatırımlarını artırdıklarını ve 70 milyon dolara ulaştırdıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Avrupa’da markaya yapılan yatırım cironun yüzde 2’si. Bizde ise yüzde 1’ler seviyesinde. Markaya yatırımı geliştirmek adına yeni reklam filmlerinde sürpriz bir Hollywood yıldızına yer vereceğiz. Ortadoğu ve Afrika’da Kıvanç Tatlıtuğ reklamları dönmeye başladı. İyi tepkiler alıyoruz, yolcu sayımızda da artış var. Manchester United ve Barselona gibi sponsorlukların ileride 4 büyük kulüp için de olması için konuyu araştırıp, düşüneceğiz.”

Vizeler kalktı yolcu patladı

VİZELERİN kalkmasının ardından Suriye Şam ile haftada 4 olan sefer sayısının 21 çıktığını kaydeden Temel Kotil, buna Halep’in eklenmesiyle bu sayının 28 ulaştığını ifade etti. Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Libya’da yine haftalık 4 olan sefer sayımız 24 oldu. Böylece pazar payımız çok arttı. Vizenin kalkması çok yararlı oldu. Hat açtıkça kendimizi daha genç tutuyoruz. Bagaj kaybetmiyoruz. Avrupa’da en az bagaj kaybedenler arasında ikinci sıradayız.”

Filoya 90 yeni uçak geliyor

THY’nin önümüzdeki yıldan itibaren filosuna 90 yeni uçağın katılacağını söyleyen Temel Kotil, bunlardan 59’unun koltuk arkalarında LCD ekran olan diz mesafeleri daha geniş, yeni nesil uçaklardan oluştuğunu anlattı. Temel Kotil, bu uçakları daha çok Avrupa destinasyonlarında kullanacaklarını dile getirerek, “Bazı yolcular, bizi denedikten sonra kendi havayollarını pahalı buluyorlar. Karlılıkta ise Air China ve Ryanair’in arkasından üçüncü sıraya yerleştik. İstanbul’un coğrafi konumu da bizim için önemli avantaj” dedi.

Bu yaz 9 yeni noktaya uçacak

YENİ noktalar açma konusunda hiperaktif hareket ettiklerini kaydeden Temel Kotil, şöyle konuştu: “Ektiğimiz tarlada ürün daha büyümeden yenisini ekiyoruz. Bu yaz 9 yeni noktaya daha doğrudan uçacağız. Şu anda yurtdışında 124 noktaya uçuyoruz. 24 Haziran’da, Anadolu Jet ile Nahçıvan’a ilk seferimizi gerçekleştireceğiz. Sırada Los Angeles, Washington DC, Dakka, Vietnam, Karadağ, Erbil, Şiraz, Akra, Basra var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!