İsdemir ve Seydişehir'de zorunlu elektrik tatili

Güncelleme Tarihi:

İsdemir ve Seydişehirde zorunlu elektrik tatili
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanlığı'nın ‘‘elektrik alarmı’’ vermesi üzerine, Bakanlar Kurulu dün enerji krizini özel gündemle görüştü. Başta İsdemir ve Seydişehir Alüminyum olmak üzere, fazla elektrik tüketen kamu fabrikalarının geçici süreyle kapatılması kararlaştırıldı.

BAKANLAR Kurulu, enerji krizinin en az kesintiyle atlatılması için, kamuya ait olan ve yüksek miktarda enerji kullanımı gerektiren demir çelik, krom tesisleri başta olmak üzere bazı fabrikaların, geçeci süreyle kapatılması görüşünde birleşti. Bu kapsamda öncelikle İskenderun Demir Çelik (İsdemir) ile Seydişehir Alüminyum tesislerinin geçici olarak kapatılmasının gündeme gelebileceği belirtildi. Sadece Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin elektrik tüketiminin yılda 1 milyar kilovatsaat olduğu vurgulandı.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yapılan ve 3.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısında enerji krizi özel gündem maddesi olarak ele alındı. Toplantıda, Türkiye'nin enerji potansiyeli, yatırımlar, üretim ve talep miktarı başta olmak üzere enerji konusunda geniş değerlendirme yapıldı, bakanlara bilgi sunuldu.

Toplantıda, demir çelik, krom fibi fabrikaların çektikleri yüksek elektrik enejisinin kesilmesi ve bunun başka alanlara aktarılmasının daha kárlı olacağı vurgulandı. Bu fabrikaların enerji sıkıntısı sona erene kadar revizyona alınması, ürünlerinin de yurtdışından ithal edilmesi kararına varıldı. Bu çerçevede Seydişehir Alüminyum Tesislerinde, 2001 yılında dogalgaz kullanımına geçilmesi benimsendi. Böylece yılda 1 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanabilecek.

KAÇAĞA AĞIR CEZA

Bakanlar Kurulu'nun enerji krizinin atlatılması için benimsediği diğer bazı kararlar da şöyle sıralandı:

Gürcistan, İran ve Bulgaristan üzerinden alınacak elektrik miktarının artırılması yollarına gidilecek.

Meydan ışıklandırmaları, zorunlu haller dışında kaldırılacak.

Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek amacıyla, kaçak elektrik kullanımı, ‘devlet malına zarar’ olarak adlandırılacak ve kaçak elektrik kullanıcıları buna göre cezalandırılacak.

Kamu fabrikalarının geçici kapatılması yoluna gidildiğinde, iki saatlik elektrik kesintisine gerek kalmayabilir. Enerji Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapmalı.

Enerji Bakanlığı yoğun elektrik enerjisi kullanan ve çok atıl olan başka kamu tesisleri de var mı, araştırmalı.

Enerji açığı 3.2 milyar kilovatsaat

ENERJİ Bakanlığı, 2000 yılı Kasım ayından başlamak üzere ciddi bir enerji açığı beklendiğini açıkladı. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in Bakanlar Kurulu'nda verdiği brifinge göre, Ekim 2000-Mart 2001 döneminde enerji açığının 3.2 milyar kilovattsaat (KWH), günlük bazda ise kasım ayında 10 KWH, aralık-mart döneminde ise 30 milyon KWH açık bekleniyor.

Bakanlık, bu açığın 2002 ortalarından itibaren devreye girmesi beklenen yatırımlarla, nisbi olarak azalacağını kaydetti. Önerilen tasarruf uygulamaları ile altı aylık dönemde 1.5-2 milyar KWH enerji tasarrufu yapılmasının mümkün olduğu belirtildi.

Bakanlık hangi tasarrufları önerdi?

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Bakanlar Kurulu'na enerji tasarrufu paketinde yer alan önerileri anlattı. Bakan Ersümer'in ekim ayından itibaren uygulanmasını istediği enerji tasarrufu tedbirleri şöyle:

Mesken abonelerinde aylık 150 KWH üzeri zamlı tarife uygulamasına devam edilmesi.

Sokak aydınlatmasında kısıtlama.

Kaçak elektrik ile etkin mücadele.

Resmi dairelerde etkin enerji tasarrufu.

Mesai saatlerinin değiştirilmesi.

Kompakt florasan ampul kullanılmasının yaygınlaştırılması.

Reklam aydınlatmalarının kısılması.

Sanayide tasarruf

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!