İşçiye 70, Ecevit'e 25 milyar tazminat olur mu

Güncelleme Tarihi:

İşçiye 70, Ecevite 25 milyar tazminat olur mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2001 00:00


Çiğdem TOKER / ANKARA
Haberin Devamı

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in dünkü toplantısında TOBB Başkanı Fuat Miras, Başbakan Bülent Ecevit'e, ‘‘Siz emekli olursanız 25 milyar lira alırsınız. İşçi 70 milyar lira tazminat alır’’ dedi. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, ‘‘İşçinin o tazminatı alması için 95 yıl çalışması lazım’’ yanıtını verdi.

Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısına katılan işçi ve işveren temsilcilerinin konuşmaları sırasında karşılıklı atışmalar da yaşandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras Başbakan Bülent Ecevit'e, ‘‘Siz emekli olursanız 24-25 milyar lira alacaksınız bir işçi 60- 70 milyar lira kıdem tazminatı alır’’ dedi. Türk-İş Başkanı Bayram Meral de, söz sırası kendisine geldiğinde Miras'a ‘‘Bir işçinin 60-70 milyar lira alabilmesi için 95 yıl çalışması lazım’’ yanıtını verdi.

Yine Miras, daha önce kendisini eleştiren bir sendika başkanının sözleri nedeniyle bir daha masanın o tarafında oturmayacağını söyleyince Hak-İş Genel Sekreteri Başkan araya girerek, Miras'a ‘‘Siz kimsiniz?’’ sorusunu yöneltti. Miras da, ‘‘1 milyon 200 bin üreticiyiz’’ dedi. Bunun üzerine DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, araya girerek, ‘‘Fuat Bey'in yeri de burasıydı. Ama o ekibiyle oturmak istediği için onların yerine oturmak istedi’’ dedi.

Toplantının sonuna doğru Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Miras'ı bir köşeye çekip yarım dakika kadar konuştu. Miras da daha önce söz almasına karşın, toplantının sonunda yaptığı konuşmada ekonomik programa desteğini açıkladı.

TOBB Başkanı Fuat Miras, toplantının ilk bölümünde şunları dile getirdi:

‘‘Bir parti başkanı, ‘ülkeyi Fuat Miras mı kurtaracak?' diyor. Gazetelere biz ilanı millet sokağa dökülür ve sosyal patlama olur, 7-8 Eylül günlerini bir daha yaşamayalım diye verdik. Eski programın promosyonu için çarşı pazar dolaştık, ama bu çabamız yetmedi. Programı görmeden destek vermem erken olur.

Ek bütçenin kaynaklarının nereden elde edileceğini bilmemiz lazım. Bunu iş dünyası yüklenecekse bunu kaldırmamız mümkün değil.

Sayın Başbakan, siz emekli olursanız 24-25 milyar lira alacaksınız bir işçi 60- 70 milyar lira kıdem tazminatı alır. Tüm toplum burudan çıkacak kararlara bakıyor. Hayatımın en zor konuşmasını yaptım. Belki yarın TOBB taşlanabilir.’’

KİM İÇİN FEDAKARLIK

Hak-İş Başkan Yardımcısı Recai Başkan da şunları söyledi:

‘‘Öteki Türkiye'de insanların bir bölümü, iş bulma umuduyla gittiği kahvelerden evine, yine işsiz ve umutsuz dönerken, ya da 100 dolara tekabül eden asgari ücrtele bir ayını geçirmek zorunda kalırken, mutlu azınlığın Türkiye'si ne yazık ki doymak bilmeyen bir talep içinde. Sadece geleceğe yönelik umut pompalamakla, toplumsal motivasyon yeniden sağlanamaz. Fedakarlığı kimler için yapacağımızı bilmek istiyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!